Αυτοψία στελεχών της «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Αυτοψία στελεχών της «Κτηριακές  Υποδομές ΑΕ» στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Εισακούσθηκαν τα αιτήματα για επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση 

Αυτοψία στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας έκαναν χθες δύο στελέχη της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ), η οποία ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και  Μεταφορών.

Τα στελέχη κατέγραψαν όλα τα προβλήματα του κτηρίου, ενώ- όπως μας είπαν- θα εξετασθεί πολύ σοβαρά και η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης και, γιατί όχι, η μετατροπή του σε ένα «πράσινο» κτήριο.

Η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές ΑΕ είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτηριακές υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.). Σκοπός της είναι η παροχή πρωτοπόρων και καινοτόμων δημοσίων κτηρίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και πάνω από όλα με τους ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον. 

Καταγραφή

Το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας μπορεί να είναι από τα πιο σύγχρονα και καινούργια σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ όπως έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι, καθώς όταν βρέχει νερά περνούν από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Όπως σημείωσαν τα δύο στελέχη που έκαναν χθες αυτοψία, θα γίνει καταγραφή όλων των ζητημάτων που αντιμετωπίζει το κτήριο, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απλές επισκευές, ενώ τα σοβαρότερα και μεγαλύτερα θα αντιμετωπισθούν με τις εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Στεγανότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα το κτήριο είναι η στεγανότητα, με την κατάσταση να γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη και πλέον πολύ επικίνδυνη για εργαζομένους και πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της γέφυρας στον πρώτο όροφο του κτηρίου, μεταξύ Δικηγορικού Συλλόγου και Πταισματοδικείου, όπου όταν βρέχει τα νερά στη κυριολεξία τρέχουν μέσα από τα φωτιστικά σώματα. Κάθε ένας που περνάει από εκεί πατά σε ένα, ξεγυμνωμένο από τα πλαστικά, σιδερένιο πάτωμα, το οποίο είναι πλημμυρισμένο και περνάει κάτω από ένα αναμμένο φωτιστικό σώμα που στάζει νερά!

Το σύνολο σχεδόν των σιδερένιων γεφυρών και στους δύο ορόφους κάθε φορά που βρέχει είναι πλημμυρισμένες. Το σιδερένιο πάτωμα έχει οξειδωθεί και κανείς δε γνωρίζει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι οι αντοχές του. Ακόμα και στο ισόγειο του κτηρίου, πολλά πάνελ της ψευδοροφής από τα νερά έχουν πέσει.

Αιτήματα για την επισκευή των προβλημάτων έχει κάνει πάμπολλες φορές ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ενώ επανειλημμένως έγγραφα έχει καταθέσει και η τοπική επιτροπή συντήρησης του κτηρίου, με βασικό αίτημα την ενεργειακή αναβάθμισή του. Αυτή τη φορά οι εκκλήσεις εισακούσθηκαν και με την αυτοψία των δύο στελεχών έγινε το πρώτο βήμα.

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες από το Τμήμα Μελετών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας συντάχθηκε για το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας μελέτη για να γίνουν κάποιες άκρως απαραίτητες εργασίες, περιορισμένης όμως κλίμακας. Η μελέτη αυτή έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Της Βίκυς Βετουλάκη