Στο 57% έκλεισε η Κτηματογράφηση στη Μεσσηνία, αλλά η κατάθεση δηλώσεων συνεχίζεται

Στο 57% έκλεισε η Κτηματογράφηση στη Μεσσηνία, αλλά η κατάθεση δηλώσεων συνεχίζεται

Το 57% άγγιξε η συγκέντρωση δικαιωμάτων από το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας μέχρι την Παρασκευή που έληξε η επίσημη προθεσμία που είχε δοθεί για τη Μεσσηνία. Ωστόσο, συνεχίζεται η εκπρόθεσμη κατάθεση των δηλώσεων και, καθώς φαίνεται, θα συνεχισθεί για τον επόμενο ένα χρόνο. Όσα για τα πρόστιμα, σε όλες τις προηγούμενες κτηματογραφήσεις ανά την Ελλάδα ποτέ δεν καταλογίσθηκαν, αν και δεν αποκλείεται από το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από τη νέα χρονιά.
Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή σε παραπληροφόρηση που μπορεί να υπάρχει σε ό,τι αφορά την εκπρόθεσμη κατάθεση δηλώσεων και να ενημερώνονται οι ίδιοι από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης που ίσχυε έως την Παρασκευή και η οποία έχει ενεργοποιηθεί με τα προσωπικά στοιχεία όσων εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα. Αλλιώς κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επιτηδείων και να σπαταλήσουν κόπο και χρήμα.
 
Ο στόχος επετεύχθη
Σε ερώτηση που απευθύναμε στο συντονιστή της Ομάδας μελέτης της Κτηματογράφησης της Μεσσηνίας, τον τοπογράφο – μηχανικό και ανάδοχο του έργου που ολοκληρώθηκε το 2004, Νίκο Λαμπρόπουλο, αν και περίμενε μεγαλύτερη προσέλευση τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ικανοποιημένος: «Μπορώ πλέον να πω ότι τα καταφέραμε. Δηλαδή, είχαμε καταχωρήσει περίπου το 40% μέχρι την Παρασκευή και πήραμε προσδοκία με την έννοια της εμπρόθεσμης προσέλευσης άλλο ένα 15%. Επομένως, έχουμε πάει σε πολύ καλά επίπεδα. Είμαστε πάνω από τα 55%, είμαστε στο 57% περίπου. Επομένως, αυτή τη στιγμή η μελέτη θα κυλήσει κανονικά».
 
Εκπρόθεσμες δηλώσεις
Ο κ. Λαμπρόπουλος διευκρίνισε ότι ο χρόνος υποβολής των εκπροθέσμων, που ξεκίνησε από χθες, καθορίζεται με απόφαση του υπουργού και αυτό αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο. «Δηλαδή, για ένα χρόνο θα κατατίθενται εκπρόθεσμες δηλώσεις. Το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος είναι άλλο πράγμα. Το πρόστιμο που προβλέπεται για αυτό το διάστημα δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Από τις δηλώσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας φαίνεται ότι θα υπάρξει μία κλιμακωτή εφαρμογή από αρχές του 2020, χωρίς και αυτό να ξεκαθαρίζεται πότε. Άρα, όλοι οι πολίτες συνεχίζουν να τρέχουν για να μαζέψουν τα δικαιολογητικά τους και κατά πάσα πιθανότητα, αν αυτό γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο, δε θα συμβεί και κάτι φοβερό» συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
 
Για τους κληρονόμους
Επίσης, ο συντονιστής της ομάδας μελέτης υπογράμμισε μια λεπτομέρεια, την οποία πολλοί πολίτες δεν έχουν καταλάβει. «Οι κληρονόμοι δεν έχουν χρονικό περιορισμό, παρά μόνο ένα μήνα μετά τη σύνταξη του συμβολαίου από αποδοχής κληρονομιάς. Δηλαδή ένας κληρονόμος, ο οποίος έχει δημοσιεύσει μία διαθήκη ή ένας άλλος που δεν έχει δημοσιεύσει, αλλά έχει κάνει τη δήλωση φόρου κληρονομιάς, αυτοί δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα. Θα αποκτήσουν το δικαίωμα μόνο όταν κάνουν συμβολαιογραφικό έγγραφο ή όσα λέει ο νόμος για αναγνώριση διαθήκης κ.λπ. Την ημέρα, λοιπόν, που θα γίνει η μεταγραφή του όποιου τίτλου, έχει ένα μήνα περιθώριο. Τώρα, λοιπόν, δεν είναι εκπρόθεσμοι και δε χρειάζεται να τρέχουν. Πάντοτε, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποθανών. Αν πρόκειται για δικαιοπραξία με κάποιον που ζει, πρέπει αυτός που είναι εν ζωή, ο δικαιούχος, να το δηλώσει», κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη