Ένα ακόμα, νέο «κουτάκι», μια ακόμα αναγκαία επιλογή / δήλωση προστέθηκε στο TaxisNet: ΚΜΠΔ – Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (Δήλωση Πραγματικού Ιδιοκτήτη Εταιρείας).
Προσοχή, αφορά κάθε νομικό πρόσωπο και κάθε νομική οντότητα, ενώ οι κυρώσεις είναι δυσβάστακτες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;
Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί, μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.
Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων και των παρεμφερών νομικών μορφωμάτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η διασύνδεση των εθνικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021.
Ποιος… «καλός άνεμος» φέρνει στην οικονομική ζωή μας τον «πραγματικό ιδιοκτήτη εταιρείας»; Ο πρόσφατος νόμος 4557/ 2018 ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 2015/ 849 που έχει ως αντικείμενο την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους κινδύνους που αυτές ενέχουν.
Ο νέος νόμος αντικαθιστά τον υφιστάμενο Ν. 3691/2008 επί του θέματος, εισάγει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση των ανωτέρω αδικημάτων, κυρίως σε σχέση με την υποχρέωση των υπόχρεων οντοτήτων (τράπεζες κ.λπ.) να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες τους. Τα μέτρα αυτά συνίστανται ενδεικτικά στον έλεγχο της εξακρίβωσης της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου των πελατών τους, την ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών τους, την αναφορά ύποπτων συναλλαγών προς την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή κ.λπ..
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ»
Πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας.
Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου/οντότητας.
ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ;
Όλα, στην κυριολεξία (από Σύλλογο μέχρι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) και μέχρι οποιαδήποτε Προσωπική ή Κεφαλαιουχική εταιρεία:
1. Εμπορικές επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες (σε ρυθμισμένη αγορά)
2. Ναυτικές – ναυτιλιακές εταιρείες
3. Αστικές επαγγελματικές εταιρείες
4. Οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
5. Καταπιστεύματα και παρεμφερή μορφώματα
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ
Τα παραπάνω υφιστάμενα νομικά πρόσωπα χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες (πρέπει να δείτε σε ποια ομάδα ανήκετε) με συγκεκριμένη προθεσμία:
α) Η Ομάδα Α από 16/9/2019-14/10/2019
β) Η Ομάδα Β από 30/9/2019-1/11/2019
γ) Η Ομάδα Γ από 14/10/2019-29/11/2019
Κατά τα λοιπά, κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα «οφείλει να καταχωρίζει τα προβλεπόμενα στοιχεία εντός 60 ημερών από τη σύστασή του».
ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Σε περίπτωση μη ενημέρωσης του ΚΜΠΔ, η υπόχρεη εταιρεία:
•δε θα δύναται να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και
•με απόφαση της αρμόδιας αρχής θα της επιβάλλεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ, που θα διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής της.
Στο TAXISnet οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιρειών
