Το ταξίδι με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού στην εποχή του κορωνοϊού συνεχίζεται

Το ταξίδι με τους Καλαματιανούς  του εξωτερικού στην εποχή του κορωνοϊού συνεχίζεται

Για ακόμα μια μέρα το ταξίδι του «Θάρρους» στους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζεται, με την κατάσταση σε επίπεδο μέτρων σιγά σιγά να είναι ίδια παντού, αλλά να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται.
Σήμερα το «Θάρρος» μιλά με Καλαματιανούς που ζουν στην Αυστραλία, την Ολλανδία, αλλά και τη Γαλλία.

Αυστραλία
Σε μια επαρχιακή πόλη έξω από το Σίδνεϋ διαμένει ο Γιάννης Μητσέας. Όπως μας είπε, τα πράγματα μέχρι πριν από μερικές μέρες ήταν χαλαρά κι έτσι, πέραν του κόσμου που έτρεχε μαζικά στα σούπερ μάρκετ να προμηθευθεί είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι περιορισμοί, αφού στην Αυστραλία το ποσοστό κρουσμάτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Πλέον τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 5.800, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 40 και την εικόνα να έχει αλλάξει αισθητά. Βέβαια, όπως είπε ο Γιάννης, δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση, αλλά δεν μπορεί κανείς να φύγει ή να εισέλθει στη χώρα.
Επίσης, έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις σε σπίτια, εκτός αν αφορούν συγγενικό πρόσωπο, ενώ επίσκεψη επιτρέπεται μόνο σε ένα άτομο.
Ανοιχτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όμως πρέπει τα άτομα να απέχουν μεταξύ το ελάχιστο 1,5 μέτρο, ενώ επιτρέπεται και η άσκηση μέχρι δύο άτομα.
Όσο για τα υπόλοιπα καταστήματα, ο Γιάννης σημείωσε ότι εκείνα της εστίασης έχουν αποσύρει τα τραπεζοκαθίσματα και επιτρέπεται μόνο το take- away και το delivery.
Σχετικά με τα κλειστά καταστήματα, το κράτος θα δίνει όσο κρατήσει αυτή η κατάσταση 1.500 δολάρια ανά 15 μέρες, ενώ τα μαθήματα γίνονται μέσω διαδικτύου.
Τα δε πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται με τα παραπάνω μέτρα είναι 11.000 δολάρια ή 6 μήνες φυλάκισης, αλλά γενικότερα οι κάτοικοι τα σέβονται και τα τηρούν.
Αναφορικά με την καθημερινότητά του, μας είπε ότι δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα, αλλά ανησυχεί για τους δικούς του στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι κατά κοινή ομολογία στους Αυστραλούς έχει κάνει εντύπωση η άμεση κινητοποίηση της Ελλάδας για να μην εξαπλωθεί ο ιός, ενώ για το ενδεχόμενο επιστροφής του αυτό το διάστημα δήλωσε ότι είναι κάτι που δε σκέπτεται καθόλου, καθώς η ζωή του είναι πλέον στην Αυστραλία, εκφράζοντας την ελπίδα «με αρκετή δόση υπομονής όλοι, ανεξάρτητα από τη χώρα που ζούμε, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση».

Ολλανδία
Στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Groningen ζει τους τελευταίους 6 μήνες ο Κωνσταντίνος Γαραντζιώτης. Αν και με περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την Ελλάδα, η Ολλανδία δε δείχνει να έχει επηρεαστεί από την εξάπλωση του ιού και βρίσκεται σε πιο σταθερή κατάσταση σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία.

Οι απαγορεύσεις που ισχύουν στη χώρα, πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος, έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του μεγαλύτερου ποσοστού μαγαζιών που εκ φύσεως μαζεύουν αρκετό κόσμο, όπως μπαρ, καφέ και εστιατόρια, αλλά και με την εφαρμογή του ενάμιση μέτρου απόστασης μεταξύ των πολιτών τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και στη δουλειά.
Παρότι η δουλειά του συνεχίζει κανονικά, μιας και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, ο ίδιος εργάζεται από το σπίτι, κάτι το οποίο είναι σαφώς πιο ασφαλές για αυτόν και τους συναδέλφους μου.
Όσο για το πώς περνά τη μέρα του όταν δε δουλεύει, ο Κωνσταντίνος είπε πως περιλαμβάνει γυμναστική στο σπίτι, διάβασμα βιβλίων και ταινίες, «όπως και για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή τη στιγμή που αναμένουν την επόμενη μέρα σε όλο αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως».

Για τους δικούς του στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχει ένα άγχος και ειδικά από τη στιγμή που σχετίζονται με τον υγειονομικό τομέα, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σωστά μέτρα ώστε η δουλειά τους να γίνεται με ασφάλεια, ενώ μιλά συχνά μαζί τους.
Τέλος, για το αν θα μπορούσε και θα ήθελε αυτές τις στιγμές να βρίσκεται στην Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι μια αρκετά επίφοβη απόφαση. Έτσι, δε θα έπαιρνε το ρίσκο, αφού μπορεί να κολλήσει κάπου τον ιό και να τον μεταφέρει στους δικούς του. Έχει, λοιπόν, αποφασίσει να παραμείνει στην Ολλανδία και να περιμένει την εξέλιξη της κατάστασης.

Γαλλία
Στο Παρίσι ζει η Μαρίνα Γιαννακοπούλου, όπου από τις 17 Μαρτίου που ξεκίνησε η καραντίνα όλα έχουν παγώσει. Η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη σε όλους τους τομείς εργασίας, με όσους είναι εφικτό να δουλεύουν από το σπίτι, όμως υπάρχουν και αυτοί που αναγκαστικά συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, προσπαθώντας να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.


Για τις απαγορεύσεις, η Μαρίνα μάς είπε ότι κι εκεί υπάρχουν, κάτι που, κατά την ίδια, είναι λογικό, αφού μόνο έτσι θα υπάρξει σωστό αποτέλεσμα, αν και μερίδα ανθρώπων δεν παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά, θεωρώντας ότι όλο αυτά θα έχει επιπτώσεις αργότερα.
Ειδικότερα για τις απαγορεύσεις, όσοι κυκλοφορούν πρέπει να έχουν μαζί τους την απαραίτητη δήλωση, τα σούπερ μάρκετ στα οποία μπορούν να πάνε πρέπει να είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι, ενώ σχετικά με την άθληση επιτρέπεται, αλλά μεμονωμένα και για μια ώρα. Επίσης, επιτρέπεται κάποιος να επισκεφθεί γιατρό ή να σπεύσει προς βοήθεια ατόμου που τη χρειάζεται.
Όσο για την καθημερινότητά της πλέον, ανέφερε ότι ασχολείται με κάποια θέματα γραφειοκρατικά, γιατί παρότι οι υπηρεσίες είναι όλες κλειστές, ευτυχώς δουλεύουν όλα μέσω ιντερνέτ. Επίσης, κάνει «πειράματα» στη μαγειρική, παζλ και παίζει επιτραπέζια, ενώ της αρέσει να ασχολείται και με πράγματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στις 8.00 κάθε βράδυ βγαίνει στο παράθυρο και χειροκροτεί το ιατρικό προσωπικό, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι στη Γαλλία.

Επίσης, επισήμανε ότι όλη αυτή η κατάσταση έφερε τους γείτονες πιο κοντά και πλέον, έστω από απόσταση, μιλούν, ενώ η ίδια συστήνει «όλοι να έχουμε το νου μας και σε μοναχικά άτομα που ζουν στα γύρω σπίτια και να τους προσφέρουμε ένα χαμόγελο, που σίγουρα έχουν ανάγκη».

Για τους δικούς της στην Ελλάδα, η Μαρίνα δήλωσε ότι ανησυχεί και ελπίζει να προσέχουν.
Τέλος, για το αν θα προτιμούσε τώρα να είναι στη χώρα μας, στην αρχή είπε πως σκέφτηκε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να γυρίσει. Κι αυτό, γιατί της προκάλεσε πανικό ότι θα ζήσει μια κατάσταση που δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και δε θα μπορεί όλο αυτό το διάστημα να δει τους δικούς της. Εν συνεχεία, όμως, θεώρησε σωστό να μην το κάνει, αλλά όταν τα πράγματα «φτιάξουν», ανυπομονεί να έρθει στην Καλαμάτα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση