Καλάμαι 15 Ιανουαρίου 1931: Ο χθεσινός πρωινός άγριος φόνος

Καλάμαι 15 Ιανουαρίου 1931: Ο χθεσινός πρωινός άγριος φόνος

-Ποία τα αίτια, ο δράστης και ο φονευθείς
-Πώς αφηγείται τα του εγκλήματος ο φονεύς και τι κατέθεσεν σχετικώς ο φονευθείς

Χθες περί την 8.50 πρωινήν άγριος φόνος έλαβε χώραν παρά την διασταύρωσιν των οδών Μαυρομιχάλη – Αγίου Νικολάου και ακριβώς πλησίον του οπωροπωλείου Θεόδ. Τσίχλη, υπό τας ακολούθους συνθήκας:

Ο 23ετής Αθανάσιος Κ. Βέννης, πιλοποιός, περί την 8.30 πρωινήν μετέβαινε εκ της οικίας του εις το πιλοποιείο του, έξωθι δε του ανωτέρω οπωροπωλείου εδέχθη εκ των νώτων πυροβολισμόν. Ταυτοχρόνως ο Βέννης αντιληφθείς ότι εκτυπήθη έσπευσε προς το Φαρμακείον του Μοσχούτη, αλλά καθ’ οδόν  και ακριβώς πλησίον του καπνοπωλείου των αδελφών κ.κ. Δαμηλάτη εκλονίσθη και έπεσεν επί του εδάφους. Εν τω μεταξύ κατέφθασαν πολλοί συμπολίται οίτινες παραλαβόντες τον τραυματίαν τον ωδήγησαν εις το ανωτέρω Φαρμακείον, όπου τω παρεσχέθησαν αι πρώται βοήθειαι, εκείθεν δε εις την κλινικήν του Μάντζαρη ένθα περί την 1.30 μ.μ. εξέπνευσεν.

Τα αίτια του φόνου και ο φονεύς
Σχετικώς προς τα αίτια τα οποία ώθησαν τον φονέα Βασίλειον Πιέρρου Σερεμέτην 27 ετών τέως αστυφύλακα, ήδη εν αποτάξει δια λόγους υγείας, ταύτα οφείλονται εις λόγους τιμής.

Ο φονευθείς Βέννης από τριετίας και πλέον συνεδέετο ερωτικώς μετά της αδελφής του φονέως Κονδύλως, της οποίας οι γονείς εμήνυσαν τούτον ως διαφθορέα της κόρης των. Η υπόθεσις της δίκης του Βέννη εκκρεμεί εισέτι εις τα Δικαστήρια, αναβληθείσα κατ’ επανάληψιν.

Τι λέγει ο φονεύς
Ο φονεύς Σερεμέτης όστις μετά μίαν ώραν από της διαπράξεως του εγκλήματος συνελήφθη υπό του ανθυπασπιστού Βιργινίου και τινός χωροφύλακος παρά τα Γιαννιτσάνικα, εις επισκεφθέντα αυτόν συντάκτην μας εις το τμήμα ένθα κρατείται ισχυρίζεται τα εξής: «Είχα μάθει από καιρού τους έρωτας και την διαφθοράν της αδελφής μου και πολλάκις απέστειλα επιστολάς εις τον Βέννην όπως επανορθώση την αδικίαν που μας έκαμε, νυμφευόμενος την παρ’ αυτού διαφθαρείσαν αδελφήν μου, αλλ’ αυτός εις απάντησιν μου έγραψε ότι δεν την διέφθειρεν αυτός.

Προ 7μήνου απελύθην της Αστυνομίας πόλεων ένθα υπηρετούσα και ήλθα εις τας Καλάμας παρά τη οικογένειά μου, παρέστην δε και προσωπικώς εις την αναβληθείσαν δίκην  της αδελφής μου. Οι συγγενείς μου με απεστρέφοντο και είχον δημοσιεύσει ότι παύουν να συνδέωνται συγγενειακώς μαζί μου εξ αιτίας της υποθέσεως αυτής.

Εγώ και πάλιν και εδώ εις τας Καλάμας συνέστησαν κατ’ επανάληψιν εις τον Βέννην να επανορθώση το κακόν αλλ’ αυτός με αδιαφορίαν μου επαναλάμβανε το ίδιον τροπάριον, ότι δηλαδή δεν διέφθειρε αυτός την αδελφήν μου και να τον αφήσω ήσυχον.

Η στάσις του αύτη με εξηρέθιζε. Χθες την πρωίαν κατά σατανικήν σύμπτωσιν τον αντάμωσα πλησίον του οπωροπωλείου Τσίχλη και αφού τον εσταμάτησα του είπα τι θα γίνη επιτέλους. Αυτός που είπε ότι έχει εξοδεύσει 30.000 δραχμάς με τις δίκες και δεν εννοεί να νυμφευθή μία ακουσμένη. Εκείνην την στιγμήν εξαλίσθηκα και εξαγαγών το πιστόλι μου, συστήματος «Μαυροβουνίου», τον επυροβόλησα και αμέσως κατηυθύνθην εις το σπίτι μου για να ξεμπερδέψω και την αδελφήν μου, αλλ’ ατυχώς δεν την ευρήκα εκεί και μετ’ ολίγην ώραν προτού παρουσιασθώ αυθορμήτως ως εσκεπτόμην με συνέλαβαν οι αστυνομικοί».

Εις ερώτησίν μας αν μετανοεί δια το έγκλημά του, ο Σερεμέτης σκέπτεται ολίγον και κατόπιν:

-Να σας πω δεν θέλω να πεθάνη… έτσι θα του γίνει παράδειγμα το μάθημα αυτό.

Η κατάθεσις του φονευθέντος
Ολίγον μετά το έγκλημα ο Γιαλουράκος μετέβη εις την κλινικήν του Μάντζαρη, όπου έλαβε την κατάθεσιν του ετοιμοθάνατου εκείνη τη στιγμή Βέννη.

Ο φονευθείς λέγει τα εξής: «Ενώ αμέριμνος το πρωί πήγαινα στο μαγαζί μου ακούω ένα τσαφ οπίσω μου. Ένοιωσα ότι χτυπήθηκα και στρέψας τα βλέμματά μου είδα τον Σερεμέτη ο οποίος ετράπη πάραυτα εις φυγήν. Με την Κονδύλω ευρισκόμην εις ερωτικάς σχέσεις αλλά την εγνώρισα διεφθαρμένην και ως νέος και εγώ συνευρισκόμην με αυτήν. Ζητώ την ποινικήν δίωξιν του Σερεμέτη».

Τι καταθέτει η Κονδύλω Σερεμέτη
Ο Γιαλουράκος εκάλεσε χθες την Κονδύλω Σερεμέτη την οποίαν εξήτασε σχετικώς. Αύτη ισχυρίζεται ότι διαφθορεύς της είναι ο φονευθείς και ουδέποτε ερωτοτρόπησε μετ’ άλλων. «Με τον Θανάση, λέγει, εσχετίσθημεν προ τριετίας, μου υπέσχετο δε γάμον, μάλιστα με είχε αρραβωνιάσει “προφορικώς” και επί τρίμηνον εμπαινόβγαινε σπίτι μου. Διέκοψε δε τας σχέσεις του μαζί μου όταν επληροφορήθησαν ταύτας οι οικείοι του, οίτινες απέκρουον την νομιμοποίησιν των σχέσεών μας. Με διέφθειρε ένα βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 1928 αφού προηγουμένως μου έδωσε ναρκωτικά φάρμακα τα οποία εγώ προσέλαβον ως αρώματα».

Εις ερώτησίν μας αν εγκρίνει την πράξιν του αδελφού της απήντησε καταφατικώς.

Πρέπει να σημειωθή ότι η Σερεμέτη ψεύδεται ισχυριζομένη ότι μόνον με τον φονευθέντα είχε σχέσεις. Πολλοί μάρτυρες ανεπηρέαστοι βεβαιούν ότι αύτη είναι ένας τύπος γυναικός εξώλης και προώλης συνάπτουσα σχέσεις μετά διαφόρων νέων. Αι αθέμιτοι σχέσεις της χρονολογούνται προ της συνάψεως των σχέσεών της μετά του φονευθέντος και εξακολουθεί αύτη να ενδίδη εις διαφόρους νέους.

Ο φονευθείς φέρει τραύμα τυφλόν με είσοδον εκ της σπονδυλικής στήλης και φοράν δύο δάκτυλα άνωθεν του ομφαλού. Η σφαίρα διέτρησε τα εντόσθια του ατυχούς νέου, ο οποίος μέχρι της εκπνοής του έκαμνε αιμοπτύσεις, απεβίωσε δε κατά την εγχείρησιν δια την αισίαν έκβασιν της οποίας τόσον ο Μάντζαρης όσο και οι Κυβέλος και Κουτσομητόπουλος ουδεμίαν ελπίδα έδωσαν, βεβαιώσαντες προκαταβολικώς ότι οπωσδήποτε ο Βέννης ολίγας ώρας ζωής έχει και ότι η εγχείρησις γίνεται δια να επιτύχη μόνον όταν ανωτέρα δύναμις επέμβη.