Για δυο αιτήσεις ολοκληρώθηκε η κατάθεση δικαιολογητικών και εννέα είναι σε εξέλιξη
Μόλις πέντε μήνες έχουν περάσει από την εφαρμογή του καινούργιου νόμου για την προώθηση των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών μέσα από ένα νέο σύστημα με συντομότερες διαδικασίες και ήδη φαίνονται τα πρώτα θετικά στοιχεία.
Το ενδιαφέρον οικογενειών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχες παιδιών έχει αυξηθεί, θα λέγαμε, κατακόρυφα στη Μεσσηνία, όπως επιβεβαίωσε και η αρμόδια κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Μεσσηνίας, Αθηνά Μαγκουρίλου.
Αυτή τη στιγμή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν δύο αιτήσεις για υιοθεσία στη Μεσσηνία οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί ως προς την κατάθεση των δικαιολογητικών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών άλλες εννέα στο νομό, με τις περισσότερες να αφορούν περιπτώσεις υιοθεσίας και λιγότερο αναδοχής.
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το μητρώο των παιδιών που θα είναι προς υιοθεσία ή αναδοχή.
Διαδικασία
Στόχος της νέας διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται περίπου από το Μάιο, είναι να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να δοθούν για υιοθεσία ή αναδοχή και να μη μένουν σε ιδρύματα.
Οι δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου ήταν η βασική αιτία που η Μεσσηνία έπασχε σημαντικά στον τομέα της υιοθεσίας, παρότι υπήρχαν αρκετά ζευγάρια που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια. Γι’ αυτό και από το 2016 μέχρι τις αρχές καλοκαιριού στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είχαν ολοκληρωθεί μόνο δύο υιοθεσίες, ενώ στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καταχωρούνταν περίπου 2-3 υιοθεσίες το χρόνο, κυρίως ιδιωτικές.
Το καινούργιο και ιδιαίτερα σημαντικό με τη νέα διαδικασία είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Αναδοχής και Υιοθεσίας και των Ειδικών Μητρώων στις υπηρεσίες.
Ο υποψήφιος θετός γονιός, είτε ως ανάδοχος είτε για να υιοθετήσει, καταθέτει ηλεκτρονικά αίτηση στην ειδική πλατφόρμα και αυτή προωθείται στην αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ή, όπου υπάρχουν, στα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας.
Μετά κατατίθενται τα δικαιολογητικά, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν και ακολουθεί η διενέργεια της κοινωνικής έρευνας από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς.
Όταν ολοκληρωθεί η κοινωνική έρευνα και ετοιμασθεί ο φάκελος, καταχωρείται στο ειδικό μητρώο της υπηρεσίας και μετά στο Εθνικό Μητρώο. Σειρά παίρνει η εκπαίδευση του θετού γονέα και η αίτηση μπαίνει σε αναμονή με σειρά προτεραιότητας, μέχρι να αντιστοιχηθεί με παιδί που πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει. Αντίστοιχο μητρώο θα υπάρχει για τις αναδοχές, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
Καθυστερεί το Μητρώο των παιδιών
Το επίσης καινούργιο είναι η δημιουργία μητρώου για τα παιδιά που είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία. Μέχρι τώρα αυτά τα παιδιά ήταν καταγεγραμμένα στο κάθε ίδρυμα. Με το μητρώο το υπουργείο θα γνωρίζει πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ο φάκελος κάθε παιδιού με όλα του τα στοιχεία θα εισάγεται στο μητρώο, ώστε να μπορεί να γίνει αντιστοίχιση με ενδιαφερόμενο γονέα.
Αφού γίνει η αντιστοίχιση, η κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος που βρίσκεται το παιδί, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία που είναι στην περιφέρεια ευθύνης της κατοικίας του ενδιαφερομένου, θα ξεκινά τη διαδικασία για να αποδειχτεί και πρακτικά ότι μπορεί να προχωρήσει η αναδοχή ή η υιοθεσία.
Έπειτα από αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη νομική διευθέτηση και τη σύνταξη της δικαστικής πράξης. Οι προθεσμίες για όλες τις διαδικασίες που θέτει ο νόμος είναι σαφείς και κάθε ζευγάρι μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο της αίτησής του.
Ωστόσο, παρότι η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους γονείς λειτουργεί κανονικά, καθυστερεί η ολοκλήρωση του μητρώου για τα παιδιά.
Πάντως, η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αθηνά Μαγκουρίλου, τόνισε ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί και αρκετές οικογένειες ζητούν ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουν για να καταθέσουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά τους τελευταίους μήνες, αν και τεχνικά δυσκολεύει σε κάποια σημεία τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις και πληροφορίες, και για περιπτώσεις υιοθεσίας και για αναδοχή.
Της Βίκυς Βετουλάκη