Φιλιατρά: Ελεύθερος ο 29χρονος Σουδανός, επιφυλάχθηκε για κάθε έννομο δικαίωμά του

Φιλιατρά: Ελεύθερος ο 29χρονος Σουδανός,  επιφυλάχθηκε για κάθε έννομο δικαίωμά του

Τι είπε η δικηγόρος του Δήμητρα Θεοδωροπούλου, αλλά και κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες

Ελεύθερος αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως Κυπαρισσίας, ο 29χρονος Σουδανός που κατηγορούνταν έπειτα από μήνυση γονέων για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Φιλιατρών.

Σε δηλώσεις της η δικηγόρος του 29χρονου, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, τόνισε: «Ο 29χρονος ονομάζεται Αμπντέλ Αζίζ Σουντ, κατάγεται απ’ το Σουδάν, ήρθε στη χώρα μας πριν από δύο χρόνια περίπου. Βγήκε πρώτα στη Λέσβο. Έκατσε τέσσερις μήνες στον καταυλισμό εκεί, εν συνεχεία πήγε στη Ριτσώνα, είναι νόμιμος πλέον, με χαρτιά, στη χώρα μας, που ισχύουν μέχρι το 2022. Έχει άδεια εργασίας λοιπόν, ως πρόσφυγας και πριν από δεκαπέντε μέρες μετέβη στα Φιλιατρά για να δουλέψει. Δούλευε στην αγροτική παραγωγή, δουλειά – σπίτι, σπίτι – δουλειά, όταν έβρισκε. Είναι δεκαπέντε μέρες εδώ το παιδί. Την εν λόγω ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή που μας πέρασε, 12 του μηνός, πήγε στην πλατεία με δυο Άραβες φίλους του και περιμένανε, γιατί τους είχε πει ο εργοδότης τους να περιμένουν εκεί κατά τις 6.00 το απόγευμα, ότι θα πάει να τους πληρώσει τα μεροκάματα που είχαν κάνει. Εκεί, λοιπόν, αφού παίζανε με το κινητό τους, ακούγανε μουσική και κουβεντιάζανε ήσυχα, δύο κοριτσάκια πήγανε και τους τραβούσανε φωτογραφίες. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε κάτι, αλλά ο φίλος του δίπλα τού είπε: “ξέρεις κάτι, σε τραβάνε φωτογραφίες τα παιδιά”. Τα είδε τα παιδιά, υπέθεσε ότι λόγω χρώματος και λόγω μαλλιών – φαίνεται λίγο άφρο το μαλλί του, είναι άφρο το μαλλί του και λίγο παράξενο για τα δικά μας δεδομένα – τα παιδιά παραξενεύτηκαν και τον τραβούσαν φωτογραφίες. “Δε με πειράζει”, είπε στο φίλο του για τα παιδιά. Μια σημείωση εδώ, να σας πω ότι οι Άραβες, από τη θρησκεία τους, δε θέλουν να τους τραβάνε φωτογραφίες. Δηλαδή, έχουν μια κουλτούρα ότι πρέπει να τους ρωτήσεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ο συγκεκριμένος δεν ένιωσε αυτή την ανάγκη ας πούμε, οπότε δεν τον πείραξε. Αυτό ήταν όλο κι όλο το γεγονός. Τα παιδιά πήραν τις φωτογραφίες τους, έφυγαν, στα τρία – τέσσερα μέτρα και τίποτε άλλο. Οι Άραβες κάτσανε στην πλατεία για καμιά ώρα περίπου και φύγανε. Στο δρόμο, λοιπόν, για το σπίτι του, ο Αμπντέλ Αζίζ ήρθε αντιμέτωπος με την Αστυνομία. Τον πιάσανε και τον πήγαν στο Τμήμα. Μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα κρατούνταν στο Τμήμα. Μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα που τον συνάντησα εγώ δεν ήξερε καν γιατί κατηγορείται, γιατί μιλάει σπαστά αγγλικά και καθόλου ελληνικά. Δεν ήξερε καν γιατί κατηγορείται κι όταν του ανακοινώθηκε σε σπαστά αγγλικά η απόφαση ότι θα τον κρατήσουν στο Τμήμα, το παιδί απ’ την ταραχή του λιποθύμησε, πήγε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, έλαβε την ιατρική φροντίδα που έπρεπε να λάβει και μετά γύρισε στο κελί του. Δεν κατέστη, δηλαδή, δυνατό ούτε ν’ απολογηθεί αμέσως, ούτε να μπορέσουνε να τον ενημερώσουνε για την υπόθεση.

Μέχρι χθες, λοιπόν, μεσημεροαπόγευμα που πήγα εγώ να τον δω στο Α.Τ. στην Κυπαρισσία δεν είχε καν ενημερωθεί. Σήμερα (σ.σ. χθες) πέρασε ανάκριση στις 9.00 το πρωί, όπου ήρθαν αυτόπτες μάρτυρες, κατέθεσαν ενώπιον της κυρίας Ανακριτού ότι δεν υπήρχε ζήτημα κανένα με τα παιδιά, ούτε εκείνη την ημέρα (σ.σ. Παρασκευή), ούτε άλλη μέρα, εξ όσων γνωρίζουν, ο κατηγορούμενος δεν άγγιξε καθόλου, ούτε ακούμπησε, ούτε πλησίασε τα παιδιά ο ίδιος. Αυτό το κατέθεσαν ενόρκως αυτόπτες μάρτυρες. Ένας μάρτυρας από την Ερυθραία, εννοώ το κράτος της Αφρικής, νομίζω ότι είναι και γειτονικό στο Σουδάν, κατέθεσε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είχε ξανακάνει παρόμοια καταγγελία με αλλοδαπό και κατόπιν τούτου η κυρία ανακρίτρια με τη σύμφωνη γνώμης της κυρίας εισαγγελέως άφησαν ελεύθερο τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με μόνο περιοριστικό όρο να μην πλησιάζει το κορίτσι, δηλαδή το κοριτσάκι των τρεισήμισι ετών, παρότι εγώ πιστεύω ότι μάλλον το κορίτσι είναι επικίνδυνο για τον κατηγορούμενο και τον συμβούλευσα, βεβαίως, όταν βλέπει και τα συγκεκριμένα παιδιά να φεύγει επιδεικτικά. Επιφυλάχθηκε για κάθε έννομο δικαίωμά του. Και θα δούμε τη συνέχεια μόλις βγει και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών».

Του Ηλία Γιαννόπουλου