Κακά τα νέα για το φυσικό αέριο, αλλά ο Π. Νίκας επιμένει…


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στα συμπεράσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Δεν είναι καλά τα νέα για το φυσικό αέριο, είπε ξεκινώντας ο κ. Νίκας, αποκαλύπτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα δυστυχώς δεν είναι θετικές. Να αναφέρουμε ότι με απόφασή της η ΡΑΕ εξαίρεσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) και η διοίκηση της ΔΕΔΑ θα προσφύγει κατά της απόφασης της ΡΑΕ, γιατί εξαιρέθηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις, όπως Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος και Ναύπλιο, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG.

Τα πράγματα δυσκολεύουν για τη ΔΕΔΑ, ανέφερε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή στέκεται στο πλευρό της ΔΕΔΑ και θέλει αυτή να αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου.

Όπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης, υπάρχουν ανεπίσημες πληροφορίες που θέλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν κάνει αίτηση για να αναλάβουν το έργο και να φέρουν το φυσικό αέριο στα «φιλέτα» της Περιφέρειας και όχι σε όλες τις πόλεις. «Εμείς είμαστε στο πλευρό της ΔΕΔΑ και στην προσφυγή της και ζητάμε από όλους να μας στηρίξουν σε αυτό. Όσο δεν υπάρχει ΦΕΚ, το ζήτημα δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες για να λήξει το ζήτημα προς όφελος της Περιφέρειας».

Τέλος, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις δημάρχων για το φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για φυσικό αέριο στο Δήμο από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμολόγιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο πριν αναλάβει, ο περιφερειάρχης, σε συνάντηση που είχε για το ζήτημα, είχε αναφέρει ότι η Περιφέρεια με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει το ποσό το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή των δικτύων.

«Είναι μείζον το θέμα και υπάρχει πρόβλημα, ό,τι και να λένε. Από την πλευρά μου, εξέθεσα τις απόψεις μου και την εμπειρία που αποκόμισα στις συναντήσεις μου, αλλά και τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτές, πάνω σε ένα θέμα που μπορεί να καταστεί πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας ειδικότερα συναντήθηκε με τις διοικήσεις της ΔΕΔΑ  και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) -συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της πρώτης Βασίλη Κοτρώνη και Μάριο Τσάκα αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Νίκο Μπουλαξή.

Α.Π.