Καλαματιανοί του εξωτερικού συνεχίζουν να μιλούν για τον κορωνοϊό στις χώρες που ζουν

Καλαματιανοί του εξωτερικού συνεχίζουν να  μιλούν για τον κορωνοϊό στις χώρες που ζουν

Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του σε διάφορες χώρες όπου ζουν Καλαματιανοί, οι οποίοι και μας μιλούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε Ντιτρόιτ, Όσλο και Ναμύρ.

Ευχή όλων είναι άμεσα οι επιστήμονες να βρουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και όλη αυτή η πανδημία να περάσει στο παρελθόν. Μέχρι τότε παίρνουν τις προφυλάξεις τους και παραμένουν στο σπίτι.

Ντιτρόιτ – ΗΠΑ
Στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ζει ο Γιάννης Διονυσόπουλος, όπου η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άργησαν να λάβουν μέτρα, με αποτέλεσμα το Μίσιγκαν να βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 9.300 και οι θάνατοι τους 340.

Όσο για τις απαγορεύσεις, αυτές ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου, οπότε αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κατοίκων.

Η οικογένεια του διατηρεί εκεί, μεταξύ άλλων, ένα εστιατόριο και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν ανοιχτοί και να πωλούν σε πακέτο. Όπως είπε, όμως, το έκαναν για μια εβδομάδα. Αποφάσισαν ότι δεν αξίζει το ρίσκο τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πελάτες κι έτσι πλέον έχουν σταματήσει τις εργασίες.

Όσο για το πώς περνά η μέρα τους πλέον, μας είπε ότι παραμένουν στο σπίτι, ενώ αν βγουν, το κάνουν μόνο με το αυτοκίνητο. Ουσιαστικά, περνούν έξω από τα σπίτια συγγενών τους και τους χαιρετούν από απόσταση, προκειμένου να δίνει ο ένας στον άλλον κουράγιο.

Επίσης, πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ μόνο αυτός από την οικογένειά του, αλλά πολύ αραιά. Είναι κάτι που αποφεύγει, γιατί εκεί υπάρχει κι άλλος κόσμος.

Σχετικά με τους δικούς του στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ και θα προτιμούσε αυτές τις μέρες να βρισκόταν στην Καλαμάτα, αλλά το να ταξιδέψουν είναι ένα ρίσκο που δε θέλει να πάρει.

Όσλο -Νορβηγία
Στο Όσλο ζει ο Αθανάσιος Βρυώνης και, όπως μας είπε, στη Νορβηγία δείχνουν μέχρι στιγμής να διαχειρίζονται σωστά το όλο ζήτημα, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 5.007 και οι νεκροί τους 45. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, αλλά ο κόσμος παραμένει στο σπίτι, ενώ τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει από τις 12 Μαρτίου. Πλέον απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Ο κόσμος, σχολίασε, έχει μάθει να υπακούει στις συστάσεις, αφού υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, ενώ είναι παρήγορη η χαμηλή θνησιμότητα σε σχέση με τα κρούσματα. Γενικότερα, όπως είπε, ο κόσμος είναι αρκετά ψύχραιμος και σε αυτό συμβάλλει ότι υπάρχουν λίγοι νεκροί. Κατά τον ίδιο, έχει μεγάλη σημασία και το σύστημα υγείας της Νορβηγίας, που ήταν πάντα στιβαρό και οργανωμένο.

Όσο για την Ελλάδα, σημείωσε ότι βλέπει να χειρίζονται σωστά μέχρι στιγμής το ζήτημα «κορωνοϊός».

Τέλος, το επόμενο ταξίδι στη χώρα μας ελπίζει να είναι σε έναν-δύο μήνες, μόλις δηλαδή τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, ενώ προγραμματισμένο ήταν να έρθει μετά το Πάσχα, κάτι που προφανώς ανέβαλε λόγω των συνθηκών.

Ναμύρ-Βέλγιο
Στη Ναμύρ Βελγίου ζει η Εύη Μπαμπαρούτση, όπου, όπως μας ανέφερε, επικρατεί «μια ανησυχητική ησυχία», με τον κόσμο να έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όσο για τα κρούσματα εκεί, έχουν ξεπεράσει τα 15.300, ενώ οι θάνατοι τους 1000.

Και στο Βέλγιο, παρατήρησε, υπάρχουν απαγορεύσεις και ειδικότερα κάποιος μπορεί να βγει για τρέξιμο ή περπάτημα, αλλά σε μέγιστη απόσταση ενός χιλιομέτρου από την κατοικία του. Επίσης, απαγορεύεται να καθίσει σε παγκάκι, αλλά και να κάνει πικ νικ, κάτι που ήταν σύνηθες για το Βέλγιο μέχρι την απαγόρευση.

Σχετικά με τα καταστήματα, μας είπε ότι είναι κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, αλλά και τα βενζινάδικα. Πρόσθεσε, δε, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, με τους εργαζομένους να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια, στο ταμείο ανεργίας ή να δουλεύουν από το σπίτι.

Όσο για την ίδια, συνεχίζει να εργάζεται κανονικά από το σπίτι, σαν να βρίσκεται στο γραφείο της, ενώ συχνά πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με τους συναδέλφους της. Επίσης, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, τα παιδιά της κάνουν ασκήσεις μέσω υπολογιστή. Γενικότερα, όμως, προσπαθεί «να κάνει πράγματα για να περνούν ευχάριστα στο σπίτι».

Μιλώντας για τους δικούς της στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ανησυχεί, αλλά χαίρεται που τα μέτρα στη χώρα μας είναι αυστηρά και έτσι νιώθει «μιαν ασφάλεια ότι δε θα πάθουν κάτι».

Τέλος, για το αν σκέφτεται να γυρίσει, μας απάντησε ότι πλέον η ζωή της είναι εκεί, αλλά και πάλι δε θα επέλεγε να το κάνει τούτο το διάστημα, διότι είναι επικίνδυνο για όλους. Πάντως, ήδη έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι μάλλον φέτος το καλοκαίρι δε θα κάνει διακοπές στην Καλαμάτα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

-Το «Θάρρος» θα συνεχίσει να μιλά με Καλαματιανούς για αυτό το ζήτημα και έτσι καλούμε όποιον θέλει να μιλήσει, να μας στείλει ένα email στο babarou@gmail.com και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί του.