Άγνοια για τη δολοφονία Φύσσα από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση

Άγνοια για τη δολοφονία Φύσσα από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση

Βουλευτή της χρονιάς…. επιχείρησε να βγάλει τον Ιωάννη Λαγό ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ο οποίος -μαζί με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο- απολογήθηκαν χθες στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Δημήτρης Κουκούτσης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, δήλωσε αθώος, διότι, όπως είπε, «δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα για τι κατηγορούμαι».
Αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχα εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».
Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επανέλαβε τοποθέτησή του ότι ο Ι. Λαγός ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».
 
Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν στο συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;
 
Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το 6μηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για ένα βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.
 
Όσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατέθεσε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο όταν επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες, του απάντησαν πως δεν ήξεραν τι είχε συμβεί.
Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας» είπε.
 
Ανοργάνωτη η Χρυσή Αυγή, αλλά με περιφρούρηση
Ο Δ. Κουκούτσης ερωτήθηκε σχετικά με στρατιωτική δομή της οργάνωσης, την οποία και ο ίδιος φέρεται είχε επικαλεστεί σε δηλώσεις του. «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δε θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα» κατέθεσε, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει προγενέστερες δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής είπε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή».
 
Πρόεδρος: Είχατε πει για τάγματα εφόδου…
 
Κατηγορούμενος: Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση.
 
Πρόεδρος: Σας ρώτησαν και για την ανθρωποκτονία Φύσσα τότε. Δεν έχει καμία ευθύνη η Χρυσή Αυγή, είχατε πει. Ήταν προϊόν συζήτησης ή προσωπική σας άποψη; Γιατί ήταν και εντελώς πρόσφατο χρονικά.
 
Κατηγορούμενος: Προσωπική μου άποψη ήταν. Αλλά και από συζητήσεις με τους βουλευτές, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια.
 
Τέλος, σε ερώτηση για αρθρογραφία και ομιλίες στελεχών του κόμματος σχετικά με τον εθνικοσοσιαλισμό, είπε ότι «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ιδεολογία.
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε και για το περιστατικό στο προαύλιο της Βουλής, για το οποίο έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του δημοτικού συμβούλου Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου. Όπως ισχυρίστηκε, είχε μόνο λεκτική αντιπαράθεση με τη Βασιλική Κατριβάνου και όλα τα άλλα αποδόθηκαν αλλιώς από τα ΜΜΕ, στα οποία -όπως είπε- δεν έχει εμπιστοσύνη.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης