Από την Καλαμάτα στο Μπέρμιγχαμ…

Από την Καλαμάτα στο Μπέρμιγχαμ…

Ύστερα από καιρό «Οι Καλαματιανοί του εξωτερικού» επιστρέφουν στο «Θάρρος» και ποδαρικό για το 2020 μας κάνει η Παρασκευή Κορωνιού. Η Παρασκευή άφησε την Καλαμάτα, όπου και σπούδασε, και πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ Αγγλίας. Εκεί εργάζεται ως ορκωτή λογίστρια, όμως ποτέ δεν ξεχνά την πόλη της και ανυπομονεί να γυρίσει…

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στο εξωτερικό εργάζομαι από το Σεπτέμβριο του 2019, κατόπιν μιας πρότασης για δουλειά που δέχτηκα. Η απόφαση δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, το να αφήνεις όμως πίσω αγαπημένα πρόσωπα, οικογένεια και τον απίστευτο καιρό της Ελλάδας, είναι κάτι που μου λείπει σίγουρα.

Photo: Manos Papadakis

-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Προσωπικά δεν μπήκα στη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας, διότι είχα δεχθεί την πρόταση ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα. Από προσωπική εμπειρία φίλων μου οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να βρεις κάτι ικανοποιητικό, με συνδυασμό εργασιακού περιβάλλοντος, μισθού και πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Βέβαια, όποιος θέλει να δουλέψει και έχει υπομονή και θέληση, υπάρχουν αρκετές δουλειές με ικανοποιητικό μισθό.
Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι το επερχόμενο brexit δίχασε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες στο να μείνουν ή όχι. Όσοι, όμως, είχαν μπει στη χώρα πριν από το brexit και έχουν κάνει το eu settlement scheme για pre-settled status, έχουν δικαίωμα παραμονής για 5 χρόνια δίχως visa. Μετά τα 5 χρόνια παραμονής στη χώρα, έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση για settled status. Αυτή η νομοθεσία διευκολύνει τους Ευρωπαίους και, φυσικά, η Βρετανία θα κρατήσει το εξειδικευμένο προσωπικό εντός της χώρας.

-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει προσελκύσει μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων. Είναι μια χώρα που σέβεται τους μετανάστες, τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και χωρίς καμία διάκριση λόγω χρώματος ή θρησκείας.

Photo: Manos Papadakis

-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Η πόλη που μένω είναι το Birmingham, West Midlands, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας μετά το Λονδίνο. Μέρη τα οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί είναι το κέντρο με τη μεγάλη αγορά. Το Athe Black Country Living Museum στο Dudley (fans του Peaky Blinders θα το λατρέψετε). Τα κανάλια του Birmingham που βρίσκονται στο κέντρο. Το Ikon Gallery. Το Lapworth Museum of Geology, το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το Warwick Castle που χτίστηκε το 12ο αιώνα και τον τόπο γέννησης του Shakespeare φυσικά, Stratford-Upon-Avon.

-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Αυτό που μου λείπει από τη Καλαμάτα είναι η οικογένειά μου και, φυσικά, το καλό φαγητό! Ο ήλιος, η θάλασσα και ο αργός ρυθμός ζωής.

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Η επιστροφή είναι κάτι που σκέφτονται όσοι φεύγουν στο εξωτερικό. Πολλοί φίλοι μου ήδη έχουν φύγει. Η δική μου επιστροφή θα καθοριστεί από την εργασία μου.

Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***

Αν είστε από την Καλαμάτα και εργάζεστε στο εξωτερικό (ή κάποιος δικός σας είναι σε αυτή την κατηγορία), το «Θάρρος» σάς περιμένει για να μας πείτε τη δική σας ιστορία.
Στείλτε mail στο babarou@gmail.com