Η Ένωση “ζωντανεύει” τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Η Ένωση “ζωντανεύει”  τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Προχωρά σε τυποποίηση του προϊόντος και ενδυναμώνει τις προσπάθειες για τη διάθεση του

Στο κλίμα “βαρυχειμωνιάς” που επικρατεί εν μέσω καλοκαιριού (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία) υπάρχουν και ειδήσεις οι οποίες δίνουν έναν τόνο ελπίδας. Μία από αυτές είναι ότι ο “Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας” αποφάσισε, έπειτα από προσπάθεια, να προχωρήσει στην ανάδειξη και προώθηση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ενός προϊόντος που κάποτε ήταν η ναυαρχίδα της Μεσσηνίας, αλλά σειρά λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων οδήγησε στην απαξίωσή του. Πριν από 25 χρόνια ο νομός παρήγαγε 24.000 τόνους μαύρης κορινθιακής σταφίδας και σήμερα μόλις 2.400 τόνους.

Πάντως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης, τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Λαζόγιαννης όσο και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών και αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Γιάννης Πάζιος, έσπειραν αισιοδοξία για το προϊόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η μαύρη σταφίδα είναι προϊόν που κερδίζει το δικό του χώρο στην προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη Μεσσηνία και δείχνει το δρόμο ότι η μονοκαλλιέργεια του ελαιολάδου και της ελιάς δεν είναι και η… σοφότερη πολιτική πρακτική.

Όπως είπε, η Ένωση από το 2013 μαζί με την “Παναιγιάλειο” συνεργάζονται πάνω στη στρατηγική ανάπτυξης του προϊόντος και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να δρέψουν τους καρπούς της προσπάθειας, με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σε βάθος πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, είπε ότι η Ένωση παραλαμβάνει σταφίδα στο 1,50 ευρώ με την προϋπόθεση ο παραγωγός να μπει στην εκκαθάριση. Αν δεν το δεχτεί, κερδίζει μόνο δέκα λεπτά και φτάνει στο 1,60 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πάζιος τόνισε ότι είναι σημαντική η διαδικασία στήριξης του προϊόντος και το εγχείρημα της Ένωσης να προχωρήσει σε τυποποίηση του προϊόντος. Αν το εγχείρημα στηριχθεί από την τοπική κοινωνία, τότε μπορεί να υπάρξει ανατροπή της σημερινής κατάστασης για το προϊόν, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η Ένωση.

Συμπλήρωσε, δε, ότι την περσινή χρονιά η τιμή που έδινε η Ένωση ήταν 1,60 ευρώ. Οι παραγωγοί που στήριξαν την προσπάθεια και της εμπιστεύθηκαν και φέτος το προϊόν τους, θα έχουν συν δέκα λεπτά. Παράλληλα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του αν προχωρήσει η αναδιάρθρωση και το προϊόν στηριχτεί από παραγωγούς και καταναλωτές.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που αναζητείται από τις χώρες του εξωτερικού, με ιδιαίτερη διείσδυση την αγορά των βορείων.

Τέλος, προέτρεψε σε στήριξη του προϊόντος απ’ όλους, ενώ ζήτησε από τους παραγωγούς να εμπιστευτούν την Ένωση.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη