Η τιμή της πατάτας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από παρέμβαση του Μίλτου Χρυσομάλλη

Η τιμή της πατάτας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από παρέμβαση του Μίλτου Χρυσομάλλη

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί του Νομού Μεσσηνίας, σε σχέση με την τιμή της πατάτας, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης επικοινώνησε με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Ο Μεσσήνιος βουλευτής μετέφερε στην κα Ασημακοπούλου την ενημέρωση που είχε το Σαββατοκύριακο από ομάδες πατατοπαραγωγών, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην τιμή της πατάτας, ζητώντας να μεταφέρει το ζήτημα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Ασημακοπούλου, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα του κ. Χρυσομάλλη, κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταφέροντας καταγγελίες των παραγωγών πατάτας των Νομών Μεσσηνίας και Αχαΐας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η πρώιμη πατάτα είτε μένει αζήτητη είτε πωλείται από τους παραγωγούς περίπου στα 0,25 λεπτά το κιλό, τελικά φτάνει στον καταναλωτή στα 1,25 ευρώ το κιλό. 

Η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μη σημειώνονται μεγάλες και επιζήμιες για τον καταναλωτή αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την τιμή πώλησης από τον παραγωγό. Επιπλέον, αν προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσομάλλης συνεχίζει τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας, εντείνοντας τις επαφές και τις συζητήσεις του με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων για πιθανές παράνομες ελληνοποιήσεις αιγυπτιακής πατάτας, αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγών μέσω της στρεμματικής αποζημίωσης, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία