Προθεσμία μέχρι 31/10 για δηλώσεις 2018 και μετά… 300 ευρώ πρόστιμο

Προθεσμία μέχρι 31/10 για δηλώσεις 2018 και μετά… 300 ευρώ πρόστιμο

Εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης 2019 (έσοδα και συμφέροντα έτους 2018 & περιουσία κατά την 31.12.2018), αλλά έχουν ξεσηκωθεί μερικές χιλιάδες υπόχρεων μετά το αλαλούμ που επικρατεί, όσον αφορά στις συμπληρωματικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017).
 
ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ & ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Από την επομένη (1η Νοεμβρίου) η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου. Η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου 2019 επιφέρει και ποινικές κυρώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Με την εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της δήλωσής τους, οι υπόχρεοι αποφεύγουν το παράβολο και εξασφαλίζουν δικαίωμα τροποποίησης αυτής, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2019, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου δεν είναι εφικτή καμία τροποποίηση υποβληθείσας δήλωσης.
 
ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με το Ν. 4571/2018 θεσπίστηκε η εκ νέου υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα πλήθος υπόχρεων να υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, υποβάλλοντας συμπληρωματικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017), παρότι είχε υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις αυτών των ετών. Η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων επεβλήθη έπειτα από σφάλματα της διοίκησης που προφανώς αναγνωρίστηκαν και διορθώθηκαν, εξ ου και η ανάγκη επανυποβολής, ύστερα από προσωρινό «κατέβασμα» του πληροφοριακού συστήματος. Μάλιστα, η επανυποβολή ήταν μια επίπονη διαδικασία, καθώς στοιχεία που είχαν πρωτο-εισαχθεί έπειτα από μεγάλο κόπο συγκέντρωσης χάθηκαν και έπρεπε να ξανασυγκεντρωθούν και εισαχθούν εκ νέου.
Συγκεκριμένα, με το Ν. 4571/2018 θεσπίστηκαν αλλαγές / διορθώσεις, και τότε μάλιστα το πληροφοριακό σύστημα παρέμεινε «κλειστό». Όπως έγραφε τότε η πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του «pothen esxes»: «όλες οι υποχρεώσεις υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – ΔΠΚ καθώς και επανυποβολής των δηλώσεων των ετών 2016, 2017 και 2018 θα μπορούν από τη 18η Φεβρουαρίου 2019 έως την 31η Μαρτίου 2019 με την επαναλειτουργία της εφαρμογής».
Η επανυποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ολοκληρώθηκε, αλλά πρόσφατα, εξαιτίας και της νέας δήλωσης «πόθεν έσχες» 2019 (χρήση 2018), «ανακαλύφθηκαν» προβλήματα στις συμπληρωματικές δηλώσεις 2015-2016-2017 και άρχισαν να επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα από το… πουθενά.
Πολλοί υπόχρεοι διαπίστωσαν ότι… νόμισαν ότι οριστικοποίησαν (πρόβλημα του πληροφοριακού συστήματος;) και «τρώνε» πρόστιμο 300 ευρώ.
Άλλοι διαμαρτύρονται ότι δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά για να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις (…), άλλοι ότι τους «έφταιξε» η μη καλή γνώση του ηλεκτρονικού υπολογιστή (…) και αρκετοί (ΔΙΚΑΙΩΣ) ότι έκαναν ό,τι έπρεπε και πάλι όμως τους επιβάλλεται πρόστιμο!
Οι τελευταίοι έπραξαν κατά νόμο: Μπήκαν στο πληροφοριακό σύστημα, πήγαν στο ανάλογο έτος (2015, 2016, 2017) για να επιβεβαιώσουν και να επανυποβάλουν τις απο-οριστικοποιημένες δηλώσεις τους. Όμως, αρκετοί δε βρήκαν απο-οριστικοποιημένες όλες τις δηλώσεις και έτσι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για όσες παρέμεναν οριστικοποιημένες! Όμως, τώρα, πηγαίνοντας να κάνουν τη νέα δήλωση «πόθεν έσχες» 2019 (χρήση 2018) βρέθηκαν μπροστά σε «μη οριστικοποιημένες δηλώσεις» και, επομένως, πρόστιμα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που φαίνεται και στην ένθετη φωτογραφία: Ο υπόχρεος έκανε ό,τι έπρεπε, αλλά δεν μπόρεσε να επανυποβάλει εκείνη του 2015, γιατί δεν είχε (όπως θα έπρεπε) απο-οριστικοποιηθεί προς επεξεργασία (με ευθύνη… του πληροφοριακού συστήματος), επιβεβαίωση και εκ νέου υποβολή. Έτσι, αναγκαστικά και εφησυχασμένος την άφησε όπως είχε, οριστικοποιημένη. Όμως, ξαφνικά, ανοίγοντας να κάνει τη νέα δήλωση 2019 (χρήση 2018) την βρίσκει «μη οριστικοποιημένη» και απειλείται με πρόστιμο 300 ευρώ. Για «καλή του τύχη» κάθε φορά που υποβάλλει έχει τη συνήθεια να κρατάει με συνέπεια αντίγραφα που κατεβάζει από το σύστημα του «πόθεν έσχες». Λέτε να τον… σώσουν; «Χλωμό», άμα δεν αναγνωριστεί η αστοχία και δεν υπάρξει συνολική οριζόντια ρύθμιση…
 
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ
Και επειδή γράφουμε για δηλώσεις «πόθεν έσχες», αρκετοί θα νομίζουν (γιατί δεν είναι και αναγκασμένοι) ότι μιλάμε για μια μικρή μειοψηφία…
Όμως, τα πράγματα έχουν αλλιώς! Το «πόθεν έσχες», αφορά πρώτα πρώτα τους πολιτικούς (κάθε λογής), αλλά όχι μόνο αυτούς (όπως ευρέως νομίζεται), αλλά και το δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας (μέχρι το… λιμενοφύλακα της παραμεθορίου και των 800 ευρώ), τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς «άρχοντες» (μέχρι τον απλό δημοτικό σύμβουλο της τελευταίας μειοψηφίας), τους δικαστικούς (όλων των βαθμίδων), υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τους χαμηλόβαθμους με θέσεις οικονομικής κυρίως ευθύνης (μέλος μιας «μικρής» επιτροπής προμηθειών), τους δημοσιογράφους και αρκετούς ακόμα…
 
ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αλλά όχι και το μοναδικό) της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα παραπάνω είναι η διαμαρτυρία – ανακοίνωση πολλών Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.ΑΣ.Υ. – ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος, Π.Ο.ΑΞΙ.Α. – ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης, Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. – ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης
Ε.Α.Π.Σ. – ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΣ Γεώργιος, Π.Ε.Α.Λ.Σ. – ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων). Οι ανακοινώσεις – διαμαρτυρίες αναμένεται να ενταθούν και θα πληθύνουν…
 
ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ…
Η δήλωση «πόθεν έσχες» δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεγάλη «σούμα» – ένας μακροσκελής κατάλογος όλων των περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των υπόχρεων (δήλωση εισοδήματος, ακίνητα, κινητά, αγοραπωλησίες ακινήτων με εκτενή στοιχεία, αυτοκίνητα, λοιπά περιουσιακά στοιχεία, τραπεζικοί λογαριασμοί και υπόλοιπα, θέσεις οικονομικών συμφερόντων, κ.τ.λ.).
Με άλλα λόγια, στοιχεία που ένα «καλό πληροφοριακό κράτος» τα μαζεύει έτσι κι αλλιώς σήμερα ή θα μπορούσε να τα μαζέψει με μεγάλη άνεση και να μην ταλαιπωρεί και ούτε να ξοδεύει τους «ταλαίπωρους» τους πολίτες του και, μάλιστα, πρώτα πρώτα τους κάθε λογής δημοσίους υπαλλήλους του που δε διακρίνονται κιόλας στο «πληροφοριακό άθλημα»…
Όταν αποκτήσουμε εκείνο το καλό «πληροφοριακό κράτος», τότε και οι δηλώσεις αυτές και οι διαμαρτυρίες θα καταργηθούν…
Άλλωστε, μέχρι σήμερα το… πρώτο και καλύτερο που προσφέρουν αυτές οι δηλώσεις είναι κυρίως «πολιτικές δηλώσεις και κακόμοιρες τηλεοπτικές μονομαχίες». Να ανακάλυπταν και να τιμωρούσαν έναν, έστω, μεγάλο «καταχραστή» κάθε χρόνο… χαλάλι τους…