Μεσσηνία: «Σ/Κ» με μπάνιο, αλλά όχι… οργανωμένα!

Μεσσηνία: «Σ/Κ» με μπάνιο, αλλά όχι… οργανωμένα!

Αυθαίρετη η εγκατάσταση εξοπλισμού στον αιγιαλό χωρίς την Υ.Α.

Η χαρά στη μέση έμεινε σε αρκετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στη Μεσσηνία, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ανακοίνωση για άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών αυτό το Σαββατοκύριακο θα τους έδινε την ευκαιρία να ξεκινήσουν να δουλεύουν.

Εξαρχής να διευκρινίσουμε ότι στη Μεσσηνία, όπως μας επισημάνθηκε και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου αναζητήσαμε πληροφόρηση, δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες! Μπορεί ο νομός να έχει πολυσύχναστες παραλίες, μπορεί να παίρνει Γαλάζιες Σημαίες για τα καθαρά νερά του, αλλά οργανωμένη παραλία με τη μορφή που νομικά προβλέπεται δεν έχει.

Παραχώρηση σε αιγιαλό

Κατά συνέπεια, τίποτα από αυτά που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις οργανωμένες παραλίες και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων δεν ισχύει για τη Μεσσηνία. Φυσικά, οι παραλίες στη Μεσσηνία είναι ελεύθερες (σε αντίθεση με τις οργανωμένες που πληρώνεις αντίτιμο) και ο κόσμος μπορεί να κολυμπά όπου θέλει, αρκεί να τηρεί τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, πρέπει να διευκρινισθεί ότι μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε χρόνο και η οποία καθορίζει τους όρους παραχώρησης χώρου στον αιγιαλό. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να παραχωρήσουν χώρο στον αιγιαλό και κάθε εγκατάσταση εξοπλισμού (όπως ξαπλώστρες) είναι αυθαίρετη.

Κτηματική Υπηρεσία

Τη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με το τι προβλέπεται στις παραλίες ύστερα από τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε στην ουσία και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, Γιώργος Βλάχος.

Μιλώντας στο «Θάρρος», μας τόνισε ότι μέχρι και τη στιγμή που μιλήσαμε (χθες νωρίς το μεσημέρι) δεν υπήρχε καμία σαφής οδηγία για τον τρόπο παραχώρησης του αιγιαλού, για το αν θα παραχωρηθεί περισσότερος χώρος και υπό ποιες προϋποθέσεις κ.ο.κ. Επίσης, σημείωσε ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν οργανωμένες πλαζ όπως αυτές ορίζονται στις παραλίες της Αττικής, όπου υπάρχει και εισιτήριο εισόδου, και επικρατεί γενικότερα ένα μπέρδεμα επ’ αυτού. Πρόσθεσε ότι το μόνο που έγινε γνωστό είναι η απόσταση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, αλλά και ο αριθμός των 40 ατόμων ουσιαστικά σε 1.000 τ.μ. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι και ο ίδιος περιμένει περισσότερες διευκρινίσεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα. 

Των Βίκυς Βετουλάκη & Κώστα Γαζούλη