Τρεις ακόμα Καλαματιανοί μιλούν για τον κορωνοϊό στη χώρα που ζουν

Τρεις ακόμα Καλαματιανοί μιλούν  για τον κορωνοϊό στη χώρα που ζουν

Δυστυχώς, η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια και έτσι το ταξίδι μας δε σταματά. Μετά τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Τζέντα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συνεχίζουμε με Καλαματιανούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και επιστρέφουμε για λίγο στην Ολλανδία:

Ντουμπάι – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο Ντουμπάι ζει ο Πέτρος Κρασόπουλος, με τα κρούσματα εκεί να έχουν φτάσει τα 664, ενώ έχουν σημειωθεί 6 θάνατοι.
Όπως ανέφερε στο «Θ», επικρατεί κι εκεί μιαν ανησυχία, που ως τώρα είναι ωφέλιμη, καθώς λαμβάνονται μέτρα προστασίας, με πρώτο αυτό του «Μένουμε σπίτι», που ήταν απλά μια προτροπή, με τους πολίτες να υπακούουν, καθώς και τις εταιρείες να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να δουλεύουν από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.


Πλέον έχουν κλείσει τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα πάρκα και τις παραλίες, ενώ γίνονται ψεκασμοί απολύμανσης μέσω drone.
Επίσης, ο Πέτρος ανέφερε ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, ενώ σταμάτησαν οι επιβατικές πτήσεις για δύο εβδομάδες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει πια υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός, που είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει, με μετακινήσεις να γίνονται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή για να πάει κάποιος σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο, αποκλειστικά κοντά στο σπίτι του, ενώ δεν επιτρέπεται η άθληση και η βόλτα με το σκύλο, κάτι που επιτρέπεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει ολική απαγόρευση μετακινήσεων από τις 8.00 το βράδυ έως τις 10.00 το πρωί, με τα ραντάρ στους δρόμους να φωτογραφίζουν τυχόν παραβάτες, στους οποίους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, που ξεκινούν από 300 και μπορεί να φτάσουν τα 13.000 ευρώ.
Μάλιστα, για το ζήτημα των παραβατών ο Πέτρος συμπλήρωσε ότι υψηλά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση, έχει επιβληθεί σε κάποιους που μέσω των social media παρότρυναν τον κόσμο να παραβλέψει τις απαγορεύσεις και να βγει στους δρόμους.
Ο ίδιος εργάζεται ως γυμναστής και προπονητής μπάσκετ κι έτσι έχει αναγκαστεί να σταματήσει όποια ασχολία του και να μείνει στο σπίτι. Περνά, λοιπόν, χρόνο με την οικογένειά του, ενώ σχετικά με την εργασία του, ετοιμάζει κάποια βίντεο με γυμναστική, τα οποία στέλνει σε πελάτες που δε θέλουν να χάσουν τη φόρμα τους.
Όσο για τους δικούς του στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ανησυχεί και έχει συχνή επικοινωνία, ενώ είναι αδύνατο να έρθει, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.
Τέλος, σχολίασε πως ο ίδιος και η γυναίκα του αναμένουν, όπως όλος ο κόσμος, ένα αίσιο τέλος και όλοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.  

Ρότερνταμ- Ολλανδία
Στο Ρότερνταμ όπου ζει η Σίσσυ Δρέττα έχουν παρθεί βασικά μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων, γυμναστηρίων και γενικότερα χώρων στους οποίους συγκεντρώνεται κόσμος. Συμπλήρωσε δε, ότι τα παραπάνω μέτρα έχει ανακοινωθεί ότι θα κρατήσουν μέχρι τις 28 Απριλίου, ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 13.000 και οι θάνατοι τους 1.050.

Αναφορικά με εκείνους που εργάζονται, τους έχει δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν από το σπίτι, με τους εργοδότες όμως να προτιμούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Όσο για το κλίμα που επικρατεί, ανέφερε πως κι εκεί είναι περίεργο, με τα σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει από πολλά προϊόντα και, κυρίως, από χαρτί υγείας.
Σχετικά με τον κόσμο και αν κυκλοφορεί, η Σίσσυ σχολίασε ότι δείχνει να μην έχει καταλάβει τη σοβαρότητα του πράγματος. Έτσι το Σαββατοκύριακο τα πάρκα και οι παραλίες γέμισαν κόσμο, ενώ κάποιοι μέχρι και διακοπές στο εξωτερικό πηγαίνουν. Η ίδια πιστεύει- και ακούγεται- ότι θα επιβληθεί κι εκεί κάποια στιγμή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Μιλώντας για τους δικούς της ανθρώπους, δήλωσε πως ανησυχεί, αλλά αν προσέχουν, πιστεύει ότι δε θα έχουν θέμα. Στο δε ερώτημα αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τώρα, αν χρειαστεί, απάντησε ότι είχε κλείσει εισιτήρια για το Πάσχα, αλλά θεωρεί ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα αυτό είναι αδύνατο, σκοπεύοντας να το κάνει όταν τελειώσει η όλη κατάσταση.

Λονδίνο-Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Λονδίνο ζει ο Δημήτρης Παπαδέας, όπου μέρα με τη μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων αυξάνεται, με τα Μέσα Ενημέρωσης να κάνουν λόγο για μιαν ανεξέλεγκτη κατάσταση. Όπως πρόσθεσε, η τακτική αντιμετώπισης που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από την πρώτη κιόλας στιγμή, δηλαδή η τακτική “καθυστέρησης”, στόχευε να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου, όπως θεωρεί ο ίδιος, να άρει την πίεση από τις υγειονομικές υπηρεσίες (NHS) της χώρας.
Στο Λονδίνο όπου κατοικεί, όπως είπε, όλα λειτουργούσαν κανονικά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συναντούσες κόσμο να συνεχίζει τη ζωή του χωρίς φόβο, αλλά και πανικοβλημένους να γεμίζουν καρότσια στα σούπερ μάρκετ.

Το πρώτο, όπως είπε, άλλαξε, όταν ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους Λονδρέζους να μένουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις.
Κατά τον Δημήτρη, αυτή η προτροπή δε λειτούργησε άμεσα και, μάλιστα, παρά το καθολικό lockdown, κάποιοι πήγαν στις δουλειές τους κανονικά, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κάποιοι άλλοι απολάμβαναν τις σπάνιες ηλιόλουστες μέρες στο Λονδίνο, με την Αστυνομία στην κυριολεξία να παρακαλάει τον κόσμο να γυρίσει στο σπίτι του.
Πλέον αυτή η εικόνα έχει αλλάξει και σπάνια βλέπει κάποιος στο Λονδίνο ανθρώπους να κυκλοφορούν, κι όσοι το κάνουν, πάνε για τα απαραίτητα ψώνια, κάτι που ελέγχει και η Αστυνομία, χωρίς όμως να χρειάζεται χαρτί ή SMS, με τους αστυνομικούς αυτή τη στιγμή να έχουν δικαίωμα σύλληψης αλλά και προστίμου 960 λιρών.
Όσο για τις πτήσεις προς Ελλάδα, έχουν σταματήσει, κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν, με τις εστίες που διέμεναν να έχουν κλείσει. Έτσι αρκετοί είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας και περιμένουν παρεμβάσεις από την Ελληνική Πρεσβεία, για να επιστρέψουν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να βρεθούν στην Ελλάδα.
Σχετικά με την εργασία του, ο Δημήτρης συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι, αν και, όπως και πολλοί άλλοι, αισθάνεται εγκλωβισμένος, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να περάσει καλά όση ώρα είναι μέσα και δεν εργάζεται.
Όσον αφορά στους δικούς του στην Ελλάδα, μας είπε ότι ανησυχεί και θα ήταν ιδανικό αυτές τις δύσκολες στιγμές να είναι όλοι μαζί, αλλά είναι αδύνατο, κι έτσι πρέπει να το αποδεχτούν.
Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε καλύτερα από ό,τι στην Αγγλία, αφού πάρθηκαν νωρίτερα μέτρα, ενώ για το αν σκέφτηκε να επιστρέψει αυτό το διάστημα, πέρασε από το μυαλό του, αλλά αποφάσισε να μείνει εκεί για να προστατέψει την οικογένεια του και τον εαυτό του, καθώς «αν κάποιος ταξιδέψει αυτή τη στιγμή, μόνο σε κίνδυνο μπορεί να μπει».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση