Δημιουργία ταμείων έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. για την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας

Δημιουργία ταμείων έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε.  για την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας

Στις 17/04/2020 ανακοινώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη νέα συστήματα και διάθεση πόρων για την υποβοήθηση του τομέα της υγείας, στη λαίλαπα που λέγεται πανδημία κορωνοϊού!

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα κινητά νοσοκομεία έχουν γίνει σύμβολο της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα, όπως το συνεδριακό κέντρο IFEMA στη Μαδρίτη, που μεταμορφώθηκε στο μεγαλύτερο κινητό νοσοκομείο της Ισπανίας. Αυτό έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι τα νοσοκομεία δε χωρούσαν πλέον άλλα κρεβάτια και, άρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κορεσμού ήταν να στέλνονται ασθενείς στο IFEMA, για να τους παρέχεται εκεί η ίδια φροντίδα. Μεταξύ των δράσεων αναφέρεται και η εγκατάσταση κινητών νοσοκομείων, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του νέου πακέτου ταμείων έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανταποκριθεί στην κρίση του Covid-19. «Αυτή τη στιγμή, η πρωταρχική ευθύνη είναι να σώζονται ζωές. Για να σωθούν ζωές πρέπει να δοθούν γρήγορα στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες τα μέσα για να επενδύσουν στη στήριξη των νοσοκομείων και του τομέα υγείας».

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση 3,08 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη. Εκτός από την κατασκευή κινητών νοσοκομείων, τα ταμεία προβλέπεται να ενισχύσουν τις δυνατότητες θεραπείας και ελέγχου. Επίσης, θα στηρίξουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, όπως τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών. Το πακέτο περιλαμβάνει 380 εκατομμύρια ευρώ για το ταμείο rescEU, που είναι κομμάτι του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. και βοηθά τα κράτη μέλη που πλήττονται από καταστροφές, όταν οι δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο είναι περιορισμένες. Θα συμβάλει στην αγορά και τη διανομή ιατρικών προμηθειών, όπως μάσκες και αναπνευστήρες. Χάρη στην αυξημένη ευελιξία, η επένδυση προέρχεται απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και διασφαλίζει ότι οι πόροι φτάνουν γρήγορα στις χώρες και τα συστήματα υγείας που τους χρειάζονται περισσότερο.

Παγκοσμιοποίηση και COVID-19
Μια δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Michel και της προέδρου της Κομισιόν von der Leyen μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7για τον κορωνοϊό, που έγινε στις 16 Απριλίου 2020, ίσως να χρήζει μεγαλύτερης προσοχής απ’ ό,τι συνήθως οι δηλώσεις του είδους.

Οι δύο πρόεδροι των κεντρικών οργάνων της Ε.Ε. συμμετείχαν σε μια τηλεδιάσκεψη ηγετών της G7, την οποία κάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ασκούν επί του παρόντος την προεδρία της G7.

Η Ομάδα αξιολόγησε την κοινή πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και τις άμεσες συνέπειές της από την τελευταία τηλεδιάσκεψη στις 16 Μαρτίου 2020. Οι πρόεδροι παρείχαν ενημέρωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη δράση της Ε.Ε. για το σκοπό αυτό.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για να βοηθήσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης να επιστρέψουν σε μια κανονική λειτουργία και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι σημαντικά στοιχεία του οδικού χάρτη της Ε.Ε. για ανάκαμψη.

Τόνισαν ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ενεργεί αλληλεγγύη με τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινότητες, ιδίως στην Αφρική. Κάλεσαν όλους τους εταίρους του G7 να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες, και ανακοίνωσαν ότι θα φιλοξενήσουν μια διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση δέσμευσης για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας και τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19. Η διαδικτυακή εκδήλωση δέσμευσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου 2020.

Η περίεργη δήλωση έγινε στο τέλος, «στα ψιλά», αφού οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία του εμπορίου τόσο για την υπέρβαση της άμεσης κρίσης όσο και για την εξασφάλιση μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Φοβούνται, και είναι λογικό από τις παγκόσμιες αντιδράσεις της πλήρους ελευθεροποίησης του εμπορίου, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, μην τύχει και αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Σημειώνουμε, όμως, ότι το οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης είναι σαθρό και βασίζεται μόνο στην εξάπλωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και άλλων ακριβών βιομηχανικών προϊόντων, εργαλειομηχανών, έναντι καθαρής μεταφοράς προστιθέμενης αξίας μέσω ανισορροπιών του σχηματισμού των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε βάρος των πλέον αδύναμων χωρών, ανεξαρτήτως του αν ανήκουν σε μεγάλα οικονομικά, στρατιωτικά ή γεωπολιτικά μπλοκ.

Ο coronavirus θα αλλάξει την αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων της Ε.Ε.
Ο έγκυρος EUobserver σημειώνει σε σχόλιό του 21/4/20 την εκτίμηση της Γαλλικής Εθνικής Φαρμακευτικής Ακαδημίας, που αναφέρει ότι η Ε.Ε. εισάγει το 80% των «δραστικών φαρμακευτικών συστατικών» της – κυρίως από την Κίνα και την Ινδία. Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην Κίνα και την Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο, έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων παγκοσμίως, βλέποντας περιορισμούς παραγωγής, διανομής και εμπορίου, καθώς και βραχυπρόθεσμες ελλείψεις για ορισμένα προϊόντα.

Και όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, την Κυριακή (19 Απριλίου) σε συζήτηση για την κρατική τηλεόραση της Τσεχίας: «Αυτή η κρίση αποκάλυψε τη νοσηρή μας εξάρτηση από την Κίνα και την Ινδία όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα».

Του Γιώργου Μαρκατάτου