Εμμανουήλ Καραλής: Με έμπνευση από Καλαμάτα ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής ετοιμάζεται για ακόμη πιο υψηλές πτήσεις…

Εμμανουήλ Καραλής: Με έμπνευση από Καλαμάτα ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής ετοιμάζεται για ακόμη πιο υψηλές πτήσεις…

Στην Καλαμάτα βρίσκεται από την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2020 ο 20χρονος Έλληνας πρωταθλητής στο επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής και το απόγευμα της Τρίτης είχε την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του προπόνηση στο Στάδιο της Παραλίας. Εκεί τον συνάντησε το «Θ» και με την άδεια του νέου του προπονητή Παναγιώτη Συμεωνίδη ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής μίλησε για τα μελλοντικά του σχέδια, τα «μυστικά» της επιτυχίας του, αλλά και τον …κεραυνοβόλο έρωτα με την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η οποία -κι εκείνος συμφωνεί- ότι αποτελεί ιδανικό μέρος για προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου. Στο πλευρό του βρίσκεται ακόμη ο Μεσσήνιος πρωταθλητής Παναγιώτης Λάσκαρης, ο οποίος ολοκλήρωσε πέρυσι τη δική του πλούσια καριέρα στους …αιθέρες, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο στην καριέρα του ως προπονητής. Η φιλική τους σχέση ήταν η αφορμή της καθόδου του Καραλή στην Καλαμάτα, ενώ πίσω απ’ όλο αυτό βρίσκεται η πρωτοβουλία του Ακρίτα και προσωπικά του προέδρου Πέτρου Παπαδόπουλου, να καλλιεργήσουν το επί κοντώ στην περιοχή μας.

« Έρχομαι για πρώτη φορά στην Καλαμάτα και είναι πάρα πολύ όμορφα» μας είπε ο νεαρός πρωταθλητής Εμμανουήλ Καραλής που θα μείνει για προετοιμασία μιας εβδομάδας και συνέχισε λέγοντας: «Είναι από τα μέρη που δεν περίμενα ότι θα έχει και βουνό και θάλασσα. Υπάρχει ένα πάρα πολύ ωραίο Στάδιο και όλος ο κόσμος εδώ της Καλαμάτας είναι πάρα πολύ φιλόξενος. Και το φαγητό είναι πάρα πολύ καλό -αν και δεν πρέπει να τρώμε πολύ εμείς οι επικοντιστές… Είναι όλα τέλεια, καλύτερα και από εξωτερικό θα μπορούσα να πω. Και ειδικά όσον αφορά στην προετοιμασία του επί κοντώ και με τον αέρα που βλέπω και με το ταρτάν και με τα στρώματα, όλα είναι πολύ καλά.

Σίγουρα η Καλαμάτα μπορεί να γίνει προπονητικό κέντρο, όχι μόνο για το δικό μου άθλημα, αλλά και για άλλα αγωνίσματα. Έχω ανεβάσει φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια και μου έχουν στείλει πάρα πολλοί μηνύματα από το εξωτερικό ρωτώντας εντυπωσιασμένοι που βρίσκομαι. Τους προτρέπω να έρθουν στην Καλαμάτα και σίγουρα ο κόσμος που βλέπει και οι αθλητές του εξωτερικού μπορούν να έρθουν και αν το κάνουν θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Με προβολή της περιοχής και κάποιες βελτιώσεις σε υποδομές  σίγουρα η Καλαμάτα μπορεί να γίνει ένα δημοφιλές προπονητικό κέντρο υψηλού επιπέδου».

Για την ώρα ο Εμ. Καραλής ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο προετοιμασίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον ίδιο: «Ο μόνος ανταγωνισμός που έχω είναι ο εαυτός μου. Και τον καλύτερο αθλητή του κόσμου να είχα εδώ να κάνει προπόνηση, εγώ τον εαυτό μου θα κοιτούσα. Και πάλι ο στόχος μου αυτή τη χρονική περίοδο είναι να βελτιώσουμε την τεχνική μας κι από εκεί και πέρα το 2021 που είναι η Ολυμπιάδα και έχουμε πάρα πολλούς αγώνες με τον προπονητή μου, τον Παναγιώτη Συμεωνίδη, πιστεύουμε πως θα πάνε όλα πολύ καλά».

Για το πώς βίωσε την χρονιά του …κορωνοϊού ο νεαρός αθλητής λέει:

«Το 2020 για μένα δεν θεωρείται καθόλου χαμένο. Στην πραγματικότητα ήταν μια χρονιά-ευκαιρία, επειδή ήμουν και τραυματισμένος, άλλαξα και προπονητή, το 2020 είναι μια ισχυρή βάση για τις επόμενες χρονιές. Μόνο αισιόδοξοι είμαστε.

Βέβαια όλο αυτό που ζήσαμε είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλη την ανθρωπότητα.  Όχι μόνο τον αθλητισμό, τα πάντα πήγαν πίσω. Για εμάς τους αθλητές όμως η δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε σε καλό ρυθμό και κοιτάμε μόνο μπροστά, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Λειτουργήσαμε με ηρεμία και πολλή προσοχή, τηρούσαμε όλες τις αποστάσεις ασφαλείας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κοιτώντας όμως τα πράγματα μόνο αισιόδοξα».

Μιλώντας για την αγάπη του και τους στόχους του στο άθλημα ο 20χρονος πρωταθλητής ανέφερε:

« Δεν το κάνω ούτε για τα λεφτά, ούτε για την προβολή, ούτε για οτιδήποτε άλλο.  Το αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω κι αυτό φαίνεται από το πόσο χαρούμενος είμαι όταν βρίσκομαι στους αγώνες. Μου αρέσει πάρα πολύ και όπου με φτάσει θα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Δεν έχω ορίσει κάποια συγκεκριμένη επίδοση επειδή δεν ξέρω ποια είναι τα όριά μου, που μπορεί να είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά. Μπορεί να είναι 6,20 μ. να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ ή να μείνει στο 5,80 μ. που έχω τώρα και να μην ξανακάνω ρεκόρ. Εγώ κοιτάω να ξεπερνάω τον εαυτό μου καθημερινά και αν έρθει μεγάλο ρεκόρ θα το δεχθώ με ικανοποίηση, αλλά κι αν δεν έρθει πάλι χαρούμενος θα είμαι.

Οι επόμενοι στόχοι μου είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο στην Πάτρα και υπάρχει περίπτωση να ξαναέρθω στην Καλαμάτα για μια ακόμη προετοιμασία επειδή μας άρεσε πάρα πολύ. Από διεθνείς διοργανώσεις μου έστειλε ο μάνατζέρ μου αρκετούς αγώνες που με έχουν καλέσει για να αγωνιστώ, αποφάσισα όμως να μην αγωνιστώ έξω και να κάνω μόνο εγχώριους αγώνες. Το 2020 θα είναι μια χρονιά βάσεως και χαλάρωσης και από το 2021 η σαιζόν θα είναι πολύ μεγάλη και γεμάτη».

Εκτός από τον Εμμανουήλ Καραλή το επί κοντώ γνωρίζει άνθιση στη χώρα μας και σε επίπεδο γυναικών, με τις δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες: «Στην Ελλάδα έχουμε την Κατερίνα Στεφανίδη, την Νικόλ Κυριακοπούλου κι άλλες αθλήτριες που δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλους τους αθλητές και αποτελούν έμπνευση. Είμαι κι εγώ από αυτούς που εμπνέονται από την παρουσία τους και θα ήθελα να ακολουθήσω κι εγώ τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν, κι αν είμαι υγιής, να δώσω κι εγώ με τη σειρά μου το έναυσμα κάποια παιδάκια να ξεκινήσουν επί κοντώ».

Και η συμβουλή που έχει να δώσει στα νεότερα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του ο Εμμανουήλ, λέει: «Απλά να αγαπάνε και να τους αρέσει αυτό που κάνουν, όχι μόνο στον αθλητισμό ή στο επί κοντώ, αλλά σε οτιδήποτε κάνουν στη ζωή τους. Γενικά θα πω σε ένα παιδί ότι αν αυτό που κάνεις το αγαπάς με την ψυχή και την καρδιά σου να συνεχίσεις και σε αποζημιώσει».

Ο δρόμος του πρωταθλητισμού όμως δεν είναι εύκολος…: «Σίγουρα ο πρωταθλητισμός δεν είναι για όλους, έχει περισσότερες λύπες απ’ ότι χαρές. Ο υψηλός πρωταθλητισμός απαιτεί να ξεπερνάς τις δυσκολίες και τον εαυτό σου και να κοιτάζεις μόνο τα θετικά. Πρέπει να έχεις προσήλωση στους στόχος σου να έχεις επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα. Πάνω απ’ όλα να πιστεύεις στον εαυτό σου ακόμα κι όταν όλα είναι πολύ δύσκολα. Κι αυτά δεν αφορούν μόνο τον αθλητισμό, αφορούν κάθε τομέα που θα επιλέξει να ασχοληθεί κάποιος και μπορεί να είναι οι τέχνες ή οτιδήποτε άλλο».

Εκεί που εγώ βλέπω ένα απλό, αγνό και χαρούμενο παιδί και έναν αθλητή κορυφαίου επιπέδου που τιμά και διαφημίζει τη χώρα μας διεθνώς, αποτελώντας ζωντανή έμπνευση και υγιές πρότυπο για τους νέους και όλους μας, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από την σκουρόχρωμη επιδερμίδα που κληρονόμησε από την Αφρικανή μητέρα του (ο πατέρας του κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας), με αποτέλεσμα ούτε ο Εμμανουήλ Καραλής να ξεφύγει από τις ρατσιστικές υστερίες.

«Εγώ θέλω να είμαστε όλοι αγαπημένοι κι από εκεί και πέρα κοιτάμε μπροστά» είναι το σχόλιό του, ενώ για τον αντίκτυπο των γεγονότων με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική προσθέτει: «Δεν χρειάστηκε να σκοτωθεί ένας άνθρωπος για να γίνει αυτό το κίνημα. Είναι πάρα πολύ θετικό το ότι όλος ο πλανήτης κινητοποιείται και δείχνει ότι θέλει ο κόσμος να προχωρήσει και να πάει μπροστά. Πρέπει να είμαστε θετικοί και όλοι μαζί να βελτιώσουμε την ανθρωπότητα» καταλήγει ο «Μανόλο», ο οποίος με κορυφαία επίδοση στα 5,80 συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επικοντιστές του πλανήτη κι από τις χρυσές ελπίδες του αθλήματος.

Στη διάρκεια της σύντομης, αλλά πλούσιας καριέρας του (γεννήθηκε στις 20/10/1999 στην Αθήνα) έχει καταφέρει να καταρρίψει τρεις φορές την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στους Παίδες, με αποκορύφωμα το 5,55 μ., που πέτυχε στις 20 Μαΐου του 2016 στην Οστράβα.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεπέρασε τα 5,70 μ. και έγινε ο δεύτερος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου έγινε ο νεαρότερος Ευρωπαίος αθλητής που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο αγώνισμα του επί κοντώ και ο μικρότερος ποτέ ‘Ελληνας Άνδρας, που αγωνίστηκε στην διοργάνωση, στην ιστορία του θεσμού. Παράλληλα με το άλμα στα 5,70 μ. εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών.

Παναγιώτης Λάσκαρης: Ο Μεσσήνιος …δάσκαλος του Καραλή

«Τον Εμμανουήλ τον γνωρίζω από μικρό παιδί όταν τον έφερνε ο πατέρας του Χάρης Καραλής στο Ολυμπιακό Στάδιο -πρωταθλητής παλιός δεκαθλητής κι ο ίδιος, ενώ ο Παναγιώτης Συμεωνίδης ήταν και δικός μου προπονητής μέχρι τα 18 μου χρόνια», εξηγεί ο Παναγιώτης Λάσκαρης για τη σχέση ζωής που τον συνδέει με τον Εμμανουήλ και συνεχίζει λέγοντας: «Ήταν φυσικό ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη και αυτό φαινόταν από πολύ μικρή ηλικία. Έχει πολύ καλά προσόντα για το συγκεκριμένο αγώνισμα και το έχει δείξει και με το παραπάνω με τις επιδόσεις του. Όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα και θα καταφέρει στο μέλλον μιλούν από μόνα τους».

Ο Παναγιώτης Λάσκαρης έχει όμως τη δική του πολύ σημαντική διαδρομή στο άθλημα, έχοντας παραλάβει τη σκυτάλη ή μάλλον το κοντάρι από τον επικοντιστή πατέρα του Γιώργο Λάσκαρη, με καταγωγή από το Κατσαρού Μεσσηνίας. Όπως ήταν επόμενο και ο Παναγιώτης μεγάλωσε μέσα στα στάδια και από την ηλικία των 7-8 ετών …κόλλησε με το επί κοντώ, ακολουθώντας μια πλούσια καριέρα με πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις:

Με ατομικό ρεκόρ 5,50 μ. ήταν μεταξύ άλλων, 8ος στο Παγκόσμιο Παίδων και στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων, 5ος στο Πανευρωπαϊκό Νέων, 5η θέση στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα και Πανελληνιονίκης-Βαλκανιονίκης σε όλες τις «μικρές» κατηγορίες μέχρι και στην ανδρών συνιστούν μια πλούσια και επιτυχημένη καριέρα.

Πέτρος Παπαδόπουλος: Ο Ακρίτας έχει τα φόντα να βγάλει μεγάλους αθλητές και στο επί κοντώ

Τέλος, ο πρόεδρος του Ακρίτα, Πέτρος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν σταματάει να αναζητεί καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που κάνουν τη διαφορά για τον σύλλογό του και την τοπική κοινωνία ανέφερε στο «Θ»:

«Πιστεύω ότι είναι πολυτέλεια να έχει μια επαρχιακή πόλη επί κοντώ. Και είναι πολυτέλεια και τιμή για την Καλαμάτα όχι μόνο η φιλοξενία για προετοιμασία ενός αθλητή παγκόσμιας κλάσης όπως είναι ο Εμμανουήλ Καραλίας, αλλά και το ότι στο τμήμα επί κοντώ που θα λειτουργήσει ο σύλλογός μας από το Σεπτέμβριο θα διδάξει τα παιδιά ένας πρωταθλητής και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, όχι απλά ένας αθλητής. Κι αυτός είναι ο Παναγιώτης Λάσκαρης, τον οποίο καλωσορίζουμε στην αθλητική μας οικογένεια. Με την παρουσία του εδώ, τις εμπειρίες, τις γνώσεις, το μεράκι του και την αγάπη για τον τόπο του, έχουμε τα φόντα να βγάλουμε σπουδαίους αθλητές στο άθλημα γιατί και σαν σύλλογος είμαστε πρωτοπόρος και βοηθάμε τα παιδιά. Ο Παναγιώτης ήρθε εδώ και στήσαμε πάλι αυτή την εγκατάσταση με τα στρώματα και τους ορθοστάτες. Δεν είναι κι εύκολο το εγχείρημα, καθώς είναι και ακριβό άθλημα, ενώ με δικά μας έξοδα προμηθευτήκαμε κάποια πράγματα που χρειάζονταν.

Εκτός από το επί κοντώ, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον κύριο Δρακόπουλο που είναι ομοσπονδιακός προπονητής, και ψάχνουμε να βρούμε έναν χώρο για να φτιάξουμε ένα κέντρο ρίψεων, που θα είναι κι αυτό πρωτότυπο για τα δεδομένα της Καλαμάτας. Όλοι μας οι προπονητές είναι μέλη της εθνικής ομάδας: στα άλματα περιμένουμε να έχουμε από το Σεπτέμβρη την Σοφία Μπακατσάκη, εκτός από τον κύριο Δρακόπουλο και τον Παναγιώτη Λάσκαρη, υπάρχουν στο τιμ μας ο κ. Κουβαρά στους δρόμους και ο Γιάννης Πατρινιός, πρωταθλητής στα σπριντ. Όλο μας το επιτελείο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, ακόμη και σε σύγκριση με αθηναϊκά σωματεία.

Πάμε να κάνουμε από το Φθινόπωρο μια επανάσταση στο κομμάτι του στίβου, με τη καθοδήγηση του Γιώργου Γκουτζιούπα, γνωστού από την δουλειά του στις αθλητικές δράσεις και την προβολή της Costa Navarino, ο οποίος θα μας βοηθήσει να οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος, «δίνοντας» και την είδηση, αυτής της νέας συνεργασίας…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη