Καλαματιανοί του εξωτερικού συνεχίζουν να μιλούν για τον κορωνοϊό

Καλαματιανοί του εξωτερικού  συνεχίζουν να μιλούν για τον κορωνοϊό

Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του και μιλά με Καλαματιανούς του εξωτερικού για την κατάσταση στη χώρα που διαμένουν όσον αφορά στον κορωνοϊό. Σήμερα, λοιπόν, ταξιδεύουμε σε Βέλγιο, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Λουξεμβούργο
Στο Λουξεμβούργο ζει η Γεωργία Αθανασοπούλου και όπως μας είπε, υπάρχουν 2.178 κρούσματα και 23 νεκροί. Το εκεί αντίστοιχο «Μένουμε σπίτι» ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, οπότε έκλεισαν τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έκτοτε μεγάλο μέρος των υπηρεσιών λειτουργεί με κατ’ οίκον εργασία.

Κανονικά, όπως ανέφερε, λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά με μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε, δε, ότι το 65% του ιατρικού προσωπικού έχει φθάσει από γειτονικές χώρες, ενώ ο στρατός στήνει κέντρα περίθαλψης σε χώρους όπως εκθεσιακά κέντρα, για να υποστηριχτούν τα νοσοκομεία. Επίσης, δημιουργήθηκε μονάδα δίπλα σε κεντρικό νοσοκομείο, η οποία προσφέρει 100 κλίνες σε ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο.

Σύμφωνα με τη Γεωργία, η χώρα που ζει δέχτηκε να περιθάλψει και ασθενείς από τη Γαλλία, με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να απευθύνει έκκληση καταγραφής σε όσους φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει από ιατρικές σχολές, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στη μάχη κατά του COVID-19.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έκανε έκκληση σε εθελοντές να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης, π.χ. άτομα με γνώσεις ραπτικής, αν χρειαστεί, να κατασκευάσουν μάσκες, στολές κ.λπ.

Όσο για τις απαγορεύσεις, σημείωσε ότι οι κάτοικοι σέβονται και τηρούν τις οδηγίες του κράτους. Έτσι, δεν έχουν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα με απαγορεύσεις εξόδου όπως σε άλλες χώρες. Εννοείται, σχολίασε, έχουν απαγορευθεί τα διάφορα δρώμενα, οι επισκέψεις και οι συναντήσεις, αλλά οι κάτοικοι μπορούν να πάνε μια βόλτα στη γειτονιά τους, αν τηρούν τις κατάλληλες αποστάσεις, ενώ τα σύνορα του Λουξεμβούργου ελέγχονται αυστηρά.

Σχετικά με την καθημερινότητά της, μας είπε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά για την ίδια. Απλά πλέον όλο της το γραφείο έχει μεταφερθεί στο σπίτι και πραγματοποιεί κανονικά συσκέψεις, έχει επαφή με τους μαθητές της, όπως και τους γονείς της, μέσω της τεχνολογίας. Άρα, είναι σαν να εργάζεται κανονικά.

Η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντικό για τον καθέναν να τηρεί ένα ρυθμό στην καθημερινότητά του και έτσι προσπαθεί μέσω της τεχνολογίας να έχει επαφή με δικά της άτομα, καθώς και να ψυχαγωγείται.

Η αλλαγή για τη Γεωργία έχει να κάνει με το ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με μαθητές της που δεν έχουν τη δυνατότητα της τεχνολογίας, ενώ την απασχολεί και η επόμενη μέρα μετά τον ιό και αν τελικά θα αλλάξουν ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Σχετικά με τους δικούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, μας είπε ότι ανησυχεί πολύ, ειδικά για αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ελπίζοντας ο καθένας να είναι προσεκτικός και να παίρνει τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Τέλος, στο ερώτημα για ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα μέχρι να τελειώσει όλο αυτό, η απάντηση ήταν αρνητική, αφού η ζωή της είναι πλέον στο Λουξεμβούργο, όμως αν χρειαστεί να έρθει, μπορεί να το κάνει μέσω Βρυξελλών.

Τέλος, ευχήθηκε η όλη κατάσταση να έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι και τότε να έρθει στην Καλαμάτα να δει τους δικούς της. Έως τότε ευχήθηκε όλοι να είμαστε ενωμένοι, αφοσιωμένοι, αλληλέγγυοι και, φυσικά, αισιόδοξοι.

Βέλγιο
Στο Βέλγιο ζει η Χαρά Κουδούνη, όπου η κατάσταση είναι παρόμοια με τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ειδικότερα, ισχύει ό,τι και στην Ελλάδα, αλλά τις επόμενες μέρες περιμένουν ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω.

Σχετικά με τα περιστατικά, υπάρχει καθημερινά αύξηση και όλο αυτό προκαλεί ανησυχία. Συνολικά μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί υπήρχαν 12.275 κρούσματα και 705 νεκροί, με τον κόσμο να προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος και να ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα.

Η Χαρά πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι στο Βέλγιο σέβονται τους περιορισμούς, ενώ σε όσους δεν υπακούουν, επιβάλλεται πρόστιμο.

Η ίδια έχει την επιλογή να δουλεύει από το σπίτι, άρα δε χρειάζεται να πηγαίνει πλέον στη δουλειά της, ενώ έχει περιορίσει κατά πολύ τις μετακινήσεις της. Έτσι, πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ μόλις μια φορά την εβδομάδα, για να μην έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Όσο για τους δικούς της εδώ, ανησυχεί, αφού βλέπει ότι πιέζονται πολύ και η ίδια δεν μπορεί να είναι δίπλα τους, ενώ μέσω του «Θάρρους» θέλει να στείλει το μήνυμα: «Μπαμπά, μην κουνηθείς από το σπίτι».

Τέλος, για το αν έχει σκεφτεί να γυρίσει στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, μας είπε ότι η δουλειά της είναι στο Βέλγιο και όπως της λένε οι δικοί της, είναι καλά. Ωστόσο, αν χρειαστεί, θα βρει τρόπο και θα διακτινιστεί στην Καλαμάτα!

Το επόμενο της ταξίδι στην Ελλάδα θα είναι, λοιπόν, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, ενώ συνέστησε σε όλους μας να μένουμε στο σπίτι και να ακούμε μόνο τους ειδικούς.

Γερμανία
Στη Γερμανία ζει ο Παντελής Αναστόπουλος, με τα κρούσματα, όπως μας είπε, να είναι 67.051. Όμως, είναι αισιόδοξο το χαμηλό επίπεδο θνησιμότητας του ιού, καθώς οι νεκροί εκεί είναι 650. Βέβαια, αυτό δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί, μιας και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn, δήλωσε ότι “είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα”.

Στη Γερμανία, όπως ανέφερε ο Παντελής, ο κόσμος, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλείται να μείνει στο σπίτι. Αν βγει έξω για τον οποιοδήποτε λόγο, απαγορεύεται να είναι παραπάνω από δύο άτομα μαζί, ενώ θα πρέπει να κρατούν τουλάχιστον δύο μέτρα απόστασης.

Στο Βερολίνο όπου μένει επικρατεί ησυχία, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει για βόλτες και αθλητικές δραστηριότητες, σε πάρκα κυρίως. Σε άλλα μέρη της Γερμανίας, όμως, που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Βαυαρία, τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και βρίσκονται σε lockdown.

Ο ίδιος μένει κλεισμένος όσο γίνεται στο σπίτι, ενώ αν βγει, κάνει μια βόλτα στη γειτονιά και επιστρέφει. Μένοντας δε στο σπίτι προσπαθεί να γεμίσει εποικοδομητικά το χρόνο του, κάνοντας πράγματα που συνεχώς ανέβαλε.

Όσο για τους δικούς του, είπε ότι για αυτούς ανησυχεί περισσότερο παρά για τον εαυτό του, κι αυτός είναι ο λόγος που παραμένει στη Γερμανία, θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους που αγαπάει να γυρίσει.

Έτσι, δε σκοπεύει να γυρίσει τώρα στην Ελλάδα, παρότι είναι εφικτό μέσω της Πρεσβείας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση