Εύρημα παλιού πέτρινου καναλιού θα εξετάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Εύρημα παλιού πέτρινου καναλιού θα εξετάσει  η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Από την Παρασκευή έχουν σταματήσει οι εργασίες σε τμήμα του υπό εκτέλεση έργου της Ανάπλασης Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, καθώς κατά τη διάρκεια εκσκαφών ανακαλύφθηκε παλιό πέτρινο κανάλι δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης, το οποίο θα εξετάσει κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, στο φως ήρθε υπόγειο πέτρινο κανάλι διαστάσεων 30cm Χ 40cm. Όπως είναι γνωστό, η Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, η ιστορική Αρκαδιά, έχει ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και αισθητικής αξία και σημασία. Άλλωστε, η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Γι’ αυτό το λόγο η μελέτη ανάπλασης έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο Μνημείων και απαιτήθηκε η αδειοδότησή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και με απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών εγκρίθηκε η προσθήκη πρόσθετων όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου, καθώς το συγκεκριμένο περιλαμβάνει εργασίες ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων, που χρειάζονται ειδικές γνώσεις, εξοπλισμό και προσωπικό.

Η εξέταση του πέτρινου καναλιού κατά την αυτοψία του κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα δείξει εάν πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, που ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ή εάν απλώς πρόκειται για ήσσονος σημασίας εύρημα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου