Νέος ΚΟΚ με ποινές για τον οδηγό, όχι για το όχημα

Νέος ΚΟΚ με ποινές για τον οδηγό, όχι για το όχημα

Σε ποινές για τον οδηγό και όχι για το όχημα θα εστιάζει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα επαναφέρει ένα point system, ενώ σε ένα μήνα θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δίπλωμα που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία της αναμονής για τους επιτυχόντες νέους οδηγούς, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στο Mega για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επισήμανε: “Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα τιμωρούμε τον οδηγό και όχι το όχημα”.

Και εξήγησε: “Μιλάμε για αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκεί που χρειάζεται και όχι παντού. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα εφαρμογής. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε αυστηροποιημένους Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας που δεν έχουν σχέση με τη λογική και στην ουσία δεν εφαρμόζονται.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή σε μερικά παραπτώματα, που είναι απαράδεκτα και δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια, να είμαστε αυστηροί και να το εφαρμόσουμε και σε άλλες περιπτώσεις να μειώσουμε τα πρόστιμα”.

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζει να επαναφέρει ένα point system, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, σε ένα μήνα από τώρα οι επιτυχόντες στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν να παραλάβουν άμεσα το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τρεις και τέσσερις μήνες όπως συμβαίνει σήμερα. Ο σχετικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί.