Εγκαινιάστηκε το μνημείο των Διόσκουρων στον Άγιο Δημήτριο της Στούπας

Εγκαινιάστηκε το μνημείο  των Διόσκουρων στον Άγιο Δημήτριο της Στούπας

Το μνημείο των Διόσκουρων, στη βραχονησίδα Πέφνος, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, στον Άγιο Δημήτριο της Στούπας, εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού. Το μνημείο απεικονίζει το σμίξιμο της Λήδας με τον Δία-Κύκνο και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Γιάννη Γκούζο με τη συμβολή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην τεκμηρίωση της απεικόνισης επί του μνημείου.

Σύμφωνα με το μύθο που έχει διασωθεί στους στίχους της Ελένης του Ευριπίδη και στα περιηγητικά κείμενα του Παυσανία, η Λήδα μετά τη ένωσή της με τον Δία-Κύκνο εναπόθεσε στη βραχονησίδα Πέφνο ένα αυγό ή, κατά παραλλαγή του μύθου, δύο. Από την ένωση της Λήδας με τον Δία γεννήθηκαν η Ελένη, η ωραία Ελένη του Μενελάου, η Κλυταιμνήστρα και οι Διόσκουροι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης, του οποίους οι Σπαρτιάτες λάτρευαν ως ημίθεους κι όταν ρίχνονταν στη μάχη, έψελναν τον παιάνα προς τιμή τους.

Για το δήμαρχο της Δυτικής Μάνης «το μνημείο θα συμβάλλει στο να γίνει ο Άγιος Δημήτριος της Δυτικής Μάνης γνωστός σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσει επισκέπτες. Πολλώ μάλλον αν συνδεθεί το μνημείο -αυγό με τους δύο λαξευτούς τάφους στην Αγία Σοφία της Παλαιάς Καρδαμύλης, οι οποίοι από τον Στράβωνα αποδίδονται στους Διόσκουρους» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη διαχρονική απεικόνιση του μύθου της ένωσης της Λήδας με τον Δία. Όπως είπε, «οι αρχαίοι Έλληνες διακρίνονται για τη γόνιμη μυθοπλαστική τους φαντασία, όμως οι ίδιοι οι μύθοι εμπεριέχουν και πολλές φορές υποδηλώνουν ιστορικά δεδομένα. Οι μύθοι απεικονίστηκαν σε όλες τις μορφές τέχνης της αρχαιότητας -ο συγκεκριμένος μύθος κοσμεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό στην Παλαίπαφο της Κύπρου- αλλά υπήρξαν και πηγή έμπνευσης όλων των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης και όχι μόνον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που με μοναδικό τρόπο απεικονίζει τη στιγμή της γέννησης των παιδιών της Λήδας», σημείωσε η κα Μενδώνη και συνέχισε: «Οι μύθοι που αναφέρονται σ’ αυτή την περιοχή, στη σημερινή Μάνη, όπως αυτή για τη γέννηση των Διόσκουρων αλλά και της Ελένης και της Κλυταιμνήστρας, εμπνέουν τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και τους καλλιτέχνες και γίνονται αιτία δημιουργίας σύγχρονων έργων με νέα ανάγνωση. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Μεσσηνίας επιτρέπει στη φαντασία μας να δίνει σώμα στους μύθους δεμένους με το μαγικό φυσικό περιβάλλον της. Ο επισκέπτης στον Άγιο Δημήτρη θα μπορεί να κάνει τη διαδρομή του Παυσανία και του Στράβωνα και να ζει τους μύθους, αλλά και την ιστορία της Μάνης στη μακρά ιστορική της διάρκεια, σε ενιαίο πλοχμό με τη φιλοξενία, τα τοπικά προϊόντα, και όσα συνάδουν στο να αναδεικνύεται ο τόπος σε προορισμό» κατέληξε η υπουργός ευχαριστώντας το Δήμο Δυτικής Μάνης για την πρωτοβουλία του.