Απαραίτητη προϋπόθεση για φυσικό αέριο τα 20 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ


Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, στην έδρα του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Αθήνα, είχε προχθές το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ειδικότερα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΕΣΠ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης και οι αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας Φώτιος Δαμούλος και Αρκαδίας Ιωάννης Τρουπής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ΠΕΣΠ, προκειμένου να ενημερωθούν τα Επιμελητήρια για θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού που αφορούν στην Περιφέρεια, όπως το σχεδιασμό για την έλευση του φυσικού αερίου και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων κ.ά.

Όπως τονίστηκε από όλους, το σημαντικό είναι οι τοπικές κοινωνίες να έχουν επιλογές και να μπορούν να διαλέξουν την καλύτερη λύση ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Πολιτεία θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, εφόσον υπάρξει η χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, για τα οποία δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτουργεί η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) (δημόσια ή ιδιωτική). Τότε, το Σεπτέμβριο μπορεί η ΔΕΔΑ να επανέλθει με νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα, όπου θα προβλέπεται και η Πελοπόννησος.

Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο για τη δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι σταθμοί εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, κάτι που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής του Συστήματος, ΔΕΣΦΑ. «Όλες τις ενέργειες, τα έργα που έγκειται στο κράτος να κάνει, θα τις κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ο υφυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, εκτιμώντας ότι θα λυθεί το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση της Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος.