Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Αλλάζει τα δεδομένα σε ύδρευση και αποχέτευση

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινά το 2020 για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ). Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η υπογραφή της χθεσινής σύμβασης με την εταιρεία Θ.Φ. ΑΤΕΕ, που αφορά στο έργο της τηλεδιαχείρισης, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε… κολλήσει και ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά εμπόδια με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης είναι ένα έτος, ενώ θα χρειαστούν τρεις μήνες επιπλέον για την εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΚ.

Στην παραπάνω ανακοίνωση προχώρησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θ. Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε και το τεχνικό πρόγραμμα της επιχείρησης για το 2020, το οποίο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί, θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του Δήμου τόσο στα θέματα ύδρευσης όσο και στα θέματα αποχέτευσης.

“Έπεσαν” χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ οι υπογραφές για το έργο της τηλεδιαχείρισης και τηλεμετρίας των δικτύων της

Το σύστημα τηλεδιαχείρισης

Πρόκειται για ένα σύστημα που αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει το δίκτυο, με στόχο την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων με τη δραστική μείωση του νερού που χάνεται από διαρροές, την εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων στη διαχείριση και αντιμετώπιση των βλαβών, που θα αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) για τηλεέλεγχο / τηλεχειρισμό του δικτύου, Τοπικών Σταθμών Ελέγχου λειτουργικών παραμέτρων (παροχή, πίεση, ποιοτικά χαρακτηριστικά και στάθμη) σε δεξαμενές, αντλιοστάσια και γεωτρήσεις του εξωτερικού υδραγωγείο των οικισμών, καθώς και Σημείων Μέτρησης Διαρροών, για την παρακολούθηση, τον τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό των λειτουργικών παραμέτρων του εξωτερικού υδραγωγείου. Το έργο του τηλεελέγχου και της τηλεδιαχείρισης είναι ένα έργο που θα καταστήσει τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική και με δυνατότητα ακόμη αμεσότερων παρεμβάσεων, σύμφωνα με όσα τόνισε χθες ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος.

Άλλα έργα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος, το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ για το τρέχον έτος είναι αρκετά φιλόδοξο, αφού θα φτάσει στην υλοποίηση έργων αξίας 27 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε και για την εφαρμογή του, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Δήμο Καλαμάτας.

Από τα σημαντικά έργα που υπάρχουν στο πρόγραμμα είναι η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης μήκους 25 χιλιομέτρων στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Επίσης, άμεσα προς υλοποίηση είναι το έργο της σύνδεσης των χωριών Πήδημα και Αρφαρά, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, οι επεκτάσεις αγωγών ύδρευσης, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, και το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του αγωγού Φ800 που θα συνδέσει το Πήδημα με την Καλαμάτα, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Έργα σε εξέλιξη είναι και αυτά που αφορούν στα δίκτυα ακαθάρτων, όπως είναι η επέκταση στις περιοχές Άνω Βέργα, Θουρία και Λέικα, αλλά και παρεμβάσεις μέσα στην Καλαμάτα.

Επιπρόσθετα, μέσα από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ, θα προχωρήσει η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης σε περιοχές της βόρειας Καλαμάτας, ενώ εργολαβίες της ΔΕΥΑΚ θα αντικαταστήσουν σωλήνες από αμίαντο σε χωριά του δήμου. Τέλος, την αισιοδοξία του εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη