Θερίζει η πανούκλα που λέγεται «ανεργία»


Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων της Eurostat, στις 09/01/2020 η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν στο 7,5%, με την Ελλάδα στο 18,8, με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019. Στις 07/01/2020 ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ έως 1,3%, με αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ, καθώς και των τιμών των βιομηχανικών παραγωγών κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ.

Δε φαίνεται ιδιαίτερη κινητικότητα, σημειώνουμε εμείς, ως προς τη διενέργεια επενδύσεων και δεν αναμένεται να δημιουργηθούν συνθήκες μείωσης της ανεργίας. Ο δείκτης για τους νέους και για ορισμένες περιφέρειες είναι τραγικά υψηλός, αφού φτάνει να μην έχουν δουλειά ένας στους τρεις νέους Έλληνες!

Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά της υψηλότερης ανεργίας στην Ευρώπη!

Χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης: το επενδυτικό σχέδιο της ευρωπαϊκής πράσινης διαπραγμάτευσης και ο μηχανισμός της μεταβατικής διαδικασίας1

Το επενδυτικό σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρώπης παρουσιάστηκε στις 13 Ιανουαρίου από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ύψος του αναμένεται να φθάσει σε επενδύσεις τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Το επενδυτικό αυτό σχέδιο θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση της Ε.Ε. και θα δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση και την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Το σχέδιο, το οποίο συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, βασίζεται σε τρεις διαστάσεις:

•Χρηματοδότηση: κινητοποίηση βιώσιμων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία. Το μεγαλύτερο από ποτέ μερίδιο δαπανών για τη δράση για το κλίμα και το περιβάλλον από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα προσελκύσει ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαδραματίσει βασικό ρόλο.

•Διευκόλυνση: παροχή κινήτρων για την αποδέσμευση και τον αναπροσανατολισμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ε.Ε. θα παράσχει εργαλεία για τους επενδυτές θέτοντας τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο επίκεντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

•Πρακτική στήριξη: η Επιτροπή θα παρέχει στήριξη σε δημόσιες αρχές και φορείς υλοποίησης έργων κατά τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και την εκτέλεση βιώσιμων έργων.

Η Πολωνία και η Γερμανία επωφελούνται περισσότερο από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης2

Παρά την άρνηση της Βαρσοβίας να δεσμευτεί για το στόχο του 2050 για την ουδετερότητα των εκπομπών, η Πολωνία θα λάβει το ανώτατο όριο του ταμείου – ύψους 2 δισ. ευρώ, μεταδίδει η ιστοσελίδα του EUobserver (16/1/2020).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτή, η Πολωνία και η Γερμανία θα λάβουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Μετατροπής ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόταση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).

Υπενθυμίζουμε ότι το πολυαναμενόμενο ταμείο σκοπεύει να κινητοποιήσει 100 δισ. ευρώ μεταξύ του 2021 και του 2027 για να βοηθήσει τις περιοχές παραγωγής άνθρακα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα – ειδικά αυτά που εξαρτώνται από κάρβουνο, λιγνίτη, τύρφη ή πετρελαιοφόρο σχιστόλιθο. Εκεί ανήκει και η χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα για τη μετατροπή των ελληνικών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη Πελοποννήσου.

Ο επικεφαλής της ναυτιλίας της Δανίας επιτίθεται στο δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε.3

Σύμφωνα με τον EUOBSERVER, στις 16 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ναυτιλιακής εταιρείας, Maersk Soren Skou, δήλωσε ότι η κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα μπορούσε να δει την Κίνα και τις ΗΠΑ να υπερκεράσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αφήνοντάς τες πολύ πίσω από τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή». Η πολιτική ανταγωνισμού δεν πρέπει να αφορά μόνο στην προστασία των καταναλωτών, διότι «αν δε μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις σωστές ευρωπαϊκές εταιρείες που μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως, θα μπορούσε να μετατραπεί αυτό, σε ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε στην δανέζικη οικονομική εφημερίδα Finans.

Η προσφώνηση της προέδρου της Κομισιόν κατά την επίσημη δέσμευση του Σώματος των Επιτρόπων

Κατά την επίσημη δέσμευση του Σώματος των Επιτρόπων ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης4 η νέα πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε ένα σημείο που κρίνεται ως αξιοπρόσεκτο. Είπε ότι «Δε μας ζητήθηκε να τοποθετήσουμε το χέρι μας σε ένα σύνταγμα, όπως κάνουν οι ηγέτες των άλλων δημοκρατιών. Όμως, καθώς διάβασα τις λέξεις με τον όρκο, φαντάστηκα να τοποθετήσω το χέρι μου στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Είναι τεράστια ευθύνη που έχουμε μόλις αναλάβει. Είμαστε θεματοφύλακες των Συνθηκών. Και έχουμε την ευθύνη να δώσουμε ζωή στις Συνθήκες με την καθημερινή μας εργασία και την καθημερινή μας δράση. Επειδή οι Συνθήκες και ο Χάρτης που δεσμευόμαστε να σεβαστούμε είναι κάτι περισσότερο από μια λίστα με άρθρα και κόμματα. Ενσαρκώνουν όλα όσα αντιπροσωπεύουμε ως Ένωση. Λένε την ιστορία της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Η ιστορία του πώς πήγαμε από αιώνες πολέμου στη δημιουργία αυτών των πρωτοφανών ηπειρωτικών δημοκρατιών».

Η γνώμη μου είναι εξαιρετικά θετική για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, γιατί φαίνεται ότι έχει αρχές! Όχι όπως πάρα πολλοί προκάτοχοί της! Πάντως, η κα φον ντερ Λάιεν τελείωσε υψώνοντας τη φωνή της: Ζήτω η Ευρώπη! Vive l’Europe!

Δύο Καταλανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλαμβάνουν τις θέσεις τους – με ένα τρίτο στη φυλακή5

Ο Carles Puigdemont και ο Toni Comin κατέλαβαν την έδρα τους ως βουλευτές στο Στρασβούργο. Πρόκειται για τους δύο από τους τρεις που είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στα τέλη του 2017 για να αποφύγουν κατηγορίες για το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, τότε, σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλανίας, ο ένας πρώην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, και ένα μέλος της κυβέρνησής του, σε μια κρίσιμη στιγμή για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα, το οποίο είδε εννέα από τους ηγέτες του να φυλακίζονται το περασμένο έτος και ζήτησαν να ενταχθούν στην ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ.

Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου: Brexit,

Πράσινη Συμφωνία, Μέλλον της Ευρώπης 6

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα τρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στην επόμενη σύνοδο του οργάνου είναι:

•Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Οι ευρωβουλευτές θέλουν διαβεβαιώσεις σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

•Το Κοινοβούλιο στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που πρότεινε η Επιτροπή, αλλά επιδιώκει έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών, της τάξεως του 55% έως το 2030.

•Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη συμμετοχή Ευρωπαίων κάθε προέλευσης σε συναντήσεις πολιτών, για την παραγωγή ιδεών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., δράση που θα διαρκέσει 2 χρόνια.

Των Κύρας Αδάμ & Γιώργου Μαρκατάτου

1              https://audiovisual.ec.europa.eu/en/topnews/M-004086

2 https://euobserver.com/environment/147161?utm_source=euobs&utm_medium=email

3  https://euobserver.com/tickers/147165

  4 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_33

 5 https://euobserver.com/institutional/147118?utm_source=euobs&utm_medium=email

  https://multimedia.europarl.europa.eu/el/plenary-highlights-brexit-green-deal-future-of-europe_N01-PUB-200117-5NUM_ev 17/1/2020

avatar
  Subscribe  
Notify of