Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Τεράστια πτώση αλλά τουλάχιστον κάτι κινείται

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Τεράστια πτώση αλλά τουλάχιστον κάτι κινείται

Μπορεί να είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να γράφουμε για τα ρεκόρ αφίξεων που σπάει το αεροδρόμιο Καλαμάτας χρόνο με το χρόνο, όμως, όπως είναι λογικό, φέτος δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πτώση, βέβαια, παρατηρείται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ακόμα είναι άγνωστο πόση θα είναι αυτή. Παράλληλα, δε γίνεται να υπολογιστεί το ποσοστό της μείωσης για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, ωστόσο, σύμφωνα με τον αερολιμανάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

Όπως είπε, οι πτήσεις στην Καλαμάτα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου και σταμάτησαν στις 5 Μαρτίου, ενώ η πρώτη διεθνής πτήση έφθασε ξανά στις 3 Ιουλίου. Πέρυσι η σεζόν ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ φέτος είναι αδύνατον να υπολογιστεί το πότε θα ολοκληρωθεί.

Οι μάσκες και οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο
Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο, ο κ. Μανδηλάρης είπε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο χώρο. Όταν, λοιπόν, έχει κάποιος συμπληρωμένο το έντυπο και τον κατάλληλο κωδικό, θα πρέπει να περάσει έλεγχο, με τα δείγματα να στέλνονται στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο ειδικευμένο εργαστήριο.

Όσο για τον αριθμό των δειγμάτων, ο κ. Μανδηλάρης ανέφερε ότι λαμβάνονται τουλάχιστον 50 την ημέρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για θετικό δείγμα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Οι πτήσεις που χάθηκαν και η συνέχεια
Για το τι ακολουθεί, ο κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι τυπικά η σεζόν ολοκληρώνεται με την αλλαγή της ώρας, αν και μετά το Σεπτέμβριο, όπως είπε, ελάχιστες είναι αυτές που συνεχίζουν, κυρίως οι γερμανικές.

Πέραν της Aegean που ακύρωσε τις πτήσεις εξωτερικού από την Καλαμάτα, άλλες εταιρείες που ενώ είχαν αρχικά στο πλάνο τους την πόλη μας, τελικά δεν πραγματοποίησαν πτήσεις, είναι η Jet2 και η Scandinavian με πτήση από το Όσλο, ενώ πραγματοποιεί πτήσεις η Polish.

Όσο για τις πτήσεις από την Αγγλία, αυτές ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου, ενώ είχαν προηγηθεί εκείνες από Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Τέλος, ο κ. Μανδηλάρης ανέφερε ότι ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιούνται από τις παραπάνω χώρες δεν έχει καμία σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά πρόκειται για μια ειδική χρονιά και οι άνθρωποι του τουρισμού προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται.

Ελλάδα: Μαύρος μήνας για τις πτήσεις ο Ιούνιος
Τον Ιούνιο, πάντως, που δειλά δειλα άνοιξαν οι πτήσεις, η πτώση στην επιβατική κίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε το 93%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για τον Ιούνιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 588.186 επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν διακινηθεί 8.427.908 επιβάτες.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ –ΜΠΕ, ανήλθε στις 17.049, με πτώση 74% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 66.827 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297 καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν αφιχθεί 3.477.906 επιβάτες.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, για το  α΄ εξάμηνο του 2020 προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 6,2 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν διακινηθεί 24,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Όσον αφορά στις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 86.888, από τις οποίες 53.554 ήταν εσωτερικού και 33.334 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 59,5 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 214.489 πτήσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση