Θανάσης Βασιλόπουλος: «Μέσα του 2020 ξεκινά το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ»

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Μέσα του 2020 ξεκινά το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ»

Τη μη παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα- Ριζόμυλος προτιμά η κυβέρνηση 
Συναντήσεις σε υπουργεία στην Αθήνα είχε τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Εκεί συζήτησε για σοβαρά θέματα που αφορούν στο Δήμο, όπως το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Μορέα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την παραλιακή χάραξη στο δρόμο Ριζόμυλος- Καλαμάτα.
 
Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Αρχικά ο κ. Βασιλόπουλος είχε συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στο Πράσινο Ταμείο. Να σημειωθεί πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει τις προτάσεις του, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απαντήσεις. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του δικτύου βιοαποβλήτων, με το Δήμο Καλαμάτας να περιμένει ένα απορριμματοφόρο, καθώς και κάδους, προκειμένου να επεκταθεί το συγκεκριμένο δίκτυο.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για ένα μεγάλο πρόγραμμα γενικότερα, όπου ο Δήμος έχει καταθέσει τις προτάσεις του και πλέον περιμένει την έγκρισή τους.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει σύσκεψη, όπου και θα ενημερωθεί για τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν από το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να εγκριθούν οι προτάσεις.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ρωτήθηκε από το διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ, Νίκο Μαμαλούγκα, για τις εξελίξεις στην κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου, με τον ίδιο να απαντά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να παίρνει την απάντηση ότι αυτά που γίνονται είναι η καλύτερη λύση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανοιχτό θέατρο, καθώς μόνο έτσι είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση.
 
Γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων
Εν συνεχεία ο κ. Βασιλόπουλος συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, με τον οποίο συζήτησε για το σταθμό μεταφόρτωσης, ενημερώνοντάς τον για τα βήματα που έχει κάνει για αυτό το σκοπό ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς και εκείνος της Μεσσήνης. Όπως είπε, ο Δήμος Καλαμάτας είναι κοντά στο να καταθέσει πρόταση κατασκευής του σταθμού μεταφόρτωσης, για να μη χαθεί χρόνος αλλά και χρηματοδότηση.
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΣΔΑ, με τον Σαράντο Μαρινάκη μάλιστα να είναι μέλος της, με την ΤΕΡΝΑ και εκεί συζητήθηκε το πότε η τελευταία μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Οι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ απάντησαν ότι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και άμεσα θα εγκατασταθούν στο χώρο και θα ξεκινήσουν τις εργασίες.
Οι δε δικηγόροι του ΦΟΣΔΑ προβλέπουν ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από 5 έως 6 μήνες η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Υπουργείο Υποδομών
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλόπουλος μετέβη στο υπουργείο Υποδομών, όπου συνάντησε τον κ. Καρνέση και μίλησαν για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος, με το δεύτερο να τον ενημερώνει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης «δείχνουν» δρόμο με την πάνω χάραξη και το δήμαρχο να θέτει τα ζητήματα που αφορούν στη σύνδεση της Καλαμάτας με τον εν λόγω δρόμο.
Παρουσία του κ. Ντάουλα, έγινε συζήτηση για το αντιπλημμυρικό έργο του Μορέα και διαπιστώθηκε ότι είναι σε εξέλιξη, έχει πάρει περιβαλλοντική ταυτότητα και έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο προς αδειοδότηση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση