«Θάρρος» 26 Ιουλίου 1938: Στις παιδικές εξοχές Αγίου Ανδρέα – Λογγάς

«Θάρρος» 26 Ιουλίου 1938: Στις παιδικές εξοχές Αγίου Ανδρέα – Λογγάς

Εντυπώσεις από μια εκδρομή – Η ζωή των μικρών παραθεριστών

Ό,τι και να γραφή για την επιτυχία των παιδικών εξοχών του Αγίου Ανδρεά Λογγάς, που ίδρυσεν ο Νομάρχης, θα είναι κατώτερο της πραγματικότητος. Μόνο όσοι πήγαν επιτόπου και είδαν από κοντά τις «παιδικές εξοχές» και εδοκίμασαν κι αυτοί τη χαρά και τις συγκινήσεις των εκατό πτωχών παιδιών που παραθερίζουν στο μαγευτικό αυτό θέρετρο, μόνον όσοι πέρασαν έστω και λίγες στιγμές κοντά στα παιδάκια αυτά, με τα γελαστά προσωπάκια, τα ηλιοκαμένα από την ηλιολουτροθεραπεία, τα γεμάτα σφρίγος και υγεία κορμιά, μόνον αυτοί μπορούν να μιλήσουν για το τεράστιο αυτό έργο που τόσο αθόρυβα μπήκε στην εφαρμογή από τον Νομάρχη και την κ. Παπαδήμα.

Μας δόθηκε προχθές η ευκαιρία να επισκεφθούμε κι εμείς τις παιδικές εξοχές του Αγίου Ανδρέα μαζί με διακόσιους άλλους εκδρομείς – γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που παραθερίζουν – που πήγαν μέχρις εκεί με το πετρελαιοκίνητο του Δραγώνα «Γασία» για να παραστούν στα εγκαίνια. Και ομολογούμε ότι το έργο που αντικρίσαμε στον Άγιο Ανδρέα με τις παιδικές εξοχές μας πλημμύρισε την ψυχή από ικανοποίηση και χαρά.

***

Οι εντυπώσεις μας από το ταξίδι μέχρι Λογγάς είναι πλούσιες. Συνταξιδεύουμε με τον Νομάρχη και τη σύζυγό του, το Νομίατρο Αδαμόπουλο, τον σχολικό ιατρό Πατρίδη, τον Ηλ. Καρατζά και άλλους πολλούς. Μαζί μας και η Φιλαρμονική της πόλεως που παίζει διάφορα κομμάτια για να μας περνάει… η θάλασσα. Η Παπαδήμα έχει εγκαταλείψει τους «επισήμους» και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μητέρες που πάνε να ιδούν τα παιδάκια τους στις παιδικές εξοχές. Συζητεί μαζί τους με μεγάλη οικειότητα και στοργή για τη ζωή των μικρών παιδιών στην εξοχή. Δεν ημπορείτε να φαντασθήτε πόση συγκίνηση αλλά και πόση υπερηφάνεια δοκιμάζουν οι γυναικούλες αυτές του λαού που ακούνε την Παπαδήμα να τους μιλάει για τα παιδάκια τους!

***

Πιο κει παρακολουθώ μια άλλη γυναικούλα που έχει βυθίσει στ’ ανοιχτό πέλαγος το βλέμμα της και είναι σκεπτική. Κάνει εντύπωση αυτό σε μια διπλανή της και τη ρωτάει:

-Μα τι έχεις;

-Το παιδί μου…

Απαντάει με συγκίνηση. Και παίρνει την απάντηση της παρηγοριάς για τον αποχωρισμό με το παιδάκι της από κάποιον που παρακολουθούσε τη σκηνή αυτή:

-Μην ανησυχείς, κυρά μου. Το παιδάκι σου περνάει ωραία στην εξοχή. Θα πάμε και θα ιδής πόσο ευχαριστημένο θάναι…

Τη στιχομυθία αυτή την ξαναθυμήθηκα στον Άγιον Ανδρέα μετά την επίσκεψη στις παιδικές εξοχές. Πόσο δίκιο είχε αυτός που είπε τα πιο πάνω παρηγορητικά λόγια στη μητέρα που ανησυχούσε για το παιδί της!

***

Πολλοί γονείς παιδιών έχουν πάρει μαζί τους και διάφορα φρούτα και γλυκίσματα για να πάνε στα παιδιά τους. Η κα Νομάρχου που θεωρεί υπόθεση δική της τις παιδικές εξοχές και τις επιβλέπει ταχτικά, φέρνει στα παιδάκια παγωτά «Φίλιπς» για να τους τα μοιράση μετά το πρωινό μπάνιο τους!

***

Και πόση συγκίνηση δοκιμάσαμε όλοι μας όταν φτάνοντας στον Άγιο Ανδρέα αντικρίσαμε τα εκατό παιδάκια των εξοχών – αγόρια και κορίτσια – σε μια πειθαρχημένη παράταξη υποδοχής να μας στέλνουν από την αποβάθρα τον παιδικό χαιρετισμό τους…
Αλλά και πόση ψυχική ικανοποίηση για τους δημιουργούς του υπέροχου αυτού έργου!

Μόλις φτάσαμε κάναμε μιαν επίσκεψη στις παιδικές εξοχές. Μείναμε όλοι κατάπληκτοι μ’ ό,τι είδαμε. Θαυμάσιες κατασκηνώσεις με εξ ευρύχωρους θαλάμους ύπνου για τα παιδιά – χωριστά των κοριτσιών από των αγοριών –, υπόστεγο μπροστά απόσκιο, για το κοινό φαγητό, χώρος για το τένις και μια ξύλινη κούνια για τα παιγνίδια των μικρών!

Όλα τα παιδάκια έχουν παραταχθή μπροστά μας κατά θαλάμους, γυμνά – φορούν μόνον ένα παντελονάκι. Τα κοιττάζουμε με έκσταση. Μια γυναικούλα που βλέπει το γυιό της στη γραμμή, σχεδόν γυμνό, παραπονείται:

-Μα έτσι γυμνά όπως τάχουν θα κρυώσουν τα παιδιά…

Και ο πλαγινός της:

-Σώπα, καλέ! Δω είναι τόσοι γιατροί που τα επιβλέπουν… Δεν ξέρουν αυτοί και ξέρεις… του λόγου σου;

Πραγματικά τα παιδιά αυτά, όπως διαπιστώσαμε, έχουν άγρυπνη ιατρική επίβλεψη. Προχθές τους έγινε και εμβολιασμός κατά των πυρετών.

***

Οι παιδικές εξοχές λειτουργούν με ημερήσιο πρόγραμμα φτιαγμένο με όλους τους κανόνες της παιδαγωγικής και της υγιεινής. Ωρισμένες οι ώρες για το πρωινό ρόφημα, για το μπάνιο, την ηλιοθεραπεία, το μεσημεριανό φαγητό, την ανάπαυση, τα παιγνίδια κ.λπ. και τηρούνται με αυστηρότητα από τους δασκάλους και τις δασκάλες που έχουν αναλάβει την επίβλεψη των μικρών κατά την παραμονή τους στις παιδικές εξοχές.

***

Το πρωί έγιναν τα εγκαίνια των παιδικών εξοχών. Μίλησε πρώτος ο δάσκαλος Παν. Κότσιρας εκθέτοντας τη σημασία και τους σκοπούς των παιδικών εξοχών. Στο τέλος ευχαρίστησε τον Νομάρχη για το ενδιαφέρον που δείχνει για τις παιδικές εξοχές. Απάντησεν ο Νομάρχης κι έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίση τη συντήρηση των παιδικών εξοχών. Αρκεί – είπε – και οι γονείς να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη που πρέπει σ’ αυτές και να στέλνουν τα παιδάκια τους να παραθερίζουν έστω και για λίγες μέρες στις εξοχές αυτές.

***

Όλη την ημέρα η σύζυγος του Νομάρχου έμεινε κοντά στα παιδάκια που τα περιποιόταν με πραγματική στοργή σαν νάται δικά της. Κι όλα είχαν μαζί της μια οικειότητα! Χάδια, παιγνίδια μ’ αυτά… Και κοντά σ’ αυτά συμβουλές μητέρας προς παιδιά της!

***

Το βραδάκι ο χορός των μικρών μπρος στις κατασκηνώσεις τους με τη Φιλαρμονική. Όλα τα παιδάκια εχόρευσαν ελληνικούς χορούς και… φοξ! Τους χορούς παρακολούθησαν όχι μόνον οι Καλαματιανοί εκδρομείς, αλλά και πολλοί χωρικοί από τη Λογγά, τα Καντιάνικα και τα άλλα τριγυρινά χωριά που είχαν έλθη για να ιδού τις εξοχές.

***

Και κατόπιν η στιγμή του αποχωρισμού. Μια μικρούλα αρχίζει τις κλάψες γιατί η μαμά της δεν ήλθε με τους εκδρομές για να την ιδή. Βλέπει τα άλλα παιδάκια στις αγκαλιές των μανάδων τους και ζηλεύει. Η Παπαδήμα την παρηγορεί με διάφορα λόγια. Όλοι αφήσαμε τις κατασκηνώσεις των παιδικών εξοχών με συγκίνηση. Πόσο θα θέλαμε να περάσουμε λίγες ώρες ακόμη στο περιβάλλον αυτό της παιδικής χαράς, της υγείας και των παιγνιδιών.

***

Γενικά η εκδρομή αυτή ήταν ένα θαυμάσιο ψυχικό λουτρό. Τοποθεσία μαγευτική. Ακρογιαλιά και ανοιχτός καθαρός ορίζοντας. Όλα αυτά δημιούργησαν τις πιο έντονες κι ευχάριστες  εντυπώσεις στους εκδρομείς. Το μεσημέρι έγινε τρικούβερτο γλέντι στο ύπαιθρο κάτω από θαυμάσια σκιά με τα παιδιά της Φιλαρμονικής που έπαιζαν διάφορα κομμάτια. Και το γλέντι αυτό συνεχίστηκε κατόπιν και σ’ όλη τη διαδρομή κατά την επιστροφή μας.

Α.