Επιβλητικά τα εγκαίνια της οικίας του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επιβλητικά τα εγκαίνια της οικίας του  Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όπως άρμοζε σ’ ένα Φιλέλληνα, τον Πάτρικ Λη Φέρμορ,  έγιναν, χθες το απόγευμα, τα εγκαίνια της οικίας του στην Καρδαμύλη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσοι παρευρέθηκαν στο χώρο εντυπωσιάστηκαν, όχι μόνο από την κύρια οικία  σπίτι, αλλά και τις περιφερειακές, που το ζευγάρι Patrick και Joan Leigh έχτισαν τη δεκαετία του ’60 στο Καλαμίτσι της Καρδαμύλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή του χώρου έγινε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο  ανήκει  το σπίτι μετά το θάνατο των Φέρμορ ενώ το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  χρηματοδότησε τις εργασίες.
Με τις εργασίες αναπαλαιώθηκε, έπειτα από προσεκτική και επίμονη δουλειά, ολόκληρη η οικία η οποία θυμίζει ανοιχτό μουσείο.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους Φέρμορ, αλλά και στο Φιλελληνισμό που τους διέκρινε, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οικία και τις εργασίες που έγιναν, ενώ αναφέρθηκε και στο ζεύγος Φέρμορ.
Για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία από το 2011 (παρατίθενται παρακάτω), μίλησαν η εκπρόσωπος του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Γιώργος Αγουρίδης.
Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, η πρέσβειρα της Αγγλίας Κέιτ Σμιθ, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, ο μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.
Μετά τις ομιλίες,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  περιηγήθηκε από τους ανθρώπους του Μουσείου σε όλους τους χώρους, ενώ μαζί του βρισκόταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο άνδρες να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το θέαμα και τη θέση της εντυπωσιακής κατοικίας αλλά  και τη δουλειά που έγινε σ’ αυτή.

Η πορεία των εργασιών από το 2011 έως σήμερα
-Παραδόθηκε το αρχειακό υλικό που βρέθηκε κατά την παραλαβή του σπιτιού στους εκτελεστές της διαθήκης, προκειμένου να δοθεί στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζεται από τη διαθήκη
-Ασφαλίστηκε το ακίνητο
-Διατηρήθηκε το προσωπικό που είχε επιλέξει ο ίδιος ο Leigh Fermor  προκειμένου να συνεχίζεται καθημερινά η φροντίδα των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου.
-Προχώρησε η απογραφή της βιβλιοθήκης.
-Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής φωτογράφιση του σπιτιού και καταγραφή της οικοσκευής.
-Μεταφέρθηκαν τα έργα τέχνης και τα πολύτιμα βιβλία στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα για λόγους συντήρησης και ασφαλούς φύλαξης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες επισκευής.
-Ολοκληρώθηκε η λεπτομερής αποτύπωση των ακινήτων καθώς και η αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για την επισκευή των κτισμάτων και τη συντήρηση των κήπων, με κύριο γνώμονα τη διατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που κάνουν το ακίνητο τόσο μοναδικό (ομάδα μελετητών: οι αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου-Ανδρέας Κούρκουλας, ο μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός Παντελής Αργυρός, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Πάστρας και η αρχιτέκτονας τοπίου Έλλη Παγκάλου).
-Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας από την εταιρεία ΑΕΑ Consulting σχετικά με τη μελλοντική χρήση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της οικίας.
-Πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές απεντομώσεις για την προστασία του σπιτιού και της οικοσκευής, κυρίως όμως για τα ξύλινα στοιχεία της οικίας, όπως οι οροφές των δωματίων, τα έπιπλα κ.ά.
-Ολοκληρώθηκε η διαδικασία νομιμοποίησης των κτισμάτων μέσα στο κτήμα.
-Ενεργοποιήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε, ειδικά για το σκοπό αυτό, λογαριασμός στη Βρετανία, προκειμένου να διευκολύνονται οι δωρεές
-Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τη μεγάλη δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη, η οποία θα καλύψει το κόστος των εργασιών επισκευής και του εξοπλισμού της οικίας Leigh Fermor.
-Κατατέθηκαν οι αιτήσεις στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας) για τις απαραίτητες άδειες των επισκευών. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Καλαμάτας και ολοκληρώθηκε η πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας. Λόγω της δημοσίευσης των νέων δασικών χαρτών, προέκυψαν αλλαγές στις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η τελική έκδοση της οικοδομικής άδειας.
-Εκδόθηκε η απαραίτητη οικοδομική άδεια για τις εργασίες επισκευής
-Οριστικοποιήθηκε η μελέτη εφαρμογής για τις επισκευαστικές εργασίες από τους μελετητές και ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου
-Το Μάιο 2017 ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της οικίας για τις εργασίες επισκευής, καθώς μεταφέρθηκαν όλα τα περιεχόμενά της στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα. Τη συσκευασία και τη μεταφορά όλου του υλικού ανέλαβε η εξειδικευμένη εταιρεία μεταφοράς μουσειακού υλικού MoveArt, με τη συνδρομή τεσσάρων συντηρητών από το Εργαστήριο Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη: τον Βασίλη Πασχάλη, τον Νίκο Σμυρνάκη, τον Χάρη Γραμματικό και τον Βασίλη Αργυράτο. Μεγάλο μέρος του υλικού επιστρέφει στην οικία μετά το τέλος των εργασιών επισκευής.
-Έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δημοπράτηση του έργου επισκευής, το οποίο ανέλαβε η Μπαλλιάν Τεχνική ΑΕ.
-Οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στην οικία σταματούν κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής. Έως τον Ιούλιο του 2017 την οικία έχουν επισκεφτεί πάνω από 1.900 επισκέπτες
-Οι απαραίτητες εργασίες επισκευής στην οικία ολοκληρώθηκαν, όπως και η αποκατάσταση των επίπλων, φωτιστικών και άλλων αντικειμένων από το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη. Στις περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο, έγιναν συμπληρώσεις στον εξοπλισμό και πιστές αναπαραγωγές ορισμένων χαρακτηριστικών στοιχείων του σπιτιού, όπως για παράδειγμα των μεταλλικών βάσεων των βοηθητικών τραπεζιών και των ξύλινων φωτιστικών που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Leigh Fermor και κοσμούσαν όλα τα δωμάτια της οικίας.
-Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη ολοκλήρωσε την λεπτομερή καταγραφή των περίπου 6.000 τόμων, καθώς και την επιλογή των βιβλίων που επέστρεψαν στην οικία. Προστέθηκαν επίσης βιβλία από δωρεές ιδιωτών, οι οποίοι δώρισαν τις συλλογές τους για τους σκοπούς της  οικίας. Η καταγραφή των βιβλίων έγινε με τη στήριξη των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.
-Το Πανεπιστήμιο του Princeton είναι το πρώτο Εκπαιδευτικό ‘Ιδρυμα που φιλοξενήθηκε στην οικία Leigh Fermor για μια εβδομάδα τον Ιούλιο του 2019.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση