Π. Νίκας: «Μπιρμπίτα» και «Μακαρία» θα εκχωρηθούν στους Δήμους

Π. Νίκας: «Μπιρμπίτα» και  «Μακαρία» θα εκχωρηθούν στους Δήμους

Στους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης θα εκχωρηθούν οι δύο εκτάσεις σε «Μπιρμπίτα» και «Μακαρία», προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των Ρομά.  Αυτό τόνισε, ερωτώμενος από το «Θ», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά τη σχετική δήλωση που έκανε κατά την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε στον καταυλισμό των Ρομά στην Αγία Τριάδα και στην οποία ήταν κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος μαζί με τρία στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αθωώθηκαν.

Στους Δήμους
Οι δύο εκτάσεις είχαν αγορασθεί από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για τη στέγαση των Ρομά σε Καλαμάτα και Μεσσήνη και με τις θεσμικές αλλαγές και την κατάργηση της Ν.Α., πέρασαν στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ήταν η διάδοχη κατάσταση.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι οι δύο αυτές εκτάσεις είναι «περιουσία» των Ρομά, γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν. Όπως εξήγησε, αρχικά θα συνεννοηθεί με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, προκειμένου η έκταση της «Μπιρμπίτας» να εκχωρηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο.

Και για τη «Μακαρία»
Σε ό,τι αφορά την έκταση στη «Μακαρία», στις αρχές του 2019 η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε σε διαγωνισμό με δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωσή της. Η έκταση των 63 στρεμμάτων στη «Μακαρία» είχε τιμή εκκίνησης για ετήσιο μίσθωμα ύψους 3.000 ευρώ, η δε μίσθωση θα έχει διάρκεια 5 χρόνια.
Ο κ. Νίκας χθες δήλωσε ότι και η «Μακαρία» θα παραχωρηθεί στο Δήμο Μεσσήνης: «Θα άρω τη  μίσθωση που έχει γίνει για την έκταση στη “Μακαρία” και θα συνεργασθώ με τους δημάρχους να τα πάρουν και να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για τους Ρομά, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι, όμως, θα έχουν τον πρώτο λόγο».

Της Βίκυς Βετουλάκη