Το success story του αποστακτηρίου Natural Drops που ίδρυσε ο Καλαματιανός Αριστόδημος Τσιάλας

Το success story του αποστακτηρίου Natural Drops που ίδρυσε ο Καλαματιανός Αριστόδημος Τσιάλας

Έναν καινούργιο κόσμο γεμάτο μυρωδιές από ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο, τριαντάφυλλα και άλλα αρωματικά βότανα μας άνοιξε ο Αριστόδημος Τσιάλας, έναν κόσμο που ευωδιάζει υγιή στάση ζωής προσανατολισμένη προς τη φύση, καινοτόμα επιχειρηματικότητα και ενθουσιασμό για δημιουργία, πρόοδο, αλληλέγγυα ανάπτυξη… Όλα αυτά και άλλα πολλά συμπυκνώνει το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων Natural Drops που λειτουργεί ο νεαρός Καλαματιανός χημικός μηχανικός την τελευταία 3ετία σε συνεργασία με τον πατέρα Αντώνη και τον γιο Δημήτρη Βαλιώτη. Εκείνοι από την Ελασσόνα, ο Αριστόδημος από την Καλαμάτα, όλοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, όπου ήταν και ο κοινός τόπος συνάντησης, επέλεξαν το Κιλκίς και το χωριό Κοιλάδι για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, «επειδή οι εκτάσεις εδώ δεν αρδεύονται και ως αποτέλεσμα αυτού δεν είναι φιλικές σε άλλης μορφής καλλιέργειες. Αντίθετα, τα αρωματικά φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν επηρεάζονται από παγωνιές». Οι σπουδές Πληροφορικής του συμφοιτητή Δημήτρη Βαλιώτη και η σημαντική εμπειρία στις διαδικτυακές πωλήσεις «έδεσαν» με τις επιστημονικές γνώσεις του Αριστόδημου Τσιάλα και με την αγάπη που είχε ο τελευταίος από μικρός για τη φύση και τις καλλιέργειες.

Το ξεκίνημα έγινε με περίπου ένα στρέμμα ρίγανη και ένα μικρό αποστακτήριο, θυμάται ο νεαρός χημικός μηχανικός: «Στην αρχή αγοράσαμε ένα μικρό καζάνι και φτιάξαμε ένα μικρό αποστακτήριο για να κάνουμε δοκιμές με αιθέρια έλαια. Βγάλαμε κάποια δείγματα με ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι, τα στείλαμε σε χημείο για να κάνουμε αναλύσεις και να δούμε τι ποιότητα έχουν και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά».

Και παρότι επιδοτήσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων προβλέπονταν μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όχι όμως και για τους επίσης άμεσα εμπλεκόμενους χημικούς μηχανικούς, η τριάδα αποφάσισε να συνεχίσει με ίδια κεφάλαια και δεν το μετάνιωσε καθόλου, καθώς η επιχείρησή τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο: «Αφού είδαμε ότι οι αναλύσεις είναι καλές, πήραμε την απόφαση να κάνουμε το αποστακτήριο βιομηχανικής κλίμακας και παράλληλα αρχίσαμε να καλλιεργούμε χωράφια με λεβάντα, αυξήσαμε τη ρίγανη, βάλαμε και κάποια τριαντάφυλλα και συγχρόνως ξεκινήσαμε και την παροχή υπηρεσιών, όπως ήταν ο αρχικός προσανατολισμός μας. Λειτουργώντας με τη λογική των ελαιοτριβείων οι καλλιεργητές από το Κιλκίς, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα, από Κρήτη έως Αλεξανδρούπολη, μας στέλνουν τα φυτά τους και αφού τα αποστάξουμε, παίρνουν το αιθέριο έλαιο.

Από την πρώτη χρονιά είδαμε πολύ θετική ανταπόκριση και κυρίως φέτος, την τρίτη χρονιά, ακόμη περισσότερο, ενώ λόγω της αυξανόμενης ζήτησης αποφασίσαμε να βάλουμε κι εμείς καλλιέργειες και αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 200 στρέμματα λεβάντας, 70 ρίγανη και 10 τριαντάφυλλα», λέει ο Αριστόδημος Τσιάλας, ο οποίος εντυπωσιάζει με τις γνώσεις για το αντικείμενό του, αλλά και για τα σχετικά δεδομένα στην παγκόσμια αγορά.

«Αυξήθηκαν βέβαια και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, κυρίως της λεβάντας, γιατί πριν από δύο χρόνια το έλαιό της είχε πολύ υψηλή τιμή στην αγορά, περίπου 100 ευρώ το κιλό κι έτσι πολύς κόσμος στράφηκε προς αυτή, με πολλές εκτάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία, αλλά στη συνέχεια έπεσε αρκετά η τιμή, πέρυσι στο μισό και φέτος στα 30 περίπου ευρώ το κιλό.

Το πρόβλημα είναι ότι η διαχείριση της λεβάντας και του ελαίου της γίνεται κυρίως από τη Βουλγαρία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα -παράγει περίπου 600 τόνους ετησίως, ενώ η Ελλάδα 50-60 τόνους. Είμαστε το 10%. Οι Βούλγαροι διαμορφώνουν την αγορά, κλείνοντας συμφωνίες με εταιρείες ευρωπαϊκές, αμερικάνικες και κινέζικες και ουσιαστικά αγοράζουν τα δικά μας έλαια που είναι ποιοτικότερα σε αναλύσεις και αρώματα, για να τα αναμείξουν με τα δικά τους, να τα βελτιώσουν και να τα στείλουν στο εξωτερικό».

Το θαυματουργό και κορυφαίο σε ποιότητα ελληνικό ριγανέλαιο

Η μεγάλη αγάπη του Αριστόδημου Τσιάλα είναι όμως το ριγανέλαιο, που ούτε λίγο-ούτε πολύ είναι ένα θαυματουργό προϊόν και γι’ αυτό ο ίδιος πιστεύει πολύ στις δυνατότητές του.

«Η ρίγανη είναι μια πιο σταθερή καλλιέργεια, όσον αφορά στην τιμή και τη διάθεση και επειδή η ελληνική είναι κορυφαία στον κόσμο σε ποιότητα, με άριστα χαρακτηριστικά, είναι περιζήτητη. Βέβαια, οι ποσότητες δε φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχει άλλο ένα αποστακτήριο που λειτουργεί από το 1992-1993, το οποίο εμπορεύεται και το ριγανέλαιο και άλλα προϊόντα, χωρίς όμως να κάνει παροχή υπηρεσιών. Λειτουργεί με συμβολαιακή γεωργία στη ρίγανη και δεσμεύει σχεδόν όλες τις ποσότητες απ’ όλη την Ελλάδα. Επειδή δεν τον καλύπτουν, παίρνει και από εμάς, που έχουμε παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, και το διαθέτει στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, κυρίως σε πρόσθετα ζωοτροφών.

Το ριγανέλαιο διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό μαζικά στην Ινδία, όπου υπάρχουν πάρα πολλά πτηνοτροφεία, ενώ χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό προϊόν στον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αγοράζεται σε μικρά μπουκαλάκια των 10-15 ml για την ενίσχυση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού, όπως παίρνουμε βιταμίνη C, σπιρουλίνα ή μουρουνέλαιο.

Το ριγανέλαιο είναι από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά της φύσης. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως πρόσθετο σε τρόφιμα για γεύση, σε πατατάκια, κύβους φαγητού και σάλτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια, καθώς και ως αντιβιοτικό στα παραϊατρικά, όχι ως φάρμακο. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοποιείται στη χοιροτροφία, την πτηνοτροφία και σε ιχθυοκαλλιέργειες και από βιολογικούς παραγωγούς και από συμβατικούς, επειδή ενισχύει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, κυρίως το πεπτικό τους σύστημα, κι έτσι δεν αρρωσταίνουν εύκολα.

Για παράδειγμα, υπάρχει μια εταιρεία στη Σπάρτη που εκτρέφει βιολογικά κοτόπουλα και παίρνει βιολογικό ριγανέλαιο από εμάς ως πρόσθετο στη ζωοτροφή τους.

Στην Ελλάδα σιγά σιγά οι άνθρωποι το εντάσσουν στη ζωή τους και μάλιστα με τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση ριγανέλαιου, γιατί πολύς κόσμος έκατσε στο σπίτι και είχε την ευκαιρία να διαβάσει και να μάθει ότι υπάρχει η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ζήτηση ήταν πραγματικά τεράστια και εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα», εξηγεί τη… θετική επίδραση της πανδημίας ο Αριστόδημος Τσιάλας.

Βλέψεις επέκτασης και στη Μεσσηνία

Για την ώρα δεν υπάρχουν συνεργασίες του Natural Drops στη Μεσσηνία, έχουν όμως ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και επίκεινται δοκιμές. «Στα άμεσα σχέδια είναι να δοκιμάσουμε κάποιες δοκιμαστικές καλλιέργειες με ρίγανη και λεβάντα. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 3 παραγωγοί που έχουν χωράφια με άλλες καλλιέργειες που δεν αποδίδουν τόσο πολύ και σκέφτονται εναλλακτικές καλλιέργειες, λεβάντα και περισσότερο τη ρίγανη, επειδή είναι πιο εύκολο το κομμάτι της μεταφοράς για να αποσταχθεί, επειδή αποστάζεται ξηρή, ενώ η λεβάντα αποστάζεται το γρηγορότερο δυνατό -αν μπορούσαμε μέσα στο χωράφι, θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Θα δοκιμάσουμε με τα δύο αυτά τα αρωματικά φυτά κι αν δούμε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σκεφτόμαστε ακόμα και την εγκατάσταση ενός αποστακτηρίου στη Μεσσηνία. Αν έχουμε αποδοτικότητα, και ποιότητα και ποσότητα ικανοποιητική και βέβαια υπάρχει και ενδιαφέρον από παραγωγούς, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κι εκεί κάποια μονάδα, ίσως λίγο πιο μικρή στην αρχή και μετά ανάλογα με το πώς θα μας οδηγήσουν οι καταστάσεις», λέει ο κ. Τσιάλας, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι πράγματι μια συμφέρουσα καλλιέργεια:

«Δεν μπορεί να γίνει ακριβώς σύγκριση σε σχέση με την ελιά που είναι από τα κύρια προϊόντα της Μεσσηνίας. Το εισόδημα από τη ρίγανη εξαρτάται από τις ποσότητες που υπάρχουν σε κάθε παραγωγή, επειδή έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στην ποσότητα αιθέριου ελαίου ανά στρέμμα από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, η λεβάντα μπορεί να δώσει μέχρι 4 κιλά το στρέμμα ή να φτάσει μέχρι τα δέκα, για μια τιμή που ξεκινάει από 30 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 ευρώ. Είναι, επομένως, τεράστιες οι διαφορές. Αν πούμε για τη ρίγανη, η οποία στη χονδρική κοστίζει 50-60 ευρώ το κιλό, με 4 κιλά ριγανέλαιο που έχουμε κατά μέσο όρο στο στρέμμα, είναι γύρω στα 250 ευρώ έσοδο, αν αφαιρέσουμε και τα έξοδα του παραγωγού, μπορεί να κερδίζει από 150-200 ευρώ το στρέμμα, συν τις επιδοτήσεις, ειδικά στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να κερδίζει 400-500 ευρώ το στρέμμα με βάση τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.

Σίγουρα καμία καλλιέργεια δεν είναι εύκολη. Οι καλλιέργειες αυτές έχουν αρκετή δουλειά τα δύο πρώτα χρόνια από τη φύτευση. Όλος ο πόλεμος σε αυτές τις καλλιέργειες είναι των χορταριών και των ζιζανίων, τα οποία στις συμβατικές καλλιέργειες καταπολεμούν με ψεκασμούς, ενώ οι βιοκαλλιεργητές έχουν μεγαλύτερα έξοδα στο σκάλισμα.

Η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας της ρίγανης κυμαίνεται από τα 6 ως 10 χρόνια, ενώ αποδίδει από τον 1ο χρόνο.

Η λεβάντα δίνει παραγωγή από τα 2, αλλά από τα 4 ενηλικιώνεται και φτάνει στην κορυφή της παραγωγής της, ενώ μπορεί να είναι αποδοτική μέχρι τα 15 χρόνια.

Χρήσεις των αιθέριων ελαίων

Στα τριαντάφυλλα είναι πιο πολύ καλλυντική η χρήση τους, με τα καλλιεργήσιμα στρέμματα δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες παραγωγές σε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και γι’ αυτό κυρίως χρησιμοποιείται το ανθόνερο, το αρωματικό νερό που παράγεται κατά τη διάρκεια της απόσταξης, εκτός από το αιθέριο έλαιο.

Πρόκειται για το γνωστό ροδόνερο που χρησιμοποιείται σε γλυκά ή λουκούμια. Το έλαιο του τριαντάφυλλου είναι από τα πιο ακριβά που υπάρχουν. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών και η τιμή του είναι γύρω στα 6.000 ευρώ το κιλό και γι’ αυτό χρειάζονται 4 τόνοι τριαντάφυλλα, 40 στρέμματα, Το Natural Drops χρησιμοποιεί τα τριαντάφυλλα για ροδόνερο, ενώ αξιοποιεί ακόμη το ανθόνερο της λεβάντας, του δεντρολίβανου και του φασκόμηλου. «Έχουν τις ίδιες ιδιότητες, αλλά σε μικρότερη ισχύ από τα υπερσυμπυκνωμένα έλαια» εξηγεί ο Αριστόδημος Τσιάλας, «αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας πάνω στο δέρμα, στο πρόσωπο ως καθαριστικά ή καλλυντικά», ενώ ο ίδιος μας δίνει και μερικά «μυστικά» χρήσης:

«Το ανθόνερο από φασκόμηλο κάνει σαν καθαριστικό για λιπαρές επιδερμίδες, της λεβάντας είναι καταπραϋντικό έπειτα από ηλιακά εγκαύματα, δίνει μια αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας και ωραίο άρωμα. Έχει γενικότερα καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και ως τσάι και ειδικά το ανθόνερο και το έλαιο, είναι φανταστικά. Όλα αυτά τα αρωματικά φυτά έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Με πιο ισχυρό από αυτά τη ρίγανη και το θυμάρι, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε μυκητιάσεις (ως αραιωμένο έλαιο ή ανθόνερο)».

Οι παραγνωρισμένοι φυτικοί θησαυροί της ελληνικής φύσης

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ενημέρωση για τις ιδιότητες των αρωματικών φυτών, ενώ είμαστε και ζούμε καθημερινά ανάμεσά τους» εκτιμά ο Αριστόδημος Τσιάλας και συνεχίζει: «Η φύση μάς δίνει μια πληθώρα από τέτοια βότανα. Ζούμε ανάμεσά τους και δεν έχουμε καταλάβει την αξία τους πολλές φορές, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο ευχάριστη και υγιεινή ζωή αποφεύγοντας χημικές ουσίες και φάρμακα τα οποία παράγονται από τη χημική βιομηχανία. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πρόληψη και θεραπεία πολλές φορές, με τη χρήση των βοτάνων. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο αγαπάει πάρα πολύ τα χώματα της χώρας μας και τα αρώματά του ενισχύουν πάρα πολύ τη μνήμη. Στην Ελλάδα όμως δεν καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις. Μια μεγάλη παραγωγός χώρα δεντρολίβανου είναι η Σλοβενία.

Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στη ρίγανη, την οποία  βλέπουμε παντού στην ελληνική φύση. Δεν είναι μόνο για τη σαλάτα ή το φαγητό, έχει παραπάνω χρήσεις, μπορεί να γίνει ως τσάι καταπραϋντικό για το βήχα και τον πονόλαιμο.

Είναι τα χώματά μας, αλλά βοηθάει πολύ και το μικροκλίμα της χώρας μας και κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα. Έχουμε πάρα πολλές ώρες το χρόνο ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, έχουμε επίσης τον αέρα της θάλασσας, ο οποίος βοηθάει να έχουμε καθαρή ατμόσφαιρα και τα φυτά να μπορούν να προσλαμβάνουν όλη την ηλιακή ακτινοβολία και να αναπτύσσονται με πάρα πολλή ένταση. Οι ήπιοι χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια βοηθούν πολύ τα αρωματικά φυτά να μεγαλώνουν και να μας δίνουν έντονα αρώματα και σε μεγάλη περιεκτικότητα τις χρήσιμες ουσίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό ριγανέλαιο. Η βασική ουσία που μας ενδιαφέρει είναι η καρβακρόλη, η οποία σε ρίγανες από άλλες περιοχές έχει τιμές από 60-70% ίσως και χαμηλότερα, ενώ το ελληνικό ριγανέλαιο ξεκινάει από 70 και φτάνει μέχρι 94-95%! Μιλάμε για ένα πανίσχυρο φάρμακο. Έτσι, το προτιμούν και από έξω και για να βελτιώσουν τα δικά τους ριγανέλαια και αυτούσιο από εταιρείες που θέλουν να έχουν το μεσογειακό ριγανέλαιο».

To Natural Drops

Το Natural Drops είναι ένα αποστακτήριο μεσαίας δυναμικότητας. Κατά τον πρώτο χρόνο επεξεργάστηκε 50 τόνους λεβάντας, εξασφαλίζοντας 750 κιλά αιθέριου ελαίου και φέτος έχουν ήδη αποσταχθεί 200 τόνοι, παράγοντας 3 τόνους αιθέριου ελαίου. Στη ρίγανη από την αρχή οι ποσότητες ήταν μεγάλες με 100 τόνους αρχικά, που φέτος υπολογίζεται να φτάσουν τους 200-300 τόνους εξάγοντας 3 τόνους ριγανέλαιου.

Λεβάντα, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, τριαντάφυλλα, θυμάρι, μέντα, δυόσμος, αρμπαρόριζα, αψιθιά, λαδανιά, δάφνη, αμάραντος είναι τα βασικά φυτά που επεξεργάζεται το Natural Drops, διαθέτοντας την κατάλληλη εξειδίκευση, καθώς το καθένα έχει «τη δική του τεχνική, διαφορετικές συνθήκες απόσταξης, διαφορετικές ώρες, έχει άλλη διαχείριση».

«Υπάρχει ένα καλό εισόδημα σε ένα αποστακτήριο και συνδυαστικά με την καλλιέργεια μπορεί να είναι αρκετά αποδοτικό και με την εμπορία. Στο κομμάτι της εμπορίας κοιτάμε να μη ρίχνουμε τους παραγωγούς, αλλά να είμαστε όλοι αλυσίδα, να μένουμε ικανοποιημένοι κι εμείς ως αποστακτήριο και ως έμποροι και ως μεταποιητές και οι πελάτες μας παραγωγοί, γιατί χωρίς τους παραγωγούς οι περισσότεροι από τους οποίοι έχουν γίνει φίλοι μας, δεν μπορούμε να υπάρξουμε» μεταφέρει τη «φιλοσοφία» της εταιρείας του ο Αριστόδημος Τσιάλας.

Όσο για τα επόμενα σχέδια «είναι να τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας για να μπορέσουν να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή με τη δική μας επωνυμία. Ένας ακόμα στόχος είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ως πρώτη ύλη για παρασκευή φυτικών και φυσικών καλλυντικών (κρεμών, σαπουνιών και αρωμάτων)».

Για περισσότερες πληροφορίες…

-www.facebook.com/naturaldrops.gr/

-Αριστόδημος Τσιάλας, 6973383543

Της Χριστίνας Ελευθεράκη