Πολιτισμός – Τέχνη – Γράμματα

Πολιτισμός – Τέχνη – Γράμματα

Ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας χαιρετίζει την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητικού, Στυλιανής Μενδώνη, για το διορισμό νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούμενο από τους κάτωθι: Πρόεδρο: κ. Νίκο Α. Κούκη, φιλόλογο – ιστορικό (πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπήρξε ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης. Ακολούθησαν ο καθηγητής Μιχαήλ Σακελλαρίου, ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο καθηγητής Νίκος Οικονομίδης, ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς), Αντιπρόεδρο: κ. Ανδρέα Σιδέρη, εκδότη – πολιτικό επιστήμονα, Ταμία: κ. Ηλία Πολυμενίδη, οικονομολόγο και μέλη: κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή, κ. Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Λουίζα Καραπιδάκη, αρχαιολόγο – ιστορικό Τέχνης, κ. Διονύσιο Τσελέντη, φιλόλογο Κλασικών Σπουδών, κ. Γιώργο Καλούδη, σύμβουλο Επικοινωνίας, γενικό διευθυντή του Φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα», κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, επιχειρηματία, κ. Χαράλαμπο Μελετιάδη, καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Φανή Χατζηαθανασιάδου, δικηγόρο, προτεινόμενη από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κ. Φοίβο- Γεώργιο Αγγελέτο, πληρεξούσιο υπουργό Β΄, διευθυντή της Ε1 Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προτεινόμενο από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα και με την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της επιτροπής “ Ελλάδα 2021” στις 19/6/2020 στην Καλαμάτα, εμμένοουμε στα λόγια του δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθανάσιου Βασιλόπουλου: «Εμείς ως Δήμος Καλαμάτας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές τις επειτειακές εκδηλώσεις. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία (ως και η πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας στο υπουργείο Πολιτισμού και η επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Στυλιανής Μενδώνη, σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις – και παράλληλα διεθνούς προβολής της πόλης της Καλαμάτας – με την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), με την Εκκλησία μας, με το Πανεπιστήμιο […] Ευχαριστούμε θερμά και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας και τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια».

Ο Καλαματιανός λαός περήφανος για τον τόπο του, την Ιστορία του, με τη βοήθεια παράλληλα δημιουργικών ανθρώπων – επιστημόνων, όπως ο καθηγητής Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που μας υπόσχεται και εκ της νέας ανώτατης θέσεώς του ως μέλους στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πως θα συμβάλει στα μέγιστα – δανειζόμενος ένα μέρος από το λόγο του αξιότιμου πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιου Κατσή (από δημοσίευμά της από 9/2/2020 στην Εφημερίδα Καθημερινή) […] πως στη χώρα μας τομείς όπως η γεωργία, η διατροφή, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, καθώς και ορισμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικούς οδηγούς της οικονομίας.

Τα Πανεπιστήμιά μας οφείλουν, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, να εγκύψουν στα συγκεκριμένα θέματα προσφέροντας καινοτόμες και ανταγωνιστικές προοπτικές ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, οι πιστοί οπαδοί της Τέχνης, του Πολιτισμού και των Γραμμάτων ετοιμάζονται να αγωνιστούν στο πλευρό της πόλης της Καλαμάτας με όλη τους τη δύναμη.

Του Γεωργίου Φερετζάκη
Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης, Νομικού