ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: «Ούτε μία νέα πρόσληψη ιατρού στα νοσοκομεία του νομού μας»


Η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν στο νομό, τα οποία με την πανδημία του κορωνοϊού μεγιστοποιήθηκαν, και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής: “Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε υγειονομική κρίση. Αυτή η κρίση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας, σε ένα ΕΣΥ ισχυρό, αποκλειστικά δημοσίου χαρακτήρα, χωρίς δούρειους ίππους με μορφή ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ή με τη μορφή ψευτοεθελοντισμού, προσβάσιμου σε όλους.

Συγκεκριμένα:

-Να προσληφθούν άμεσα γιατροί και λοιπό προσωπικό με σύμβαση επικουρικού χαρακτήρα, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δομών δημόσιας υγείας

-Να προχωρήσουν οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

-Να προγραμματιστούν μόνιμες προσλήψεις για όλο το προσωπικό σε βάθος τετραετίας

-Να ενισχυθούν οι διευθύνσεις υγείας των περιφερειών με γιατρούς Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής, αλλά και με επόπτες δημόσιας υγείας

-Να διενεργηθούν μαζικά μοριακά tests στην κοινωνία, και ιδίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας το φθινόπωρο.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας στο νομό μας αναφέρουμε:

Α. Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Καλαμάτας – Κυπαρισσίας)

1. Άμεση πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού (ούτε ένας γιατρός στα νοσοκομεία μας από τις προσλήψεις). Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την 6η ΥΠΕ, που περιλαμβάνει Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και Ήπειρο, προσελήφθησαν μόνο 38 γιατροί! Πού να φτάσουν στο νομό μας! Για το υπόλοιπο προσωπικό έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 50 άτομα και στα δυο νοσοκομεία μας.

2. Ολοκλήρωση των κρίσεων για πρόσληψη γιατρών μονίμων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ένα χρόνο. Προγραμματισμός και προκήρυξη μονίμων θέσεων προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες (30% κενές θέσεις βάσει οργανογράμματος).

3. Άμεση προμήθεια ικανής ποσότητας υλικών μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, ιδίως μασκών τύπου FFP2 – FFP3 και αντιδραστηρίων για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης για τον κορωνοϊό (PCR πραγματικού χρόνου).

Β. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρο υγείας Καλαμάτας, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου) Επιβάλλεται η αξιοποίηση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και υλικά μέσα ατομικής προστασίας.

Επιπλέον:

1. Επιστροφή των ιατρών Παθολόγων – Γενικών Ιατρών στις θέσεις τους στα Κέντρα Υγείας από τα νοσοκομεία που μετακινήθηκαν για βοήθεια.

2. Ενίσχυση με ιατρικό και λοιπό προσωπικό μόνιμο

3. Άμεση πρόσληψη των τεσσάρων ιατρών μονίμων στις θέσεις που προκηρύχθηκαν πέρυσι (Κέντρο Υγείας Καλαμάτας).

Γ. Οδοντιατρικός κλάδος

1. Επιβάλλεται η άμεση πρόσβαση σε μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές αδιάβροχες, προσωπίδες κ.ά.)

2. Δημιουργία μηχανισμού διανομής υλικών ατομικής προστασίας ή τουλάχιστον εξασφάλιση – δέσμευση αποθεμάτων και για τους ιδιώτες.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει πλήρως τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αύξηση των μισθών τους με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών – εφημεριών.

Αυτό θα είναι το αληθινό χειροκρότημα!».