Κτηματογράφηση Μεσσηνίας: Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής, αλλά ακόμα υπολείπονται πολλά δικαιώματα

Κτηματογράφηση Μεσσηνίας: Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής, αλλά ακόμα υπολείπονται πολλά δικαιώματα

Από το 2020 ενεργοποιούνται τα πρόστιμα 
Τρεισήμισι εβδομάδες απέμειναν για να ολοκληρωθεί στη Μεσσηνία η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων κτηματογράφησης και ακόμα η ανταπόκριση των ιδιοκτητών δε φαίνεται να είναι αυτή που πρέπει, προκειμένου να επιτευχθούν εύκολα οι στόχοι που έχει θέσει το «Ελληνικό  Κτηματολόγιο».
Μπορεί – ευτυχώς- το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα να έχει ξεπεράσει το 30%, ωστόσο παραμένουν αδήλωτα πολλά δικαιώματα ιδιοκτησιών.
 
Στους επαγγελματίες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περισσότερες δηλώσεις δικαιωμάτων βρίσκονται στα γραφεία επαγγελματιών που ασχολούνται με το αντικείμενο του Κτηματολογίου και οι οποίοι αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν φακέλους, για να τους καταθέσουν λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Αυτό, βέβαια, ενέχει τον κίνδυνο για το κατά πόσο οι υπάλληλοι του Γραφείου Κτηματογράφησης θα καταφέρουν να παραλάβουν εντός των προθεσμιών την κατάθεση ενός μεγάλου όγκου φακέλων.
Όπως και να έχει, ακόμα και με πολλή πίεση εκτιμάται ότι οι στόχοι του Κτηματολογίου για παραλαβή ενός μέσου όρου 55% των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία, θα επιτευχθεί.
 
Πρόστιμα
Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ενώ το ύψος τους θα εξαρτάται τόσο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όσο και από το χρόνο καθυστέρησης της τακτοποίησης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία».
Τέλος, μέχρι στιγμής υπάρχει άρνηση από τους αρμοδίους να δοθεί νέα παράταση για την κτηματογράφηση της Μεσσηνίας και τελικά το ποιες θα είναι οι προθέσεις τους, θα αποκαλυφθούν τις ημέρες που θα εκπνέει η προθεσμία, στις 29 Νοεμβρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη