«Ανοιχτός Δήμος»: Τοξική βόμβα στον Ταΰγετο η Μαραθόλακκα

«Ανοιχτός Δήμος»: Τοξική βόμβα στον Ταΰγετο η Μαραθόλακκα

H δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» επισκέφτηκε για πολλοστή φορά το χώρο προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, που αποτελεί εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μανώλη Μάκαρη, μια τοξική βόμβα με πολλαπλές περιβαλλοντικές συνέπειες, «όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει (ρύπανση του ποταμού Νέδοντα με τοξικά στραγγίδια σύμφωνα με τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όπως φάνηκε από τη νιτρορύπανση της γεώτρησης των Μενινών)».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω από τα μέλη της δημοτικής παράταξης:

1. Έχει πλήρως κορεστεί με δέματα σε βάθος και ύψος ο χώρος των 7 στρεμμάτων που εκχερσώθηκε και μισθώνει ο Δήμος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι και αυτή η προσωρινή λύση ήταν μια κακή λύση, αφού το αδιέξοδο απλά μετατέθηκε για λίγους μήνες αργότερα, δημιουργώντας σαφή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

2. Τα δέματα είναι σε κακή κατάσταση, τα περισσότερα μάλιστα έχουν διαρραγεί. Το “υπόλειμμα” στα δέματα περιέχει μεγάλη ποσότητα δυνητικά ανακυκλώσιμων (πλαστικό).

3. Δεν επαρκεί η μικρή δεξαμενή για τη διοχέτευση όλων των στραγγιδίων που παράγονται.

4. Είναι σαφώς ατελέσφορη η διαδικασία δημιουργίας compost από τα σύμμεικτα απορρίμματα, αφού υπάρχει μεγάλη πρόσμιξη άλλων υλικών. Η μόνη περιβαλλοντικά ορθή διαδικασία είναι ο καφέ κάδος σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε κατάστημα.

5. Η αποκατεστημένη χωματερή βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Υπάρχουν εκτεταμένα ρήγματα της επιφάνειάς της. Σαφώς θα πρέπει η Περιφέρεια να αναλάβει την επιδιόρθωση και πλήρη αποκατάσταση αυτής. Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα πλήρους απορρύπανσης της Μαραθόλακκας.

Για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος:

1. Ξεκάθαρα διαφωνούμε με την εκχέρσωση άλλων εκτάσεων πέριξ της περιοχής διαχείρισης. Αρκετή περιβαλλοντική ζημιά έχει υποστεί ο Ταΰγετος.

2. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αποκατεστημένος ΧΑΔΑ για εναπόθεση νέων δεμάτων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης αυτού.

3. Άμεση μεταφορά των νέων δεμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας και χρηματοδότηση από αυτήν σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ που θα πρέπει να υποδείξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως η αρμόδια αρχή.

Παράλληλα, όμως, με αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τη βασική φιλοσοφία της Ε.Ε. μηδενικών απορριμμάτων (zero waste).

«Εμείς, ως δημοτική παράταξη, ήδη από το 2014 έχουμε δώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζεται στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τη διαλογή στην πηγή. Αν είχε εφαρμοστεί, έστω και μερικώς, αυτό το πρόγραμμα, δε θα είχαμε φτάσει στο απροχώρητο. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, αν είχαμε έγκαιρα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των οργανικών (όπως έχει εφαρμόσει ο δήμος Χαλανδρίου) και ένα πρόγραμμα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων (χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό), θα είχαμε πολύ λιγότερο υπόλειμμα.

Αν ποτέ δεν ξεκινήσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, ποτέ δε θα προσεγγίσουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων στο 55% το 2025 για ξεχωριστή συλλογή ή ανακύκλωση στην πηγή των οργανικών το 2023 και για χωριστή συλλογή των ανακυκλωσίμων, που ήδη έπρεπε να ισχύει.

Γενικώς, αν ποτέ δεν ξεκινήσουμε, όχι μόνο ποτέ δε θα προσεγγίσουμε τους στόχους, αλλά πάντα θα έχουμε περιβαλλοντικά προβλήματα με τεράστιο οικονομικό κόστος. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δε δικαιολογείται καμία χρονοτριβή”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Μανώλης Μάκαρης.