ΜΕΘ: Με την αγάπη και την τόλμη του Μολυβένιου Στρατιώτη πρεμιέρα 17-19/7 στο Κάστρο

ΜΕΘ: Με την αγάπη και την τόλμη του Μολυβένιου  Στρατιώτη πρεμιέρα 17-19/7 στο Κάστρο

Το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο θα «εγκαινιάσει» με την παιδική παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» το προσεχές τριήμερο, από Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Ιουλίου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της… μετά-καραντίνας εποχής, αλλά και το αμφιθέατρο του Κάστρου, όπου έχουν γίνει εργασίες διευκόλυνσης της πρόσβασης των ΑμεΑ, ως αποτέλεσμα ενεργειών στις οποίες είχε πρωτοστατήσει το ΜΕΘ.

Το διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει ο Περικλής Αλμπάνης, με όλους τους συντελεστές να μιλούν με ενθουσιασμό για το έργο, που είναι μια διδακτική ιστορία γεμάτη αγάπη και μηνύματα αποδοχής της διαφορετικότητας. Έχοντας προετοιμάσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και με τη βεβαιότητα ότι η παράσταση θα αγγίξει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, οι υπεύθυνοι του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου καλούν το θεατρόφιλο κοινό να ανηφορίσει στο Κάστρο, φροντίζοντας να προμηθευτεί εγκαίρως εισιτήρια και να βρίσκεται εκεί περίπου μία ώρα νωρίτερα από τις 9.15 μ.μ., οπότε και έχει οριστεί η έναρξη και κατά τις τρεις ημέρες.

Η προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο από Δευτέρα έως Σάββατο 10.30 π.μ.-12.30 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη 6.30-8.30 μ.μ., καθώς και στον παιδότοπο της Παραλίας, Δευτέρα και Τετάρτη 8-10 μ.μ., ενώ για περαιτέρω πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 6944947225.

Για το μάλλον τολμηρό εγχείρημα της παρουσίασης μιας παράστασης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησαν χθες το μεσημέρι στο χώρο του ΜΕΘ στο Πάρκο του ΟΣΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος, ο σκηνοθέτης Π. Αλμπάνης και νεαροί επί το πλείστον συντελεστές της παράστασης.

«Σας περιμένουμε όλους ν’ ανέβετε στο Κάστρο της Καλαμάτας, να ευχαριστηθείτε την παράσταση, να ακούσετε καταπληκτική μουσική και να κάνουμε το πρώτο βήμα, γιατί ξεκινάμε εμείς και ανοίγουμε το κάστρο, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο στη μετα-κορωνοϊού εποχή. Με ασφάλεια ας ξαναδούμε τη ζωή μας και την πόλη μας από ψηλά», ανέφερε ο κ. Παντελόπουλος, με δικαιολογημένη ικανοποίηση, τονίζοντας: «Το κοινό χαρακτηριστικό στις πρωτοβουλίες μας είναι η αγάπη, η αγάπη για τη ζωή και το συνάνθρωπο», αναφερόμενος στη δικαίωση των προσπαθειών για βελτίωση της προσβασιμότητας στο κάστρο και τώρα με την παράσταση του Μολυβένιου Στρατιώτη «αγάπη για το παιδί, για το θέατρο, για τον πολιτισμό».

Η επιλογή του έργου δεν ήταν τυχαία, εξήγησε ακόμη ο πρόεδρος του ΜΕΘ, τονίζοντας ότι η πασίγνωστη ιστορία του Δανού παραμυθά «ξεχειλίζει από την αγάπη και αυτό το συναίσθημα, αυτός ο τρόπος ζωής, δίνεται για μια ακόμη φορά μέσα από την πολύ ευαίσθητη, γήινη, πολύ ανθρώπινη ματιά του Περικλή Αλμπάνη. Όσοι θα δείτε αυτή την παράσταση θα πάρετε αυτό το συναίσθημα, θα γαληνέψει η ψυχή σας» σχολίασε ο κ. Παντελόπουλος, ευχαριστώντας με πολύ θερμά λόγια το μόνιμο πια συνεργάτη σκηνοθέτη του ΜΕΘ, αλλά και όλους τους συντελεστές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, κυρίως σε αυτό το νέο «μέτωπο» της προετοιμασίας και τήρησης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας: «Σε αυτήν την παραγωγή δούλεψαν πάρα πολλοί, για διάστημα μεγάλο και διάστημα δύσκολο. Όσοι θα παίξουν και θα τους χαρείτε, θα πάρουν το χειροκρότημα, αλλά υπάρχουν και αυτοί που δε φαίνονται, αλλά έκαναν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για να γίνει η παραγωγή όπως πρέπει και με πάρα πολλή μεγάλη ασφάλεια. Πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό και γι’ αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου, ως πρόεδρος αυτού του συλλόγου θα ήθελα να τους πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Έδειξαν ότι σέβονται τον ερασιτεχνισμό, σέβονται το θίασο και αυτό που αγαπούν».

Περικλής Αλμπάνης

«Είναι ευχής έργον να έχεις δίπλα σου τέτοιους συνεργάτες. Οφείλει πάρα πολλά το ΜΕΘ στον πρόεδρό του Γιώργο Παντελόπουλο» ανταπέδωσε τα καλά λόγια ο Περικλής Αλμπάνης και μας προ(σ)κάλεσε να μη χάσουμε τη θαυμάσια ευκαιρία στις 17, 18, 19 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ. να ξαναγίνουμε παιδιά… «Μαζί με τα παιδιά μας, να ταξιδέψουμε με την υπέροχη γραφή του μεγάλου παραμυθά, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Να ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη. Αυτός ο μεγάλος παραμυθάς έγραψε αυτό το έργο δίνοντας πολλαπλά μηνύματα. Εκτός από ένας ύμνος στην αγάπη -η οποία είναι το πιο σημαντικό, ακόμη και από την ίδια μας τη ζωή και νικάει τα πάντα-, μας δίνει ένα ισχυρότατο μήνυμα στη διαφορετικότητα. Η ηρωίδα ερωτεύεται ένα στρατιώτη που του λείπει το ένα πόδι, αλλά δεν το βλέπει καθόλου αυτό, καθώς βλέπει τον εσωτερικό του κόσμο, που είναι γεμάτος καλοσύνη, αγάπη, γενναιότητα, γενναιοδωρία. Αυτό είναι που θα τη γεμίσει και θα ενωθούν στο τέλος στην αιωνιότητα», ανέφερε ο Μεσσήνιος σκηνοθέτης και γνωστός ηθοποιός, δίνοντας έμμεση «πάσα» στα «υπέροχα παιδιά και την ωραία ομάδα που δημιούργησε αυτό το υπέροχο έργο» να πάρουν το μικρόφωνο για να μιλήσουν για τη φανταστική εμπειρία τους στο ΜΕΘ και στην προετοιμασία του έργου, προσκαλώντας μας με τη σειρά τους στο Κάστρο…

Ο Μολυβένιος Στρατιώτης, Διονύσης Παπανικολάου, εστίασε στην αγάπη που αποπνέει το έργο αγγίζοντας τις καρδιές όλων και στη διαφορετικότητα του ήρωα, ο οποίος παρότι του λείπει το ένα πόδι ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες και ενώνεται με την αγαπημένη του μπαλαρίνα.

Η Κωνσταντίνα Βαλαβάνη είναι η μπαλαρίνα και η Ελένη Γιαννακοπούλου ο Φασουλής, ο κακός του παραμυθιού. Η Θεοδώρα Σπηλιάδη είναι η Σάλλυ, η μικρή αδελφή του Τζον και οι δυο τους έχουν πάρει ως δώρο αυτά τα ιδιαίτερα παιχνίδια. Η Μελίνα Γεωργιοπούλου και η Βασιλική Οικονομοπούλου είναι οι αρουραίες, που δίνουν τις χιουμοριστικές νότες του έργου και ανυπομονούν για την πρεμιέρα, έχοντας μάθει ήδη πολλά πράγματα.

Ο Βασίλης Στεφανόπουλος από τους λίγους ηθοποιούς που δεν είναι παιδιά, είναι ο παιχνιδοποιός και ο ψαράς της παράστασης και προσκαλεί τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά «να έρθετε να μας δείτε, να θαυμάσετε, να χαρείτε κάτω από μέτρα ασφαλείας του καιρού και θα μείνετε ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έχουμε κάνει και τα μηνύματα που περνάει το έργο».

CD με τα τραγούδια της παράστασης για καλό σκοπό

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 9 τραγούδια που εμπλουτίζουν το έργο του Μολυβένιου Στρατιώτη του ΜΕΘ, σε πρωτότυπη εξαιρετική μουσική του Λεωνίδα Βέλλη, ηχογραφήθηκαν σε CD και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα δοθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Η Υπομονή”.  

Επίσης, μέρος των εσόδων της παραγωγής θα διατεθεί στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη

Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μολυβένιος στρατιώτης: Διονύσης Παπανικολάου

Μπαλαρίνα: Κωνσταντίνα Βαλαβάνη

Τζον: Γεράσιμος Δημόπουλος

Σάλυ: Θεοδώρα Σπηλιάδη

Μητέρα: Μύλη Παπαβασιλείου

Μαγείρισσα: Χρυσούλα Σιψά

Φασουλής: Ελένη Γιαννακοπούλου

Παραμυθάς: Νικόλας Σπυρακόπουλος

Αρουραίος: Παναγιώτης Σπυρακόπουλος

Αρουραία: Μελίνα Γεωργιοπούλου, Βασιλική Οικονομοπούλου

2 παιδιά: Λένια Ξενογιάννη, Γιώργος Σπυρακόπουλος

Ξυλουργός, ψαράς: Βασίλης Στεφανόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή – σκηνοθεσία: Περικλής Αλμπάνης

Υπεύθυνη παραγωγής: Μύλη Παπαβασιλείου

Μουσική: Λεωνίδας Βέλλης

Χορογραφία: Σβετλάνα Ομπραζτσόβα

Αφίσα: Ηλίας Παναγιωτόπουλος

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος

Ηχητικά – φωτισμοί: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος

Φωτογραφίες: Λεωνίδας Μακρής

Ηχογράφηση: Γιώργος Κλείδωνας

Βιντεοσκόπηση – τηλεοπτικό σποτ: Νίκος Γκούνης

Κατασκευή προστατευτικών μασκών: Όλγα Λάκκα

Στολές: Γιώτα Μανούσου

Τυπογραφείο: Δ. Δημοπούλου

Βάψιμο σκηνικού: Γιώργος Κατσαφάδος

Βεστιάριο: Μαρία Λυκούση

Φροντιστήριο: Ομαδική δουλειά

Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά

Ταξιθεσία – προπώληση: Ομαδική δουλειά