Νίκος Χαρδαλιάς στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δε χωράνε εκπτώσεις»

Νίκος Χαρδαλιάς στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Στο ζήτημα της δημόσιας υγείας  δε χωράνε εκπτώσεις»

-Επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και συνάντηση με φορείς του Νομού Μεσσηνίας στο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” 

Στο διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” έφτασε λίγο μετά τις 6.00 χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Συνοδευόμενος από τον αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη και τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στο Νομό Μεσσηνίας, Παναγιώτη Τζαβάρα, επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. 

Παράλληλα, πραγματοποίησε τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων, προκειμένου η χώρα να είναι πανέτοιμη για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων του εξωτερικού απ’ την 1η Ιουλίου.

Αεροδρόμιο

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε τις επισκέψεις του νωρίτερα χθες το πρωί στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κέρκυρας, ενώ σκοπεύει να επισκεφτεί και τα 18 αεροδρόμια της χώρας. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι πάνω στο ζήτημα δημόσια υγείας στην κυβέρνηση δεν κάνουν εκπτώσεις και αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά τους σ’ αυτή τη φάση του ανοίγματος των συνόρων και των πτήσεων του εξωτερικού. Επισήμανε, δε, ότι «θα υπάρχουν υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που, σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι η ομάδα που θα διαχειριστεί όλο αυτόν τον κόσμο. Ειδικά για την Καλαμάτα, υπεύθυνος θα είναι υποσμηναγός, ιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Έκανε γνωστό ακόμη ότι τα δείγματα που θα παίρνονται, θα φτάνουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά μ.ό. 50 την ημέρα, τα οποία θα είναι στοχευμένα και όχι πλέον δειγματοληπτικά. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, με τη λειτουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, με ειδικό αλγόριθμο που θα λειτουργεί με πολλές πληροφορίες για όλα τα αεροδρόμια και θα επιτρέπει στις Αρχές να κάνουν στοχευμένους ελέγχους σε εισερχόμενους επισκέπτες της χώρας. Τέλος, την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου θα διεξαχθεί άσκηση προσημείωσης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 

Στο αεροδρόμιο τον κ. Χαρδαλιά, εκτός του αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη, υποδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου. Στην τεχνική σύσκεψη συμμετείχαν και οι επικεφαλής των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής.

Σύσκεψη με φορείς της Μεσσηνίας 

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, όπου είχε σύσκεψη με φορείς του νομού και Σώματα Ασφαλείας. Στην “ατζέντα” της συνάντησης κυριάρχησαν η αντιπυρική προστασία, καθώς και τα μέτρα προστασίας κατοίκων και τουριστών από το νέο κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, εκπρόσωπος των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες κύριοι Καπέλιος και Τσουκαλάς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άγγελος Χρονάς και Ντίνα Νικολάκου Επίσης, το παρών έδωσαν φορείς του νομού, καθώς και οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

«Enjoy your stay and stay safe» η νέα καμπάνια για τον τουρισμό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε χθες τη νέα της ενημερωτική καμπάνια για τον κορωνοϊό εν όψει του ανοίγματος για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Η καμπάνια έχει τίτλο και κεντρικό μήνυμα: «Enjoy your stay and stay safe» («απολαύστε τη διαμονή σας και μείνετε ασφαλείς»). Πρόκειται για ένα «πακέτο» 9 Οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19, με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου «ανοίγουν» 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια).

Σκοπός της ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Εννέα οδηγίες της καμπάνιας για τον τουρισμό

Η καμπάνια για τον τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό.

Οι οδηγίες προς τους τουρίστες είναι οι εξής:

-να χρησιμοποιείτε συχνά αντισηπτικό

-να φοράτε μάσκα

-να πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά

-μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας

-να πετάτε τις μάσκες και τα γάντια σε κάδους απορριμμάτων

-να βήχετε ή να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντιλο

-να κρατάτε αποστάσεις

-να προτιμάτε ανέπαφες συναλλαγές όπου αυτό είναι δυνατό,

-να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ανελκυστήρες.