«Άδειες καρέκλες»: Η εστίαση απαιτεί, δεν επαιτεί

«Άδειες καρέκλες»: Η εστίαση  απαιτεί, δεν επαιτεί

Διαμαρτυρία αύριο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης, μετά την ανακοίνωση των όρων για το άνοιγμα όσων δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, έχουν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η προγραμματισμένη αυριανή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να… σβήσει άλλη μια εστία αντίδρασης, μέσω ανακοινώσεων υπουργών της. Έτσι, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δε θα αφήσουμε τους ανθρώπους της εστίασης μόνους τους» και ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τη στήριξή τους, όπως το να δοθεί επιπλέον χώρος στο εξωτερικό του καταστήματος για να μπορούν να βγάλουν τραπέζια και να τηρούνται οι αποστάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για φορολογικά κίνητρα.

Παράλληλα, στη νομοθέτηση ενός πακέτου διευκολύνσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο χώρος της εστίασης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ερωτώμενος από το “Θ” για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Δημοτική Αρχή για την ανακούφιση του κλάδου, σχολίασε ότι έγκαιρα έχει αποφασιστεί η μείωση των δημοτικών τελών. Αναφορικά δε με το αίτημα ανάπτυξης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, σχολίασε ότι θα εξεταστεί και, όπου αυτό είναι δυνατό, η Δημοτική Αρχή δεν είναι αντίθετη στην υιοθέτησή του.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας στην Καλαμάτα αναφέρει τα εξής: “Συμβολικά διαμαρτύρεται η εστίαση αύριο Τετάρτη, 6 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, με μια πρωτότυπη εκδήλωση – διαμαρτυρία ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού «Empty chairs – Άδειες καρέκλες».

Περισσότεροι από 30 Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζητούν το αυτονόητο: Λύσεις για την επιβίωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Στην Καλαμάτα τη δράση οργανώνει η Πρωτοβουλία των Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, την παραπάνω ώρα και ημερομηνία, στην κεντρική πλατεία. Λόγω, δε, των έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων δε θα επιτραπεί η συγκέντρωση στο χώρο της διαμαρτυρίας. Η συμμετοχή του καθενός μπορεί να συμβολιστεί με τη μεταφορά μίας καρέκλας από το κατάστημά του στο χώρο της διαμαρτυρίας από τις 6.00 έως και τις 7.30 το απόγευμα”.

Να προσθέσουμε ότι με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των επαγγελματιών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη