Διαλλακτικός ο Νίκας για για φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο

Διαλλακτικός ο Νίκας για για φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι σχετικό με τη φιλοξενία προσφύγων δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε την περασμένη Τετάρτη στην Τρίπολη.

“Δε γνωρίζω κάτι για πρόσφυγες” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας παράλληλα ότι η πρόσφατη υπογραφή από τον Α/ΓΕΣ της παραχώρησης στην Περιφέρεια των στρατοπέδων Τρίπολης και Ναυπλίου δεν μπορεί να συνδεθεί με το συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι “η άποψη των περιφερειαρχών σε όλη την Ελλάδα είναι η εξής: Όταν ένας Δήμος που υφίσταται και τα αποτελέσματα από την έλευση προσφύγων θέλει τους πρόσφυγες, εμείς συμφωνούμε. Όταν δεν τους θέλει και πάλι συμφωνούμε.

Έλευση προσφύγων σημαίνει ζητήματα ως προς τη λειτουργία των σχολείων, τις γενικότερες υποδομές, τη μετακίνηση, τη διατροφή, την παροχή υπηρεσιών υγείας -θέματα που άπτονται των κατά τόπους Δήμων και των τοπικών κοινωνιών” συνέχισε ο περιφερειάρχης, που υπενθύμισε: “Η Τρίπολη, με συμφωνία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, έχει υποδεχθεί, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, περί τους 400 πρόσφυγες”.

“Να χαμηλώσουν οι τόνοι”

Ταυτόχρονα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι οι υψηλοί τόνοι και οι ακραίες φωνές, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν. “Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση είναι εξόχως δυσχερής. Και για αυτό το πρόβλημα μπορεί να μιλά ο καθένας και να ακούγονται και ακραίες φωνές και επιθετικές φωνές.

Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στη διαχείριση αυτού του εθνικού προβλήματος. Να συνειδητοποιήσουμε ότι μας γίνεται επίθεση με ανθρώπινες ζωές, με ψυχούλες και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, τουλάχιστον χαμηλώνοντας τους τόνους.

Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα έθνος κι ένας λαός προσφύγων. Ας θυμηθούμε τα δικά μας, τη δική μας προσφυγιά ή τη δική μας μετανάστευση στις διάφορες χώρες” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

«Έξω τουρκόσποροι»

Με την ευκαιρία των δηλώσεων του κ. Νίκα, να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα, με αφορμή σχετική παρέμβαση από την ιστοσελίδα tvxs.gr. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκρούσει την κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση του προσφυγικού, όχι μόνο προσπαθεί να «κανονικοποιήσει» την ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική ως mainstream αλλά πλέον ενοχλείται ακόμη και από τα ιστορικά γεγονότα και επιχειρεί να τα παραποιήσει, όταν ανατρέπουν το επίπλαστο αφήγημά της.

Μια αναφορά του πρώην υπουργού Π. Κουρουμπλή ότι το ’22 ακόμη και οι Έλληνες πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν ως «λαθραίοι» και τους ζητούσαν διαβατήρια,  ξεσήκωσε ένα αδικαιολόγητο θόρυβο. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και ο μηχανισμός του θεώρησαν μάλλον ως καλή ευκαιρία να αναδειχτεί μια κόντρα για κάτι που συνέβη πριν από σχεδόν έναν αιώνα, αρκεί να μη συζητηθούν οι ευθύνες της Ν.Δ. για το σημερινό αδιέξοδο στο προσφυγικό.

Πλην όμως, η αναφορά ήταν απολύτως ακριβής, αφού, πράγματι, το 1922 δεν τους επιτρεπόταν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς διαβατήρια. Ο επίμαχος νόμος 2870/1922 απαγόρευε την εκκένωση των μικρασιατικών παραλιών λίγο πριν από την κατάρρευση του μετώπου και τιμωρούσε όσους «διακινητές» μετέφεραν… Έλληνες πρόσφυγες.  Αλλά και όταν ήλθαν στην Ελλάδα μαζικά, ο Τύπος δαιμονοποιούσε τους πρόσφυγες και κατέκρινε το γεγονός ότι αποκτούσαν  δικαιώματα (!) ενώ μιλούσε για «αφγανιστανούπολη» μέσα στην Ελλάδα (Βραδυνή 1923).

Η ιστορική έρευνα έχει αποκρυσταλλώσει πλήρως τις συνθήκες εισόδου και ενσωμάτωσης των Ελλήνων προσφύγων μετά την «Καταστροφή». Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήταν οι «ανεπιθύμητοι», οι «επήλυδες Ασιάτες», οι «βρώμικοι», οι «ξενομερίτες», που δε χωρούσαν και  διακινδύνευαν την επιβίωση της χώρας και των γηγενών, που έφερναν ξένα έθιμα και απειλούσαν τον… πολιτισμό τους. Και πιο βόρεια, εκεί που οι πρόσφυγες του Πόντου έφταναν εξαθλιωμένοι και αποδεκατισμένοι, τους έδιωχναν από τα χωριά, τους αρνήθηκαν τη βοήθεια, τους αποκαλούσαν «κωλότουρκους» και «τουρκόσπορους», καθώς οι περισσότερο μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο και τουρκικά.

Αν αυτά τα πέρασαν κάποτε Έλληνες, φαντάζεται κανείς τι είναι ικανοί να κάνουν οι νεοέλληνες σε ξένους. Έτσι μπροστά στην ανικανότητα της διαχείρισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση δε θα διστάσει να παραποιήσει ακόμη και την ιστορική αλήθεια, να βγάλει σκελετούς από τις ντουλάπες των εθνικών καταστροφών, που προκάλεσαν άφρονες εθνικιστές. Θα ήταν πιο σώφρον να προσγειωθεί στην πραγματικότητα της κρίσης που έχει διογκώσει και να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πολιτική για την αντιμετώπισή της.

Α.Π.