«Ξέπλυμα Χρήματος»: Οι προφυλακίσεις, οι ελεύθεροι και η ΜΚΟ που «μιλήθηκε»

«Ξέπλυμα Χρήματος»: Οι προφυλακίσεις, οι ελεύθεροι  και η ΜΚΟ που «μιλήθηκε»

-«Ομολογίες», συμπληρωματική δικογραφία και  κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κατηγορουμένων

Σε ένα Σαββατοκύριακο για γερά νεύρα εξελίχθηκε η διαδικασία ανάκρισης των 11 κατηγορουμένων για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων, εκβίαση, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κ.ά. Πολύωρες απολογίες, ατέλειωτες ώρες αναμονής για κατηγορουμένους και δικηγόρους, «ανατροπές», συμπληρωματικές δικογραφίες και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κατηγορουμένων ήταν λίγα μόνο από όσα συνέβησαν στις πάνω από 30 ώρες που κράτησε συνολικά η διαδικασία, με μια μόλις διακοπή λίγων ωρών.

Ένα από τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν είναι ότι ο 45χρονος που προφυλακίσθηκε και ο οποίος βάσει των κατηγοριών ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό που δέχθηκε τον Γενάρη 36χρονος συγγενής του, ισχυριζόμενος ότι την έκανε ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το στοιχείο όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά σε ΜΚΟ η οποία είχε δεχτεί αίτημα για έκταση στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας και ο 45χρονος μεσολάβησε να ακυρωθεί, για να μην επηρεασθούν τα νυχτερινά μαγαζιά που τον ενδιέφεραν από την παρουσία μεταναστών.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, πάντως, βρήκαν δύο κατηγορουμένους να παίρνουν το δρόμο για τις φυλακές και τους υπολοίπους να μένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, εκ των οποίων οι τέσσερις θα καταβάλουν μέσα σε ένα μήνα και χρηματικές εγγυήσεις.

Το επίσης σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του συνήγορος υπεράσπισης, «η ιστορία τώρα ξεκινάει».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγάλη κλοπή των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα το 2004, ενώ οι έρευνες των Αρχών είναι σίγουρο ότι θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα. Ήδη έχουν ερευνηθεί και άλλοι χώροι όπου υπάρχουν υποψίες για οικονομικά στοιχεία που μπορεί να εισφέρουν στη διερευνώμενη υπόθεση.

Προφυλακίσεις και μη

Το Σάββατο, έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που ξεπέρασε σε διάρκεια τις 18 συνεχόμενες ώρες, λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πέντε πρώτων κατηγορουμένων.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αποφασίσθηκε η προφυλάκιση του 45χρονου που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης και ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για την κλοπή των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος το 2004.

Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε ο 33χρονος από την Αθήνα, που κατηγορείται για εκβίαση και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ένας 35χρονος και ένας 43χρονος επιχειρηματίες, καθώς κι ένας 34χρονος αλλοδαπός.

Μάλιστα, ορίσθηκαν και εγγυήσεις: στον μεν 35χρονο να καταβάλλει ως εγγύηση το ποσό των 20.000 ευρώ και στον 43χρονο το ποσό των 50.000 ευρώ.
Μάλιστα, το Σάββατο πριν από την έναρξη των απολογιών κατατέθηκε στις ανακριτικές Αρχές συμπληρωματική δικογραφία για το 2017, που αφορά φορολογικά αδικήματα.

Την Κυριακή, ύστερα από 15ωρη διαδικασία, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι, ενώ σε δύο από αυτούς ορίσθηκε και εγγύηση.

Ειδικότερα, ελεύθεροι αφέθηκαν ένας 30χρονος, ένας 52χρονος και ο 25χρονος γιος του, ένας 27χρονος, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος, όλοι επιχειρηματίες από την Καλαμάτα. Για τον 52χρονο ορίσθηκε και εγγύηση 10.000 ευρώ, ενώ για τον 27χρονο 5.000 ευρώ.

Οι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν σε όλους είναι αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους. Επιπλέον στον 34χρονο αλλοδαπό τέθηκε ο περιοριστικός όρος να μην προσεγγίζει τη Μεσσηνία.

Ξυλοδαρμός

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία κατά τις απολογίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο 45χρονος που προφυλακίσθηκε «πήρε πάνω του» το αδίκημα της επίθεσης και του ξυλοδαρμού 36χρονου συγγενή του, υποστηρίζοντας ότι ο 34χρονος αλλοδαπός και ο 33χρονος από την Αθήνα, που επίσης προφυλακίσθηκε, δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός.

Πάντως, ο 33χρονος από την Αθήνα έχει κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων στο παρελθόν, ενώ είχε αποφυλακισθεί με περιοριστικό όρο. Η δε σύλληψή του στην Αθήνα ήταν επεισοδιακή, αφού επιχείρησε να βάλει φωτιά στο διαμέρισμά του πριν μπουν οι αστυνομικοί και αντιστάθηκε.

Επίσης, την Κυριακή χρειάσθηκε να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση δύο επιχειρηματιών, του 27χρονου και του 39χρονου, για κάποια από όσα είχαν καταθέσει.

ΜΚΟ και μετανάστες

Άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αναφορά σε δημιουργία δομής για μετανάστες στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, σε ακίνητο τρίτου που είχε προσφερθεί σε ΜΚΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνομιλία που έχει καταγραφεί ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός λέει σε άλλο πρόσωπο ότι έχει γνωστούς στη ΜΚΟ και αφαιρέθηκε η αίτηση που είχε κατατεθεί, χωρίς να το ξέρει ο ενδιαφερόμενος, αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, «θα μας χάλαγε την περιοχή όλη, είναι εκεί που έχουμε τα καλοκαιρινά μαγαζιά».

Της Βίκυς Βετουλάκη