“Μαγνήτης” το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το ταξίδι στον…παράδεισο

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 7 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν γίνει στα αεροδρόμια Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Καλαμάτας, και οι λιγότερες στα αεροδρόμια Ακτίου, Κερκύρας και Αράξου. Εκτιμάται πως ο τζίρος των κυκλωμάτων που προμηθεύουν τους αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα μπορεί να φθάνει, μόνο τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και τις 700.000 ευρώ

Μετά τις αναδουλειές που προκάλεσαν στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών τα μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα στις μετακινήσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού, τις τελευταίες περίπου 35 ημέρες καταγράφεται μεγάλη πίεση στα περιφερειακά αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων από αλλοδαπούς που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ή κλεμμένα έγγραφα.

Η πίεση που καταγράφεται αποτυπώνεται στους αριθμούς των συλλήψεων που έχουν γίνει στα αεροδρόμια Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Καλαμάτας, Ακτίου, Κέρκυρας και Αράξου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”,  “από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι και προχθές είχαν συλληφθεί περίπου 260 άτομα, τα οποία προσπάθησαν να ταξιδέψουν προς πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με τη χρήση κυρίως πλαστών εγγράφων. Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από τις έρευνες της Αστυνομίας, ένας αλλοδαπός μπορεί να πληρώσει ακόμα και 3.000 ευρώ για ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Με δεδομένο λοιπόν το συγκριμένο νούμερο, εκτιμάται ότι ο τζίρος των κυκλωμάτων που προμηθεύουν τους αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα, μπορεί να φθάνει, μόνο τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και τις 700.000 ευρώ.

Περισσότερες ελπίδες

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι περισσότερες συλλήψεις έχουν γίνει στα αεροδρόμια της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καλαμάτας, και οι λιγότερες στα αεροδρόμια του Ακτίου, της Κέρκυρας και του Αράξου.

Συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά συνελήφθησαν 73 άτομα, στη Ζάκυνθο 70, στην Καλαμάτα περίπου 60, στο Άκτιο περίπου 30, στην Κέρκυρα 16 και στον Άραξο περίπου 11 αλλοδαποί.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί οι πολλοί μετανάστες επιλέγουν κάποιο περιφερειακό αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι προφανώς τα κυκλώματα των διακινητών και των πλαστογράφων τους πείθουν ότι ίσως έχουν περισσότερες ελπίδες να περάσουν από τους ελέγχους, οι οποίες τελικά διαψεύδονται.

Οι αστυνομικοί που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια, άλλωστε, είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι, ενώ έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να εντοπίζουν άμεσα ένα πλαστό έγγραφο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, του Ακτίου και του Αράξου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η πρόσβαση από την Αθήνα, συγκριτικά με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή των περιφερειακών αεροδρομίων γίνεται και για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές πτήσεις προς πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ακόμα και φέτος, όπου καταγράφεται μείωση των πτήσεων, λόγω κορωνοϊού.

Αυτό εξηγείται και από το γεγονός, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι η μικρότερη πίεση καταγράφεται στο αεροδρόμιο του Αράξου, αφού πολλές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Αχαΐας έχουν ως προορισμό πόλεις της ανατολικής Ευρώπης.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αστυνομίας, οι περισσότεροι αλλοδαποί που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, είχαν ως προορισμό, κυρίως πόλεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, του Βελγίου.

Σχετικά με τα πλαστά έγγραφα, όπως έχει προκύψει από τις συλλήψεις που έχει κάνει κατά καιρούς η Αστυνομία, οι αλλοδαποί τα προμηθεύονται από κυκλώματα που δουν κυρίως στην Αττική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων στα αεροδρόμια, οι συλληφθέντες αλλοδαποί είχαν προμηθευθεί πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών, Ελλάδας, Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας,  Βουλγαρίας και Τσεχίας, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πλαστών εγγράφων αρχών Μεξικού και Λ.Δ. του Κονγκό.

Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια των συλλήψεων στα αεροδρόμια βοηθούν σημαντικά στην πρόοδο των ερευνών για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων πλαστογράφησης και παράνομης διακίνησης αλλοδαπών.