Η Τουρκία ετοιμάζει προσφυγή εναντίον της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τους πρόσφυγες

Κύρα Αδάμ

Η Άγκυρα, πληττόμενη βαρύτατα από τον Covid -19,εξακολουθεί να καταστρώνει τα επόμενα σχέδιά της για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των προσφύγων/μεταναστών (με ή χωρίς Covid -19), σε βάρος πρωτίστως της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, την περασμένη Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, έδωσε εντολή στους Τούρκους πρέσβεις στον ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με πρόσφυγες, αλλά και σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., να εξηγήσουν λεπτομερώς στους Οργανισμούς και τις κυβερνήσεις ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει φασιστικές μεθόδους σε βάρος των προσφύγων/μεταναστών, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εφαρμόζει ευλαβικώς όλους τους διεθνείς κανονισμούς για τα 5,5 εκατ. πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της». 

Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα, κατηγορώντας την στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των προσφύγων, ζητώντας επομένως την καταδίκη της.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που ζήτησε και είχε με τους Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον (βλ. σχετικό άρθρο) ο Τ. Ερντογάν, τους είχε αναφέρει την πρόθεσή του να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω «κακοποίησης» των προσφύγων στον Έβρο από την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα έχει αποσύρει (προσωρινώς;) τους πρόσφυγες από τον Έβρο, αλλά σύμφωνα με τα ελληνικά στοιχεία, συγκεντρώνει πρόσφυγες στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά για κατάλληλη «εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους» από τα τουρκικά σχέδια, δηλαδή την «αποστολή» τους σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εδάφη, όταν αυτή κρίνει απαραίτητο, ανεξαρτήτως ελέγχων (που δε γίνονται) για Covid-19.

Υπενθυμίζεται προς τούτο το πρωτοφανές περιστατικό του προηγούμενου μήνα, του κατάπλου δηλαδή τουρκικού, νόμιμου, πλοίου στην Κέα και τη σκόπιμη προσάραξή του, με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν πρόσφυγες από Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.λπ. στο νησί και την εσπευσμένη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με την κα Μέρκελ, ζητώντας επιτακτικά -δηλαδή εκβιάζοντας -την άμεση καταβολή 15 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τις ανάγκες των προσφύγων. Διαφορετικά, ο κ. Ερντογάν απείλησε την κα Μέρκελ ότι «δε θα μπορέσει να τους κρατήσει άλλο» και γι’ αυτό θα τους στείλει στην Ευρώπη. Η κα Μέρκελ, αναφέρουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κ. Ερντογάν υποσχόμενη την άμεση καταβολή 4 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα σταδιακά, χωρίς όμως να προσδιορίσει από πού θα αντληθούν τα χρήματα αυτά.

Οι τουρκικές πιέσεις προς το Βερολίνο για τους πρόσφυγες θα ενταθούν όσο πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία το Βερολίνο θα αναλάβει την καυτή προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2020 εν μέσω κορωνοϊού. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να χειριστεί το μόνιμο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά με κορωνοϊό, αυτή τη φορά… τα υπεσχημένα 4 δισ. ευρώ. 

Της Κύρας Αδάμ