Αμερικανο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία για αποτροπή επεισοδίου

Αμερικανο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία για αποτροπή επεισοδίου

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle αρχίζει από σήμερα, 19 Ιανουαρίου, περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στην ανατολική Μεσόγειο και  θα πλαισιώνεται  εκτός των ελληνικών, ενδεχομένως και με πλοία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία  και Ιταλία.

Η κίνηση αυτή της Γαλλίας, σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές,  έγινε ύστερα από προτροπή/ συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον κατ’ αυτόν τον τρόπο αντέδρασε εγκαίρως στις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία  σχεδιάζει να κατεβάσει 3 φρεγάτες και 3 αντιτορπιλικά στην περιοχή της τούρκο – λιβυκής ΑΟΖ για  μόνιμες «περιπολίες».

Μπροστά στη -σίγουρη- αντίδραση της Ελλάδας, η οποία   στην περίπτωση της έντονης και προκλητικής τουρκικής παρουσίας στην περιοχή θα συγκέντρωνε τις δυνάμεις στην ίδια περιοχή και για την αποφυγή οποιουδήποτε  πιθανού «ατυχήματος» -το οποίο επιδιώκει η Άγκυρα- η Ουάσιγκτον από κοινού με το Παρίσι αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά/ αποτρεπτικά απέναντι στις ενδεχόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δύο συμμαχικές χώρες ( ΗΠΑ – Γαλλία) αποφάσισαν από κοινού να προλάβουν και αποτρέψουν  πιθανό επεισόδιο ανάμεσα σε δύο άλλες συμμαχικές χώρες ( Ελλάδα- Τουρκία), με απρόβλεπτες συνέπειες, για τη διατήρηση της σταθερότητας  και ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο ίδιο το Αιγαίο, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρούσε κάποιου είδους «αντιπερισπασμό» στο Αιγαίο.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ΗΠΑ και Γαλλία δημιουργούν μια ισχυρή « ασπίδα» προστασίας για την Ελλάδα στην περίπτωση  υλοποίησης επικίνδυνων αποφάσεων από την πλευρά της Τουρκίας νότια της Κρήτης, ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και πιθανώς στο Αιγαίο.

Μεγάλο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στη ναυτική βάση Ακσάζ και στο λιμάνι της  Αττάλειας, αλλά και στην αεροπορική βάση DALAMAN, όπου εκτός των αεροσκαφών έχει μεταφερθεί και μια πυροβολαρχία S 400.

Της Κύρας Αδάμ