Ανησυχία για την Κτηματογράφηση στη Μεσσηνία

Ανησυχία για την Κτηματογράφηση στη Μεσσηνία

Μεγάλο το ποσοστό που απομένει να κατατεθεί και  λίγες οι μέρες  
Όχι μόνο η «Αθηνά», αλλά κι ένα μικρό μέρος του σύμπαντος πρέπει να συνωμοτήσει για να καταφέρει το Γραφείο Κτηματογράφησης της Καλαμάτας να φτάσει τους στόχους που θέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς οι Μεσσήνιοι εξακολουθούν να κινούνται σε πάρα πολύ χαλαρούς ρυθμούς, ενώ τα εναπομείναντα δικαιώματα που πρέπει να δηλωθούν, έστω και μέχρι το 55% του στόχου, είναι πάρα πολλά.
Με ένα γρήγορο υπολογισμό, για να είναι εφικτός αυτός ο στόχος, θα πρέπει από… «χθες» κιόλας να κατατίθενται πολύ περισσότερα από 1.500 δικαιώματα καθημερινά. Μόνο που χθες που εμείς επισκεφθήκαμε τα γραφεία στην Καλαμάτα, ο κόσμος που είχε προσέλθει ήταν ελάχιστος.
Το σίγουρο, όπως πλέον έχει φανεί και από τις άλλες περιοχές, είναι πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, όπως πιστεύουν αρκετοί από τους πολίτες, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε χθες ερωτώμενος ο συντονιστής της Ομάδας Μελέτης της Κτηματογράφησης της Μεσσηνίας, τοπογράφος – μηχανικός και ανάδοχος του έργου που ολοκληρώθηκε το 2004, Νίκος Λαμπρόπουλος,
Σήμερα, πάντως, στην Καλαμάτα ξεκινά η 11η Συνδιάσκεψη Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Κτηματολόγιο: Η επόμενη ημέρα», την οποία μάλλον θα αργήσουμε πολύ να δούμε.
 
Ανησυχία
Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση από Ελληνικό Κτηματολόγιο, πως η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και ότι οι περιοχές που η προθεσμία έληξε το Σεπτέμβριο υπερκάλυψαν το στόχο, απευθυνθήκαμε στον κ. Λαμπρόπουλο για το τι γίνεται στην περιοχή μας, μιας και στις 29 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη Μεσσηνία.
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Καλαμάτας είχε κατατεθεί το 27% των δηλώσεων που αναμένονται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 210.000 δικαιώματα. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 55%, πρέπει να κατατεθούν συνολικά 445.000 δικαιώματα. Αν, λοιπόν, τους επόμενους 2 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την περιοχή μας παραλαμβάνονται καθημερινά 1.500 (!) δικαιώματα, θα παραληφθούν συνολικά άλλα 90.000 δικαιώματα. Απομένουν περίπου 150.000 δικαιώματα μέχρι το στόχο, ενώ μπορεί να προσέλθουν οι ιδιοκτήτες τις τελευταίες ημέρες, όμως σίγουρα θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν, ακόμα κι αν έχει όλη την καλή πρόθεση το Γραφείο Κτηματογράφησης.
Ακόμα και με τη δυνατότητα που δίνει το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου οι «αργοπορημένοι» να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού, θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί.
Να σημειωθεί ότι η διαπίστωση εμπροθέσμου μπορεί να γίνει δεκτή μόνο όταν έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία και έχει προσδιορισθεί με σαφήνεια το κάθε ακίνητο και εκκρεμούν ελλείψεις που αφορούν κάποιους τίτλους ή έγγραφα που σχετίζονται με την τεκμηρίωση του δικαιώματος.
 
Σπεύσατε
Ο κ. Λαμπρόπουλος, μεταφέροντας και την ανησυχία του εξαιτίας αυτών των δεδομένων, τόνισε πως πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν πως η προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων τελειώνει. Επίσης, όπως είπε, οι επαγγελματίες που υποστηρίζουν πολίτες για την κατάθεση των δηλώσεών τους (και καταθέτουν τον μεγαλύτερο όγκο των δηλώσεων) πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα χρονικά όρια που υπάρχουν και να μην αναλάβουν άλλες, αν βλέπουν ότι δεν προλαβαίνουν.
«Τέλος, να αντιληφθούν όλοι ότι η διαπίστωση της εμπρόθεσμης υποβολής απαιτεί πλήρη προετοιμασία και περιγραφή του δικαιώματος με ελλείψεις μόνο στην τεκμηρίωσή του», κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη