Με τους ήχους του διάσημου τραγουδιού “Εντερλέζι” (Όλοι οι φίλοι μου χορεύουν το “όρο”=χορός, χορεύουν το oro, γιορτάζουν τη μέρα, όλοι οι Ρομά, μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, όλοι οι Ρομά, ω μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά Εντερλέζι, Εντερλέζι, όλοι οι Ρομά, μαμ
Όλοι οι Ρομά, μπαμπά, αρνιά σφαγή, αλλά εγώ ο φτωχός κάθομαι χώρια, μια ημέρα των Ρομά, η ημέρα μας, η μέρα μας, Ederlezi. Δίνουν, μπαμπά, ένα αρνί για εμάς, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, αρνιά για σφαγή, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, όλοι οι Ρομά, ω μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, Εντερλέζι, Εντερλέζι, όλοι οι Ρομά, μαμά), ξεκίνησε, χθες, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουμδούρος”, η ημερίδα με θέμα τους Ρομά και τα προβλήματα που υπάρχουν στη συμβίωσή τους μετά υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας μας. Το τραγούδι συνόδευε μια μικρή βόλτα με εικόνες στο συνοικισμό που ζουν οι Τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας, όπου από μόνη της έθετε τεράστια ερωτήματα, για το πώς πρέπει η ελληνική κοινωνία να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχοντας υπ’ όψη τα μεγάλα πολυδιάστατα και άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα των Ρομά, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “Οι Ρομά-ένταξη, υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής πολιτικής, προβλήματα, προτάσεις και λύσεις”, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων «Φυλή Χαλκιδαίων» συνοικισμού Αγίας Τριάδος. Στόχος της Ημερίδας η διεξαγωγή συμπερασμάτων και οι εφικτές λύσεις, για την ένταξη των Ρομά στην κανονικότητα της ίδιας κοινωνίας που όλοι συνυπάρχουμε.
Χαιρετισμό απηύθυναν: η Υφυπουργός Εργασίας κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (με γραπτό μήνυμά της), η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου,ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα. Ντίνα Νικολάκου
Από το Δήμο Χαλανδρίου ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Ευθυμίου, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Τσιγγάνων « Φυλή Χαλκιδαίων» συνοικισμού Αγίας Τριάδος κ. Βασίλης Δημητρίου.
Θεματικές Ενότητες:
1. Ομιλία με θέμα : «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνική ¨Ενταξη των Ρομά: Προσπάθειες της πρώην Ειδικής Γραμματείας για μια Ολιστική Προσέγγιση».
Ομιλήτρια η Πρώην Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά κα. Κατερίνα Γιάντσιου:
2. Ομιλία με θέμα : α) Η πολιτική αντίληψη περί του τι σημαίνει ένταξη (όχι μετεγκατάσταση καταυλισμών και διαιώνιση του γκέτο)
β) Οι ελλείψεις υποδομών σχετικά με την εκπαίδευση και την συνάρτηση της στην αγορά εργασίας.
Ομιλητής ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου κ. Κώστας Ευθυμίου
3. Ομιλία με θέμα : « Ένταξη των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία- Ετερότητα και δομικός αποκλεισμός»
Ομιλητής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιος
4. Ομιλία με θέμα : « Εκπαιδευτική ένταξη παιδιών με ρόμικη προέλευση»
Ομιλητής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Παρθένης Χρήστος
5. Ομιλία με θέμα : «Η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πράξη, στο Ελληνικό , κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο»
Ομιλήτριες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι κ. Γλένη Χρυσαυγή και Καλογερογιάννη Φωτεινή
6. Ομιλία με θέμα: α) Η σημαντικότητα του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας (καταγραφές, ουσιαστική εξυπηρέτηση).
β) Αστικοδημοτικά προβλήματα των Ελλήνων Τσιγγάνων και τα προβλήματα που δημιουργούνται για να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική.
Ομιλήτρια η Ελένη Δεσιώτου Διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας Ρομά Χαλανδρίου και εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών
7. Ομιλία με θέμα « Ο ρόλος του Ρομά διαμεσολαβητή»
Ομιλητής από την Ένωση Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά ο κ. Παϊτέρης Κωνσταντίνος
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, η τέως βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, Μαρία Οικονομάκου, Τόνια Κουζή, Μιχάλης Αντωνόπουλος, η τέως αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας.
Το συντονισμό είχαν η Μαρία Τζαμπάζη πρώην υποψήφια Ευρωβουλευτής και κοινωνική διαμεσολαβήτρια και η Γεωργία Φάσσου (πρώην Δημοσιογράφος).
Όπως έλεγε η Γεωργία Φάσσου και στο οδοιπορικό του καταυλισμού της Αγίας Τριάδος, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι είναι ότι η κοινωνία βρίσκεται στα… κάγκελα, Ρομά βρίσκονται στα… κάγκελα, επομένως πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση. Διότι το μείγμα είναι εκρηκτικό εδώ και χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί.
Βέβαια, απάντηση δεν είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση, ούτε η αδιαφορία στην παραβατικότητα. Δεν είναι, όμως, λύση και το να ζουν οι Ρομά σε συνθήκες πρωτοφανούς εγκατάλειψης. Διότι έτσι δεν μπορεί να…κοπεί ο ομφάλιος λώρος της κατάστασης που βιώνει σήμερα όλη η κοινωνία.
Η Θεανώ Φωτίου στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σχέδιο για να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αρκεί η σημερινή κυβέρνηση να δράσει εποικοδομητικά και όχι να…πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, θεωρώντας ότι αν στείλει περισσότερους αστυνομικούς στη Μεσσηνία θα λύσει το πρόβλημα. Κυρίαρχο θέμα για την ίδια και για τους υπόλοιπους ομιλητές είναι το πώς ζουν και πού κατοικούν οι Ρομά. Όσο το περιβάλλον τους είναι εξαθλιωμένο, χωρίς βασικές υποδομές δεν υπάρχει λύση. Διότι όταν υπάρχουν παιδιά με φαγωμένα πρόσωπα από τρωκτικά, ας μην περιμένουμε μετά και την κατανόησή τους. Επανέλαβε ότι το σχέδιο από την πρώην ειδική γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου, είναι έτοιμο, απόλυτα κοστολογημένο, με χρήματα που υπάρχουν δεσμευμένα και εκείνο που απομένει είναι να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη