Παναγιώτης Νίκας: «Ανάγκη εθνικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα»


Την ανάγκη να διαμορφωθεί εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για τη γεωργία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε τηλεδιάσκεψη προχθές με το γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής Γιώργο Στρατάκο, την οποία παρακολούθησαν και στελέχη των ΔΑΟΚ από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης – δηλώνοντας ότι συναινεί στην εθνική πολιτική ως προς τον εκπονούμενο χάρτη διαχείρισης του υδατικού δυναμικού – υπογράμμισε ότι υφίστανται πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά στην άρδευση στην Πελοπόννησο. “Προβλήματα τόσο μεγάλα που έχουν γίνει ανέκδοτο” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “εδώ και δεκαετίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση έργων, όπως ο Ασωπός, ο Ανάβαλος, η λίμνη Τάκα, η Κελεφίνα, το Φιλιατρινό φράγμα”.

Επίσης, τόνισε ότι από την πανδημία έχει πληγεί ο αγροτικός τομέας ως προς τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων, ενώ μιλώντας για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σημείωσε: “Όσον αφορά στις τιμές, δε γνωρίζω τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην πανδημία, αλλά τιμές προϊόντων που αποτελούν “σημαία” της χώρας μας – όπως το ελαιόλαδο και οι πατάτες- είναι εξαιρετικά χαμηλές”.

Μετέφερε, εξάλλου, την άποψη του αγροτικού κόσμου ότι “ο ΕΛΓΑ καλύπτει ελάχιστα και ουσιαστικά δεν υποστηρίζει την αγροτική παραγωγή”, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον καύσωνα, καθώς, όπως είπε, “έχουμε ήδη τα πρώτα συμπτώματα”.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης παρουσίασε την πρόοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως η Περιφέρεια “κινείται καλύτερα από το μέσο όρο”.