Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Προσκεκλημένος από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε την Τρίτη ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, προσκεκλημένος από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με σκοπό να συμμετέχει στη συζήτηση για τα σπάνια νοσήματα σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σπάνια νοσήματα αφορούν στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και στην Ευρώπη υπολογίζεται πως επιβαρύνουν τη ζωή 30.000.000 συνανθρώπων μας. Ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν και ο εμπνευστής αυτής της συζήτησης, εφόσον και ο ίδιος είναι πάσχων από ένα σπάνιο νόσημα, ενώ η συνάντηση διοργανώθηκε από την Eurordis εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Νοσημάτων όπως έχει ανακηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου.

Εκεί μίλησαν για την έρευνα, την καινοτομία, την πρόληψη και τις κοινωνικές παροχές για τα άτομα με σπάνια νοσήματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι τώρα διαθέσει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα σπάνια νοσήματα.

Η δε Eurordis, που συντονίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, είναι μια μη κερδοσκοπική συμμαχία 800 ενώσεων ασθενών με σπάνια νοσήματα από 70 χώρες.