«Θάρρος» 1930: Απόπειρες φόνων για λόγους τιμής

«Θάρρος» 1930: Απόπειρες φόνων για λόγους τιμής

30 Απριλίου 1930
Προχθές εις το χωρίον Βουνάρια του τέως Δήμου Κολλωνίδων ο Γεώργιος Σαρρής πνέων μένεα κατά της αδελφής του Γκόλφως, η οποία εκηλίδωσε την οικογενειακήν του τιμήν, εφόνευσε ταύτην πυροβολήσας κατ’ αυτής δια περιστρόφου και ετραυμάτισε τον εραστήν της Χαρ. Γ. Σαρρήν.

Ο αδελφοκτόνος μετά την πράξιν του προσελθών αυθορμήτως εις τον αστυνομικόν σταθμάρχην παρεδόθη ομολογήσας την πράξιν του.

Χθες απεστάλη υπό συνοδείαν ενταύθα και παρεδόθη εις τον Εισαγγελέα.

Τον είδομεν εις την Αστυνομίαν. Είναι απαθέστατος και ουδεμίαν δεικνύει μετάνοιαν, μάλλον δε φαίνεται ικανοποιημένος διότι δια του φόνου της αδελφής του εξέπλυνε – ως λέγει – το αίσχος ολοκλήρου της οικογένειας του.

4 Μαΐου 1930
Έξωθι του εν Παραλία καφφενείου του Γ. Αντώνου ο Αναστ. Κ. Πάππος επετέθη δια μαχαίρας κατά του Χαρ. Ν. Παπαδοπούλου και ετραυμάτισε τούτον ελαφρώς εις τον αριστερόν μέρος του τραχήλου, μεθ’ ο ετράπη εις φυγήν διαφυγών την σύλληψίν του.

Αιτία υπήρξε το ότι ο παθών είχε υποσχεθή γάμον εις την αδελφήν του δράστου και το οποίον απέφευγε να πραγματοποιήση διότι η οικογένεια της μνηστής του ευρίσκετο εν αδυναμία να δώση την υποσχεθείσαν προίκα.

Ο δράστης συνελήφθη την επομένην και παρεπέμφθη εις τον Εισαγγελέα.

17 Ιουλίου 1930
Προχθές περί την 11ην νυκτερινήν εις το χωρίον Στασιού οι Γεώργιος Θωμ. Μπαμπαρούτσης, Θωμάς Μπαμπαρούτσης, κάτοικοι Στασιού, Στυλ. Δ. Ντρέκος, Παν. Χ. Καλογερόπουλος εκ Κυπαρισσίας, ετραυμάτισαν δια μαχαίρας τον Δημ. Μανωλόπουλον, ετών 17 εκ Στασιού και υπηρετούντα εις το αρτοποιείον εν Κυπαρισσία εις διάφορα του σώματός του μέλη υπό τας ακολούθους περιστάσεις.

Ο τραυματισθείς διετέλη εις ερωτικάς σχέσεις μετά της Ελένης θυγατρός Θωμά Μπαμπαρούτση, ετών 18, η οποία εν συνεννοήσει μετά των οικείων και συγγενών εκάλεσε τον εραστήν της ίνα μεταβή την νύκτα εις το ημίσειαν ώραν από της Κυπαρισσίας απέχον χωρίον Στασιού, όπως τον ακολουθήση μη δυναμένη να υποφέρη τους οικείους της, οι οποίοι λαβόντες γνώσιν των μετ’ αυτού σχέσεών της την τυραννούν.

Ο Μανωλόπουλος πεισθείς μετέβη εις το χωρίον Στασιού τη προσκλήσει της Ελένης και εισήλθεν εντός της οικίας. Άμα τη εισόδω του αντιμετώπισε τους ανωτέρω οι οποίοι επετέθησαν δια μαχαιρών και ροπάλων τραυματίσαντες τούτον εις διάφορα του σώματός του μέρη.

Εκ των δραστών συνελήφθη μόνον ο Π. Καλογερόπουλος, οι δε λοιποί προσελθόντες αυθορμήτως εις τον Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι.

2 Σεπτεμβρίου 1930
Το Αστυνομικόν Τμήμα Φιλιατρών αναφέρει προς την ενταύθα Διοίκησιν ότι προχθές οι Θεμιστοκλής Δημητρακόπουλος και Γεώργιος Σκουφάκης εκ του χωρίου Στυλιανού επυροβόλησαν δις ανεπιτυχώς δι’ όπλου κυνηγετικού τον ομοχώριόν των Κωνσταντίνον Κωνσταντόπουλον καθ’ ην ώραν ούτος εξήρχετο εκ της οικίας του, επειδή είχε συνάψει αισθηματικάς σχέσεις μετά της Σταυρούλας Δημητρακοπούλου, αδελφής του πρώτου και ανεψιάς του δευτέρου. Οι δράσται συλληφθέντες απεστάλησαν εις τον Εισαγγελέα.

18 Νοεμβρίου 1930
Χθες ελήφθη εις την Διοίκησιν Χωροφυλακής αναφορά του Τμήματος Σκυλλούντος δια της οποίας παρέχονται πληροφορίαι περί των αιτίων του επισυμβάντος την παρελθούσαν εβδομάδα φόνου εις το χωρίον Βρύνα του Διον. Λαμπροπούλου παρά της συζύγου του.

Κατά τας πληροφορίας ταύτας η σύζυγος του εν λόγω Λαμπροπούλου πάσχουσα είχε την ιδέαν ότι ο σύζυγός της την απατά, πολλάκις δε δια τούτο εδημιούργει σκηνάς, μία εκ των οποίων ήτο η κατά την εσπέραν του φόνου καθ’ ην ούτος εξοργισθείς την εκτύπησε. Τούτο ήτο αρκετόν ώστε ενώ ούτος απεκοιμήθη, να αρπάση αύτη το κρεμάμενον κυνηγετικόν όπλον και πυροβολήση κατ’ αυτού τραυματίσασα τούτον καιρίως εις την κροταφικήν χώραν, εξ ου τραύματος επήλθεν ακαριαίως ο θάνατος.

Αύτη παρουσιασθείσα εις την Αστυνομίαν ωμολόγησεν ότι εφόνευσε τον σύζυγόν της, διότι ούτος ηθέλησε να μετέλθη επ’ αυτής ακατανόμαστον πράξιν, πράγμα το οποίον δεν απεδείχθη εκ των ενεργηθεισών προανακρίσεων και της παρ’ ιατρού γενομένης εξετάσέως της.