Οι ΜεῙΖοΝ ensemble με τον Δημήτρη Πλατανιά την 1η Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη

Οι ΜεῙΖοΝ ensemble με τον Δημήτρη Πλατανιά την 1η Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη

Σε μια εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Με εννέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραγωγές σε 19 αρχαιολογικούς χώρους συμμετέχει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της Ελλάδας και του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Στη Μεσσηνία έχει επιλεγεί το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου την 1η Αυγούστου θα δοθεί συναυλία με το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE και το διεθνούς φήμης σολίστ Δημήτρη Πλατανιά.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/ 

Στην Αρχαία Μεσσήνη

Η δράση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» εγκαινιάζεται για το Μέγαρο στις 20 Ιουλίου με δύο εκδηλώσεις, ενώ η Μεσσηνία επιλέχθηκε για το Σάββατο 1η Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα.  

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE και ο διεθνούς φήμης σολίστ, Δημήτρης Πλατανιάς, τραγουδούν στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνθέσεις κοσμικής, αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella.

Την dream team των Ελλήνων μονωδών, οι οποίοι άφησαν άριστες εντυπώσεις στην πρώτη συναυλία τους στο Μέγαρο τον προηγούμενο Μάρτιο, διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης, ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Δήμο Μεσσήνης.

Οι ΜεῙΖοΝ ensemble

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE είναι η dream team των Ελλήνων λυρικών τραγουδιστών και συστήνεται στους φίλους της χορωδιακής μουσικής με μια συναυλία αποκλειστικά με a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα.

Δεκατέσσερις εκλεκτοί μονωδοί με πάθος για το χορωδιακό τραγούδι ερμηνεύουν συνθέσεις κοσμικής αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κοσμική μουσική, όπως ενδεικτικά «Το παγόνι» του Ζόλταν Κόνταϊ, αλλά και θρησκευτική, από τους ρομαντικούς «Έξι Ψαλμούς» του Ραχμάνινοφ έως τα διαμάντια της σύγχρονης συνθετικής δημιουργίας Lux Aurumque (2000) του Έρικ Ουίτακερ και In Paradisum (2012) της Γκαλίνας Γκριγκόριεβα.

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE δημιουργήθηκε το 2018 από μια μικρή ομάδα φίλων με κοινό ενδιαφέρον για το χορωδιακό τραγούδι a cappella (χωρίς συνοδεία οργάνων).

Το σύνολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2018, σε ανεπίσημη συναυλία, στην οποία παρουσίασε σε προσκεκλημένους του χορωδιακά έργα από τη δυτική και ανατολική θρησκευτική μουσική των Μπρούκνερ, Πουλένκ, Τόμσον, Μανκούζι, Πολυκράτη, Λαμπρινίδη, Ροδίου, Παπαποστόλου, Χρίστιτς κ.ά.

Στην πρώτη τους αυτή συναυλία, τα μέλη του συνόλου τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Μείζον δε τούτων η αγάπη» του Γιώργου Κουρουπού, το οποίο γράφτηκε από το συνθέτη ειδικά για το ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE.

Μελλοντικός στόχος του σχήματος είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου του σε έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα, γραμμένα για ανδρικό φωνητικό σύνολο a cappella.

Στο σχήμα συμμετέχουν:

Τενόροι Πρώτοι: Γιάννης Χριστόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Πλατανιάς, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης

Τενόροι Δεύτεροι: Παναγιώτης Πρίφτης, Μάνος Μπουρίκας, Γιώργος Νάκης, Σταύρος Ζουλιάτης

Βαρύτονοι: Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Ιωάννης Κοντέλης

Μπάσοι: Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αλέξανδρος Λούτας, Βασίλης Δημακόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη