Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της Καλαμάτας από τον Ερυθρό Σταυρό

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της Καλαμάτας από τον Ερυθρό Σταυρό

Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, με τον Ερυθρό Σταυρό να την τιμά φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας αποφάσισε να προβεί σε δράσεις με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τον αποκλεισμό μέσω των Πρώτων Βοηθειών». Ουσιαστικά θα κάνει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε ομάδες ατόμων που δυστυχώς η κοινωνία μας έχει στο περιθώριο.
Η επιλογή έγινε, όπως εξήγησε χθες η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος, Δήμητρα Ψαρούλη, ώστε όλοι να μάθουν ότι Πρώτες Βοήθειες μπορεί να παρέχει ο καθένας και δεν πρέπει ομάδες ανθρώπων να αποκλείονται από την εκπαίδευση.
Έτσι, λοιπόν, οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού θα παραδώσουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε 6 ομάδες. Ειδικότερα σε: Σύλλογο ΑμεΑ, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Καλαμάτας, Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Ν. Μεσσηνίας, ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Καλαμάτας, Αθλητικό Σύλλογο «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ» και ΚΕΦΙΑΠ.
Κλείνοντας η κα Ψαρούλη σημείωσε ότι το Περιφερειακό Τμήμα είναι έτοιμο να παραδώσει μαθήματα σε όποια άλλη ομάδα ατόμων το ζητήσει.

Εκπρόσωποι των 6 φορέων
Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που θα δεχτούν τα μαθήματα των Πρώτων Βοηθειών, μιλώντας όλοι για μια προσπάθεια ζωτικής σημασίας, που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη σε περίπτωση κινδύνου.
Πρώτος μίλησε ο κ. Κώστας Σαραβελάκης εκπροσωπώντας το Κέντρο Ημέρας, καθώς και το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Ν. Μεσσηνίας. Όπως ανέφερε, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο συνεργάζεται με τον Ε.Σ. και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν μικρά παιδιά σε αυτό που μπορούν να δεχτούν οδηγίες που αφορούν στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν γονείς και εργαζόμενοι της δομής.
Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ- Κύτταρο ο κ. Γιώργος Παπαμάκριος ανέφερε ότι μεγάλο τμήμα της απεξάρτησης ενός ατόμου έχει να κάνει και με την άρση του αποκλεισμού, άρα είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα άτομα να συμμετέχουν σε δράσεις.
Ειδικότερα, δε, για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, δήλωσε ότι είναι ακόμα σημαντικότερη, αφού θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, αν αυτό χρειαστεί.
Η Ιωάννα Καραμήτρη από το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας δήλωσε ότι η ομάδα που θα δεχθεί τα μαθήματα θα είναι ενηλίκων, με στόχο να είναι σε φάση να προσφέρουν τις Πρώτες Βοήθειες στους γονείς τους, αυτούς δηλαδή που τόσα χρόνια τους φρόντιζαν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η δράση να συνεχιστεί και να εξελιχθεί.
Η Αγγελική Ρουμελιώτου από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων ανέφερε ότι πολλές φορές οι ανήλικοι ζουν στα όρια υψηλού κινδύνου, κι έτσι οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών βοηθούν στην ενσυναίσθηση και καλλιεργούν την ευαισθησία απέναντι στην ίδια τη ζωή.
Από τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ μίλησε ο Γιώργος Λαζαρίδης, αναφέροντας πως στους χώρους που κινείται ένας αθλητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να δοθούν Πρώτες Βοήθειες, οπότε είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μέσα στην πόλη. Για το λόγο αυτό θεωρεί την όλη προσπάθεια εξαιρετική.
Τελευταίος μίλησε ο κ. Θανάσης Ξυπόλητος από το Σύλλογο ΑμεΑ Καλαμάτας. Όπως παρατήρησε, οι ανάπηροι μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα από κάποιους που είναι καλά, όμως μπορούν και να βοηθήσουν αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, δε, ότι σκοπός της δράσης είναι να μάθουν όλοι για τη ζωή, «ζωή που σημαίνει ότι πρέπει να μπορείς να την προσφέρεις κιόλας και όχι μόνο να τη χαίρεσαι».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση